Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Onkraj reda

Še 12 pravil za življenje
Jordan B. Peterson
Onkraj reda
35,90 € 35,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,08 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-04-0796-6
Naslov izvirnika Beyond Order
Podnaslov izvirnika 12 More Rules for Life
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16,5 cm
700 g
324 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

»V nasprotju s prejšnjo knjigo Onkraj reda raziskuje, kako se je mogoče izogniti nevarnostim, ki jih prinaša preveč varnosti in nadzora. Ker je to, kar razumemo, nezadostno (kot ugotovimo, ko gredo stvari, ki si jih prizadevamo nadzorovati, vseeno narobe), moramo ostati z eno nogo v redu, obenem pa z drugo previdno stopiti čez njegovo mejo.«

V knjigi 12 pravil za življenje je priznani klinični psiholog in slavni profesor Jordan B. Peterson milijonom bralcev pomagal uvesti red v kaosu svojega življenja. V težko pričakovanem nadaljevanju ponuja še dvanajst načel za upiranje izčrpanosti, ki jo neizogibno zahteva naša želja po urejanju sveta. Onkraj reda nas kliče k uravnoteženju dveh temeljnih načel resničnosti – reda in kaosa –, kajti Peterson opozarja, da je preveč varnosti – nevarno. Medtem ko nas kaos ogroža s slutnjo nestabilnosti in tesnobe, nas lahko red, če je pretiran, otopi, da se odpovemo radovednosti, kreativnosti, življenjski energiji in se podredimo. Še več: Peterson nam ponuja strategijo za premagovanje sil, zaradi katerih se nagibamo k tiraniji, in nas uči, kako se zanašati na svoj instinkt, da najdemo smisel tudi - in še posebej - kadar se znajdemo nemočni.

o avtorju

JORDAN B. PETERSON (1962) je avtor uspešnice 12 pravil za življenje, ki so jo doslej po svetu prodali v več kot pet milijonov izvodih. Po desetletjih prakse kliničnega psihologa in profesure na Harvardu ter Univerzi v Torontu se je profiliral kot eden najvplivnejših intelektualcev. Medijski prostor ga je opazil leta 2016, ko je javno kritiziral t. i. politično korektnost in se zavzel za zaščito svobode govora. Javno je namreč nasprotoval pravno predpisani rabi spolno nevtralnih zaimkov na Univerzi v Torontu. Zaradi razmišljanj, ki so pogosto v nasprotju z mainstreamom, mu je uspelo ustvariti izjemno širok krog sledilcev, ki ga redno spremljajo na socialnih omrežjih. Pravijo mu vodili glas liberalno-konservativne »tihe večine«.

Recenzija Bukla

Potem ko je kanadskemu kliničnemu psihologu Jordanu B. Petersonu z (za ta čas) politično nekorektnimi stališči pred tremi leti tudi v slovenskem prevodu izšla knjiga 12 pravil za ­življenje, sta se njegov fenomen in kontroverznost razširila po vsem svetu ter kasneje poskrbela tudi za odmevno javno intelektualno soočenje s Slavojem Žižkom. Peterson je bil kasneje deležen hudih osebnih časov, saj sta se z ženo spopadla z njeno boleznijo, sam pa s hudo anksioznostjo ter odvisnostjo od anksiolitikov, kar je vplivalo tudi na bolj oseben ton knjige. Njegova nova knjiga Onkraj reda je neposredno tematsko nadaljevanje 12 pravil za življenje, v kateri avtor posega tudi po temah iz svoje prve knjige Zemljevidi pomena in citira pomenljive primere iz svoje psihoterapevtske prakse. Prav izhodišča realnih zgodb, ki jih je bil deležen, odločitev in opažanj, ki jih je izpeljal iz razmerij s svojimi klienti, in zaključki, ki jih je generaliziral za osebno rabo, so eden najmočnejših delov knjige. Kriteriji, po katerih izbira svoje kliente (ali pa se jim tudi odpoveduje, če oceni, da jih ne more spremeniti na bolje), bistrovidna opažanja, ko ima pred seboj krhko klientko, nesposobno normalnega življenja, ki pa se ob družbeno angažirani debati hipoma prelevi v fanatično aktivistko ipd., so splošno uporabna za vsakega, ki ima v teh časih neposreden stik z ljudmi, v zvezi s katerimi mora sprejemati pomembne odločitve. V knjigi Onkraj reda je Peterson mehkejši, kot je bil v 12 pravilih za življenje, čeprav je ponekod še vedno odločen in provokativen (denimo ko piše o ženskah kot nesojenih materah), postreže pa s kar nekaj zelo uporabnimi nasveti, kako izboljšati kakovost svojega življenja, denimo »vsaj na eni stvari delajte tako trdo, kot le lahko, in poglejte, kaj se zgodi« ali pa »poskusite narediti eno sobo v svojem domu tako lepo, kot se le da«, ki ob razumni uporabi lahko temeljito vplivajo na vaše bivanje. A ne samo to: Peterson z naslovom knjige skuša seči preko obstoječega (družbenega) reda, poudari, da razumnik veljavna pravila lahko spoštuje samo do takrat, dokler oceni, da družbi kot celoti ne povzročajo škode. Tako v tem smislu spodbuja tudi družbeno akcijo in (morebitno) državljansko nepokorščino, če to zahteva družbena stvarnost, s čimer izpisuje tudi knjigo, ki je še kako aktualna za današnji čas.

Samo Rugelj, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...