Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pogum

Kako preboleti travmo
Mija, Sanja Rozman
Pogum
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-927-1
Urejanje Aleksandra Kocmut, Renata Vrčkovnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
430 g
232 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

O knjigi

Knjiga Pogum, drugi del trilogije o nekemičnih zasvojenostih (prvi del, Umirjenost, je izšel leta 2013, zadnji del, Modrost, je še v nastajanju), govori o tem, kako se da preseči pogubne posledice travme. Razne zasvojenosti, kemične ali nekemične, namreč le prekrivajo globljo bolečino. Ko od njih uspešno abstiniramo, se odstre zgodba o travmi, ki je bila vir stalnega ponavljanja simptomov. Travmatizirana oseba je namreč ujeta v svoj zasebni, temni svet in doživlja svoje življenje kot niz ponavljanj travmatičnih dogodkov. Njeno življenje počasi, nevidno drsi v vedno hujšo tesnobo, depresivnost, preobčutljivost in strah pred ljudmi ter hkrati neskončno nepotešeno hlepenje po varni navezanosti, v kateri bi si odpočila in si zacelila rane. Spomini na travmo ostanejo zapisani v njenih telesnih občutkih in čustvenih stanjih. Da bi ozdravela, mora razumeti, kaj se ji je zgodilo, a to še ni dovolj. Podoživeti mora vsa boleča čustva in spomine, da bi jih končno lahko odložila.
Da bi bralca popeljali skozi proces okrevanja, se v knjigi Pogum izmenjujeta dve pripovedi: razumska razlaga psihoterapevtke in čustveno podoživljanje spominov na spolno zlorabo v družini, kot jih je zapisala njena klientka Mija. Zgodbi se proti koncu sestavita v eno, tako kot se mora zaceliti tudi Mijina duševnost.
Mijina zgodba pa ni edinstvena, temveč je zapisana z namenom, da daje glas mnogoštevilnim žrtvam zlorab. V Sloveniji naj bi bila po uradnih podatkih spolno zlorabljena vsaka četrta deklica in vsak šesti deček. To se dogaja, tako kot v Mijinem primeru, tudi v navidezno povsem urejenih in uspešnih slovenskih družinah.

Recenzija Bukla

Mija že dolgo ni srečna. Lastno ceno in potrditev išče v zgrešenih razmerjih za eno noč, beži od prijateljic ali pa se pretirano naveže nanje, vdaja se mehkim in tudi trdim drogam, odvisna je od seksa. Dokler potem nekega dne preprosto ne zmore več … Ne, to ni izmišljena zgodba, pač pa resnično pričevanje žrtve hude travme, ki ji je šele ob terapevtkini pomoči uspelo odstreti sence s šokantne preteklosti. Mija je namreč žrtev spolne zlorabe v družini, ki svojo nadvse bridko izkušnjo brez olepšavanja razgrne v novi knjigi priznane psihoterapevtke Sanje Rozman. Ta je v Pogumu, drugem delu svoje trilogije o nekemičnih zasvojenostih, ki jo spremljata še knjigi Umirjenost in Modrost, svoje bogato teoretično in praktično znanje prepletla s prvoosebno zgodbo klientke Mije. Tako dobi bralec dvojni vpogled v predstavljeno problematiko: na eni strani se pred njim razgrne nadvse boleče obujanje spominov na spolno zlorabo, prikazano iz Mijinih oči, temu pa sledi še strokovna terapevtkina razlaga klientkinega procesiranja. Oba dela se na koncu zlijeta v smiselno celoto, ki prinaša jasno sporočilo: o tej vse preveč tabuizirani in zamolčani temi je vredno, tako kot je to storila Mija, pogumno spregovoriti, saj le tako lahko skočiš s peklenske gugalnice in zakorakaš v upanja polno, novo življenje.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...