Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ko odnosi postanejo družina

Oblikovanje edinstvenosti in povezanosti skozi razvojna obdobja družine
Saša Poljak Lukek
Ko odnosi postanejo družina
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-278-352-5
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
230 g
200 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

O knjigi

Z oblikovanjem partnerskega odnosa in družinskega sistema se ne združita le dva posameznika, ampak spomina dveh družin. Monografija odstira vpogled v družinski razvoj, v medosebno dinamiko družinskih odnosov, ki ne omogoča le razumevanja razvoja najbolj ranljivih družinskih članov, otrok, ampak podaja razumevanje potenciala, ki ga imajo družinski odnosi za razvoj osebne edinstvenosti odraslega v vlogi partnerja, staršev, snahe oziroma zeta, tašče oziroma tasta, starih staršev … Knjiga tako prinaša vpogled v boljše razumevanje samega sebe, pomaga pri razvoju empatije do drugega in pri razvojnem delu z družinami, ki so se znašle v stiski.

Prehode med družinskimi obdobji predstavljajo prihodi in odhodi družinskih članov, ki povzročajo stres, na katerega mora vsak posameznik najti ustrezen odgovor. Za tak odgovor se morajo spremeniti odnosi znotraj družine. Da pa je to mogoče, se mora spreminjati prav vsak družinski član. Ta družinski stres je torej gonilna sila razvoja: iskanje ravnovesja med avtonomnostjo, samostojnostjo na eni strani in povezanostjo v odnosih na drugi strani. Pri tem pa razvojnega stresa družine ne razumemo kot nekaj, kar bi želeli bodisi kot strokovnjaki bodisi kot družinski člani preprečevati, ampak nekaj, kar ponuja možnost za novo razumevanje odnosov, drugih in samih sebe. Avtorica v knjigi definira pet razvojnih obdobij družine. Za vsakega posameznika je tudi pomembno, da čim bolje razume samega sebe in odnose, saj bo le tako razvil sočutje do sebe in empatijo do drugih, s čimer bo lahko bolj avtonomen v odzivih in varno navezan na druge ljudi.

Recenzija Bukla

Specialistka zakonske in družinske terapije Saša Poljak Lukek, ki predava tudi na ljubljanski Teološki fakulteti, se v knjigi sprehodi skozi razvojna obdobja družine – od trenutka, ko se kot odrasli ljudje odcepimo od matičnega okolja, se nato spustimo v resnejši partnerski odnos, imamo svoje otroke, ki nekega dne odrastejo in odidejo, ostane pa nam pozni partnerski odnos in oblikovanje vloge starih staršev. Vsakega od teh korakov obravnava zelo natančno, z veznim primerom Jasne, Primoža in njunih otrok Pie in Jana, ki se rodita, odrasteta in si ustvarita svoji družini, medtem ko se v življenje upokojenih staršev že prikrade bolezen.
V času zelo raznolikih življenjskih slogov in oblik človeškega sobivanja je knjiga Ko odnosi postanejo družina izrazito klasična, kar pomeni, da njena zasnova prezre vse nenadejane zasuke v življenjskih poteh posameznic in posameznikov, toda če njeno strukturo vzamemo samo kot nekakšno arhetipsko ogrodje, lahko tudi v parcialnem branju posameznih obdobij življenja najdemo točke, ki govorijo o tem, da moramo biti ljudje ne nujno navezani drug na drugega, pač pa konstruktivno povezani.

Žiga Valetič, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...