Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Anoreksija, neizrekljiva praznina

O telesu, spolu, strahu, krivdi in odraščanju, o razdvojenosti, izogibanju in razpadanju, o biti vse, potem pa nič
Ignac Schmidt
Anoreksija, neizrekljiva praznina
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7103-14-4
Leto izdaje izvirnika 2020

Tehnične lastnosti
mehka vezava
296 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Anoreksija je najbolj smrtonosna duševna bolezen, zapiše avtor v prvem poglavju. Vprašanja so se mu vselej zdela pomembnejša kot odgovori, ki so ne glede na to, ali so bili točni ali napačni, vedno znova odpirali nova vprašanja. Ob delu z anoreksičnimi mladostnicami in mladostniki so bila samo vprašanja, odgovorov pa malo. Zakaj je bolezen tako smrtonosna? Zakaj zbolijo skoraj samo dekleta? Zakaj so skoraj vsa dekleta z anoreksijo tako storilnostna, brezhibna, popolna, brez napake, disciplinirana? Zakaj stremijo k popolnosti za vsako ceno? Zakaj vidijo svoje telo drugačno, kot je v resnici? Zakaj jih je strah? Zakaj se skrivajo? Zakaj imajo tako slabo samopodobo? Zakaj anoreksijo spremljajo znaki skoraj vseh drugih duševnih motenj? Zakaj so mladostnice z anoreksijo najboljše, najbolj pridne in uspešne, pa tako nesrečne? Zakaj niso nikoli dovolj vitke, lepe, dovolj dobre, vredne? Zakaj so ob nejasnih travmah močno travmatizirane? Zakaj je uspeh zdravljenja relativno slab? Zakaj je anoreksija tako zapletena motnja? Zakaj so si drevesa, ki jih narišejo različna dekleta z anoreksijo, med seboj tako podobna? Zakaj, zakaj, zakaj?

Knjiga številnih zakajev, namesto enovitega odgovora pa sporočilo vsem, ki jo bodo vzeli v roke – ne glede na spol –, naj isto naredijo s svojo usodo: vzamejo naj jo v svoje roke.

Recenzija Bukla

O anoreksiji običajno razmišljamo kot o mot­nji hranjenja, ki se pojavi v času odraščanja, in upamo, da bo z njim minila, toda avtor, klinični psiholog, udari naravnost v pleksus: anoreksija je najbolj smrtonosna duševna bolezen. Obstaja povezava med perfekcionizmom kot osebnost­no lastnostjo, stradanjem kot osebno odločitvijo in psihozo kot boleznijo. O čem govori, dobro ve, saj se je z anoreksijo srečeval vsakodnevno na oddelku, kjer so se dekleta zdravila. (Za anoreksijo zboli le malo fantov!) Knjiga je spoj učbenika o anoreksiji, avtorjevih zdravniških izkušenj in spominov, osebnih zgodb deklet, njihovih pesmi, pisem in sporočil, bolečega praskanja po oklepu obrambnih mehanizmov, ki jih bolnice uporabljajo – laži, goljufij, samoprevar, zmag in zdrsov nazaj v bolezen … V zameno za izpostavljanje njihove ranljivosti avtor deli z bralcem misli, ki razgaljajo njega samega. Med »zgodbe« so kot skale v mehko prst posejane streznitvene resnice o bolezni. Posebnost knjige so avtorjevi nasveti, katere knjige in filme bi moral pozorno premisliti, kdor bi želel doumeti, kako se anoreksični bolnik počuti, kaj ga pripelje v bolezen, kako (dis)funkcionirajo medosebni odnosi v družini, kako učinkuje bolezen na družino, kako občutijo mladostniki pritiske družbenih pričakovanj … Knjigo bi morali prebrati ne le tisti, ki se srečujejo z anoreksijo, temveč tudi vsi, ki imajo opravka z mladostniki in tistimi, ki bodo to šele postali.

Sanja Podržaj, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...