Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Psihologija neumnosti

Jean Francois Marmion
Psihologija neumnosti
28,60 € 28,60 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,86 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-6627-98-6
Naslov izvirnika Psychologie de la connerie
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
430 g
376 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

»… In tako zdaj razglašam: o idioti vseh sort, bedaki vseh vrst – naduteži in prasice; veličastni bedaki in trapaste pičke; umazani pankrti in odurne lovače, patetični tepci in zlobne trape, topoglavci in praznoglavke, telebani in zgube, postopači in zbegane babe, butci, blondinke, štori, imbecili, avše, debili, luzerke, butlji, drekači, bleferke, kmetavzi, primitivke, psihopati, čudakinje, kreteni, čvekači in raglje, to je vaš trenutek slave; samo o vas govori ta knjiga. Vendar brez skrbi, ne boste se prepoznali, vsaka podobnost je zgolj naključna …« - Vaš vdani bebček, Jean Francois Marmion
 
Končno! Neumnost, ta vseprisotna človeška vrlina, je zdaj pojasnjena. O njej razmišljajo nekatere najbistrejše glave tega planeta, med njimi: nobelovec Daniel Kahneman (Razmišljanje, hitro in počasno); Boris Cyrulnik (Sram; če povem, bom umrl); Antonio Damasio (Iskanje Spinoze; veselje, žalost in čuteči možgani); Ryan Holiday (Ego je naš sovražnik: obvladajmo svojega največjega nasprotnika); Howard Gardner (Razsežnosti uma); Alison Gopnik (Kako razmišljajo otroci); ter številni drugi pod taktirko urednika Jeana-Françoisa Marmiona.

Zakaj pametni ljudje včasih verjamejo v popolne neumnosti? Zakaj zavestno dopuščamo, da nas leni možgani vodijo do najbolj pogubnih odločitev? Zakaj tako radi s prstom kažemo na 'kretene' vsenaokrog in s tem razgaljamo svojo neumnost? Ali več glav zares več in bolje ve? Nas množica informacij varuje pred neumnostjo? So otroci, ki verjamejo v jelenčke na nebu in sivobradega dobrega moža v kočiji, kaj neumnejši od staršev, ki verjamejo v Troedinega? Zakaj najbolj neumni nikoli ne prepoznajo svoje neumnosti?

Je svet brez kretenov sploh mogoč? Kako ustaviti sodelavca, ki nam vsak dan za dobro jutro pošilja internetna duhovičenja? Kako se znebiti sošolca iz srednje šole, ki nas zasipava s teorijami zarote? Kaj narediti s topoglavim mulcem iz tretjega B, ki se neutrudno izživlja nad našim prvošolčkom? In kaj z množicami, ki navdušeno volijo Donalda Trumpa?

O, idioti vseh sort … da, o vas govori ta knjiga. Brez skrbi, ne boste se prepoznali. Če bi se, bi bili za spoznanje manj neumni.

Recenzija Bukla

Neumnost je po definiciji trditev ali ravnanje, ki ni v skladu z razumom oziroma pametjo, psihologija neumnosti in globlji razlogi zanjo pa so spodbudili francoskega urednika in publicista Jeana-Françoisa Marmiona, da se je o njej odločil objaviti knjigo. Pri tem je za njeno razlago uporabil številne tuje možgane: pogovarjal se je namreč z mnogimi uglednimi misleci in strokovnjaki ali pa jih poprosil za njihov pogled na neumnost. Rezultat je zbornik člankov in intervjujev (tudi z avtorji, ki jih v slovenščini že dobro poznamo, kot so denimo Dan Ariely, Daniel Kahneman in Ryan Holiday), ki se neumnosti dotikajo neposredno ali pa tudi ohlapneje, skupno pa jim je, da skušajo odgovoriti na naslednja vprašanja: zakaj pametni ljudje včasih verjamejo v popolne nesmisle; kako zaradi lenobe možganov včasih sprejemamo slabe odločitve; zakaj je debatiranje z neumneži že vnaprej obsojeno na poraz; kako nas medijsko bombardiranje in manipuliranje delata še bolj neumne; in zakaj neumneži zase seveda ne mislijo, da so neumni. Simpatično cinična in vseskozi zabavna knjiga, ki pa spodbuja k razmišljanju.

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...