Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mozart človeške komunikacije

Biografija neobičajnega psihiatra in psihoterapevta Miltona Hylanda Ericksona
Miran Možina
Prelistaj
Mozart človeške komunikacije -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-19-7

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
480 g
349 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
knjige umco
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Nezavedni um je preprost, neizumetničen, nepopačen, pristen in pošten. Je brez fasade in tiste prevleke, ki ji pravimo kultura odraslih. Je otročji, neposreden in svoboden.«  – Milton Erickson

Ameriški psihiater in psihoterapevt Milton H. Erickson (1901–1980) je bil po eni strani s svojo profesionalno in človeško držo odločno proti kakršnikoli ideologiji, saj je ob vsaki priložnosti kritiziral vse, ki so svoje teorije postavljali pred potrebe, razumevanja in zmožnosti posameznega klienta. Po drugi strani pa se je zavedal, kako, predvsem na nezavedni ravni, prihaja do vsiljevanja idej tudi v permisivnih in demokratičnih okoljih. Da bi se v čim večji meri izognil destruktivnim učinkom neizogibnega vcepljanja idej, je z uporabo eksperimentalne in klinične hipnoze razvil nadpovprečno občutljivost za nezavedno komuniciranje.

Če bi Erickson delal kot psihiater in psihoterapevt danes, bi po načelu utilizacije, ki mu je vseskozi sledil, upošteval sodobne okoliščine in jih izkoristil po najboljših močeh. Že kot otrok in najstnik je šel skozi trdo šolo življenja in se naučil, kako se s svojo drugačnostjo prilagajati okoliščinam, ki mu niso bile v oporo. Zato je bil kot zdravnik prepričan, da se lahko tudi psihiatrični pacienti kljub svoji drugačnosti bolje prilagodijo, ne v konformističnem smislu, temveč z razvijanjem svoje izvirnosti. 
– iz knjige

Biografija neobičajnega psihiatra in psihoterapevta Miltona Hylanda Ericksona
Milton H. Erickson je v dvajsetem stoletju ključno doprinesel k napredku hip­noze in psihoterapije. Med drugim je uvedel naslednje novosti: (1) pri kliničnem delu je na prvo mesto postavil klientove enkratne izkušnje in sposobnosti; (2) hipnozo je razumel kot delo z idejami in kot uporabo idej vsakega klienta; (3) hipnozo je uporabljal za ustvarjanje okoliščin ali vzdušja za psihoterapijo in (4) razvijal je raziskovalne postopke, s katerimi je prišel do izsledkov, katere vrste psihosocialnih problemov ali problemov v komunikaciji hipnoza lahko rešuje. Gregory Bateson, s katerim sta bila dobra prijatelja, je Ericksona laskavo poimenoval »Mozart človeške komunikacije«, ker je odkril tak način vstopanja v medosebne odnose, da je postal del širše mreže celotnega kompleksnega sistema, ne pa od njega ločen jaz. Na ta način je lahko deloval znotraj te mreže in se z njo uglasil.

O AVTORJU

Mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt, je direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja (SFU Ljubljana) ter vodja izobraževanja iz sistemske psihoterapije in strokovni vodja ambulante za otroke in mladostnike v okviru Psihoterapevtske ambulante SFU Ljubljana. Pri svojem kliničnem delu že 35 let uporablja hipnozo. Je urednik številnih knjig in avtor preko sto člankov, ustanovitelj in odgovorni urednik Slovenske revije za psihoterapijo Kairos. Leta 2007 je prejel tudi Zlato priznanje Slovenske krovne zveze za psihoterapijo za razvoj psihoterapije.

Ugledni slovenski psihiater in psihoterapevt Miran Možina je dolgoletni preučevalec psihoterapevtske metode znamenitega Miltona H. Ericksona. Ob izidu knjige Neobičajna psihoterapija Jaya Haleya, ki je posvečena Ericksonovemu delu, se je Možina sprva namenil k njej napisati spremno besedo, potem pa je njegova biografska študija prerasla v samostojno knjižno delo, ki je pred vami. V knjigi z vznesenim naslovom Mozart človeške komunikacije, kakor so tudi imenovali Ericksona, poglobljeno popiše ključne dogodke v njegovem psihoterapevtskem delu in zasebnem življenju, s čimer razloži, zakaj Erickson velja za enega največjih psihoterapevtov vseh časov. Izvirno in strokovno utemeljeno delo!

 

 

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Psihiater in psihoterapevt Miran Možina je bil gost oddaje Intervju na RTV Slovenija.
Z novinarko Vido Petrovčič sta se pogovarjala o dolgih čakalnih dobah na psihoterapevtsko obravnavo in o priznavanju psihoterapije kot samostojnega poklica. Oddajo si lahko ogledate tukaj.

Recenzija Bukla

Končno smo dobili ne eno, ampak kar dve knjigi, ki sta posvečeni življenju  in delu Miltona Ericksona, enega najbolj inovatorskih ameriških psihiatrov in psihoterapevtov, danes že skoraj kultne osebnosti, poznane po svojih pionirskih pristopih k terapevtski hipnozi kot tudi psihoterapiji nasploh. Knjiga Neobičajna psihoterapija ameriškega psihoterapevta in enega od ustanoviteljev kratke in družinske terapije, Jaya Haleyja, je zamišljena kot razmislek o naravi človeških vprašanj, v kateri se avtor pri obravnavi primerov zateka k Ericksonovi metodologiji. Delo, formalno razdeljeno na poglavja, ki obravnavajo različna obdobja življenjskega cikla (denimo Faza dvorjenja, Spreminjanje značaja mladih oseb, Poroka in njene posledice …), se omeji na poglavitne preglavice ali zagate, ki ljudi v teh obdobjih bremenijo in obtežujejo. Odgovore in potencialne rešitve ponazori s konkretnimi primeri (in komentarji) in jih podkrepi s kratko razlago, namenjeno razjasnitvi obravnavane problematike. Po drugi strani pa je delo Mozart človeške komunikacije Ericksonova biografija, pod katero se podpisuje eminentno ime slovenske psihoterapije Miran Možina, direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja. Naslov, ki namiguje na Ericksonovo komunikacijsko virtuoznost, izvrstno dopolni Haleyjevo razmišljanje in izčrpno opiše bistvene dogodke Ericksonovega psihoterapevtskega dela (zelo natančno se loti tudi njegovega zasebnega življenja) in tako osvetli, zakaj velja za enega najpomembnejših psihoterapevtov vseh časov. Celovit in poglobljen pregled Ericksonovega dela.

Tanja Božić, Bukla 166

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...