Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Telo si vse zapomni

Možgani, um in telo pri zdravljenju travme
Bessel van der Kolk
Telo si vse zapomni
44,90 € 44,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,35 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba V. B. Z.
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7083-13-2
Naslov izvirnika The body keeps the score
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Milan Žlof

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
300 g
512 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
osebna rast, duhovnost in ezoterika
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

 

» Ena največjih in najbolj vplivnih uspešnic na področju stvarne literature v zadnjem desetletju.«
- Samo Rugelj, Bukla

Bessel van der Kolk v knjigi Telo si vse zapomni ponuja povsem novo paradigmo za učinkovito zdravljenje travmatskega stresa, pri tem pa uporablja znanstvene in filozofske metode ter svoje 40-letne izkušnje iz klinične prakse, da bi razložil kompleksno nevrobiologijo in povezavo med človeškimi možgani, umom in telesom ob nastanku posttravmatske stresne motnje (PTSM). 

Psihična travma razdrobi um, moti možganska vezja, ki vključujejo osredotočanje, prožnost in zmožnost ohranjanja čustvenega nadzora. Nenehen občutek nevarnosti in nemoči spodbuja stalno izločanje stresnih hormonov, ki krnijo imunski sistem in delovanje telesnih organov.

Van der Kolk predlaga različne načine pomoči ljudem s PTSM, saj za zdravljenje ne obstaja en sam najboljši. Predstavlja vrsto terapevtskih načinov za predelavo travme, kot so nevrološka povratna zanka (neurofeedback), EMDR (desenzitizacija (desenzibilizacija) in ponovna predelava z očesnim gibanjem), model notranjih družinskih sistemov, gledališčna dejavnost, ritmično gibanje in ples, meditacija, joga …

Pri tem se ne osredotoča le na obvladovanje silovitih spominov na travmo, ampak tudi na ponovno vzpostavitev občutka samostojnosti, neodvisnosti in sposobnosti delovanja z nadzorom nad telesom in umom. 
Knjiga je prevedena že v 39 jezikov in je dobrodošlo čtivo za strokovno in za splošno rabo.

»To je mojstrovina pronicljivega razumevanja in hrabrosti, eno najinteligentnejših in najkoristnejših del o travmi, kar sem jih kdaj prebral. Dr. van der Kolk nam predstavlja briljantno sintezo kliničnih primerov, nevroznanosti, učinkovitih terapevtskih orodij in skrbne človečnosti ter nas seznanja s povsem novo ravnijo zdravljenja travme, ki pesti toliko ljudi.«
– Jack Kornfield, avtor knjige A Path with Heart (Pot s srcem)

 

O AVTORJU

Bessel A. van der Kolk (roj. 1943, Haag, Nizozemska) je v Bostonu (ZDA) živeči in delujoči psihiater, raziskovalec in pedagog. Od sedemdesetih let 20. stoletja proučuje učinke travmatskega stresa in s tem povezano posttravmatsko stresno motnjo (PTSM) pri otrocih in odraslih in je eden najpomembnejših svetovnih strokovnjakov na področju raziskovanja in zdravljenja psiholoških travm.

Leta 1982 je ustanovil Travmatološki center pri Inštitutu za pravosodne vire (Trauma Center at Justice Resource Institute – JRI). V obdobju 2012–2017 je bil sodirektor Državne mreže za travmatski stres pri otrocih (National Child Traumatic Stress Network). Leta 2018 je ustanovil neprofitno organizacijo Trauma Research Foundation (ki ji predseduje), ta pa povezuje strokovnjake z različnih področij, specializirane za zdravljenje otrok in odraslih s PTSM. Je profesor psihiatrije na Medicinski fakulteti Univerze v Bostonu (Boston University School of Medicine) in gostujoči profesor in predavatelj na več univerzah po svetu.

Bessel A. van der Kolk je objavil več kot 150 znanstvenih člankov in je avtor več knjig: Posttraumatic Stress Disorder (1984 – Posttravmatska stresna motnja), Psychological Trauma (1987 – Psihološka travma), soavtor knjige Traumatic Stress (1996 – Travmatski stres) in velike uspešnice The New York Timesa Telo si vse zapomni (2014 – The Body Keeps the Score). Za svoje raziskovalno delo je bil večkrat nagrajen.

Recenzija Bukla

Knjiga Telo si vse zapomni je preprosto ena največjih, najbolj trajnih in najbolj vplivnih uspešnic na področju stvarne literature v zadnjem desetletju (izvirno je izšla leta 2014). Do zdaj je bila prevedena v skoraj štirideset jezikov, in ko sem ter tja ošinem lestvico najbolj prodajanih broširanih knjig New York Timesa, je pogosto nekje pri vrhu (nazadnje je bila prva, na lestvici pa vztraja že več kot 230 tednov). Njen avtor je Nizozemec Bessel van der Kolk (1944), ki se je že pred desetletji preselil v Združene države Amerike, se tam zapisal psihiatriji in še posebej zdravljenju travm in posttravmatske stresne motnje. O tem je napisal več knjig, nazadnje Telo si vse zapomni, v kateri poleg avtobiografske note ponudi tudi svoj pogled na zdravljenje travm. V Ameriki mnoge travme izhajajo iz vojnih izkušenj, a Bessel van der Kolk pravi, da lahko travmatični dogodek sproži marsikaj, od prikrajšanosti do nasilja v družini, ta pa razdrobi um in trajno načne možganska vezja, ki vključujejo osredotočanje, prožnost in zmožnost ohranjanja čustvenega nadzora. Zato pride do nenehnega občutka nevarnosti in nemoči, kar spodbuja stalno izločanje stresnih hormonov, ti pa krnijo imunski sistem in delovanje telesnih organov in imajo dolgoročne posledice. Da bi saniral te trajne posledice, je razvil različne tehnike, od nevrološke povratne zanke desenzibilizacije in ponovne predelave z očesnim gibanjem, modela notranjih družinskih sistemov, pa tudi do bolj nekonvencionalnih metod, kot so gledališčna dejavnost, ritmično gibanje in ples ter meditacija in joga.

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...