Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Bonobo in ateist

V iskanju humanizma med primati
Frans de Waal
Bonobo in ateist
28,23 € 28,23 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,85 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6627-71-9
Naslov izvirnika The bonobo and the atheist
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
400 g
321 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > biologija
družbene vede
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Od kod izvira človeška morala? Od kod religija? Je človek po naravi sočutno in solidarno bitje? Ali pa sebičnež in \'morilska opica\', ki ga samo zapovedi in prepovedi od zgoraj, od boga ali kakšne druge \'najvišje instance\' brzdajo v njegovih najnizkotnejših vzgibih? Je morala torej zgolj ovoj, pod katerim se skriva krvoločna zver, ali pa je produkt biološkega razvoja, ki človeku omogoča, da živi življenje \'družbene, solidarne živali\'?
To so vprašanja, na katera poskuša odgovarjati eden vodilnih svetovnih primatologov, Frans de Waal, ki se že vse življenje ukvarja s primerjalnimi raziskavami vedenja šimpanzov in bonobov.
Večinoma se nam zdi, da šimpanze dobro poznamo. To so tiste norčave opice, ki se jim smejimo, ko stojimo na varnem pred njihovimi ogradami v živalskih vrtovih in ki znajo postati zelo nevarne, če se jim preveč približamo. Bonobov širša javnost skorajda ne pozna. Včasih so jih imeli raziskovalci za podvrsto šimpanzov, šele v zadnjih dveh desetletjih jih primatologi temeljiteje proučujejo. In presenetljivo! Razlika v vedenju prvih in drugih je takšna kot noč in dan. Ali povedano še bolj nazorno: kot med moškim in žensko; šimpanzi so z Marsa, bonobi so z Venere. Poenostavljeno bi lahko rekli, da se v teh dveh opicah, ki sta evolucijsko človeku najbližji, skriva naša dvojna narava.
Duhovito, poučno in včasih presenetljivo pripoved o življenju in vedenju teh opic v knjigi Bonobo in ateist je avtor prepletel z zelo kritičnimi razmišljanji o izvoru in vlogi religije v človekovi moralnosti ter s pronicljivo analizo znamenitega slikarskega dela, triptiha Vrt zemeljskih naslad, slikarja Hieronymusa Boscha, ki je njegov rojak in someščan iz 16. stoletja. Frans de Waala ugotavlja, da naša morala in etika nista nekaj, kar bi nam bilo dano ali vsiljeno od boga, temveč prihaja od znotraj. Moralno vedenje se ni začelo z nastankom religije in se z njenim morebitnim odmiranjem tudi ne bo končalo. V resnici je produkt biološkega razvoja.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...