Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Fokus

Skrito gonilo odličnosti
Daniel Goleman
Fokus

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Penca in drugi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-91228-7-7
Naslov izvirnika Focus
Prevod Janez Penca

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
440 g
289 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

O knjigi

Avtor svetovne uspešnice Čustvena inteligenca ponuja inovativen pogled na eno od hitro izumirajočih veščin sodobnega sveta, ki je sicer ključ do visokih dosežkov in samoizpolnitve: to je pozornost.

Pozornost, miselna zbranost oziroma osredotočenost deluje zelo podobno kot mišica: če jo uporabljate poredko in slabo, bo zakrnela; če jo pošteno zaposlite, se bo okrepila. V dobi nezaustavljivih, vseprisotnih motenj Goleman prepričljivo zagovarja mnenje, da se moramo zdaj bolj kot kadarkoli prej naučiti izostriti svoj fokus, če naj bi bili kos kompleksnosti današnjega sveta, kaj šele da bi v njem uspevali.

Daniel Goleman, o znanosti pišoči novinar New York Timesa, je avtor trinajstih knjig in pogosto predava skupinam strokovnjakov, poslovnim ljudem in študentom na univerzah. Je soustanovitelj Skupnosti za akademsko, socialno in čustveno učenje Središča za otroške študije na Univerzi Yale (zdaj na Univerzi v Illinoisu, v Chicagu. Živi v Massachusettsu.

Recenzija Bukla

Goleman, utemeljitelj čustvene inteligence, ki je s svojimi knjigami dobro znan tudi pri nas, v svoji novi knjigi Fokus obravnava pešanje pozornosti med odraslimi v sodobnem času, saj trdi, da se dramatično spreminja čas pozornosti, ki smo ga sposobni neprekinjeno nameniti spremljanju ene same reči. V zvezi s tem navaja mnogo primerov, ki jih je zasledil med pogovori z ljudmi, ki so reprezentativni predstavniki ključnih posledic motenj pozornosti. Denimo v Mehiki se neki zastopnik velike radijske mreže pritožuje: »Še pred nekaj leti je lahko vaš predstavitveni video za oglaševalsko agencijo trajal pet minut. Danes sme trajati le minuto in pol. Če ljudi ne zgrabiš v tem času, začnejo vsi preverjati, ali morda v tej minuti in pol niso dobili kakšnega SMS-sporočila.« Univerzitetni profesor, ki poučuje filmsko umetnost, ob branju knjig ugotavlja: »Ne morem prebrati več kot dve strani skupaj. Prevzame me neustavljiva želja, da bi šel na splet in pogledal, ali sem prejel kakšno elektronsko sporočilo. Zdi se mi, da izgubljam sposobnost trajnejše zbranosti za resno delo.« Nezmožnost, da bi se uprli preverjanju elektronske pošte ali sprememb na Facebooku, namesto da bi se osredotočili na človeka, s katerim se pogovarjamo, vodi k nečemu, kar sociolog Ervin Goffman imenuje »pojdi proč«, gib, ki drugi osebi sporoča: »Ne zanima me, kaj se dogaja tukaj in zdaj.« Goleman v svoji knjigi kot ključ za uspešno delo in delovanje v sodobni družbi navaja sposobnost osredotočanja, torej pozornosti. To je po njegovem tisto, kar pomembno loči vrhunske strokovnjake, športnike, umetnike in druge od povprečnih. Pri tem navaja tri vidike pozornosti in osredotočenosti: a) sposobnosti usmerjenosti vase (torej iz sposobnosti meditacije in premišljevanja o sebi brez vplivanja zunanjih motenj), b) potem usmerjenosti v sočloveka (tiste, ki to še zmorejo, na zabavi ali kje drugod, brez težav prepoznate po tem, da strastno spremljajo to, o čemer pripoveduje sogovornik, in jih ne zmoti nič zunanjega, od glasne glasbe naprej) in nazadnje še c) usmerjenosti v svet okoli sebe (ki se kaže v aktivnem uresničevanju svojih idej in načel v vsakdanjem življenju). Več kot aktualna knjiga za sedanji čas.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...