Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Volja do smisla

Osnove in raba logoterapije
Viktor E. Frankl
Volja do smisla
19,50 € 19,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,59 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-146-0
Naslov izvirnika The Will to Meaning
Podnaslov izvirnika Foundations and Applications of Logotherapy
Leto izdaje izvirnika 1969
Prevod Jože Stabej
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
250 g
223 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Človekova usmerjenost k smislu je zanesljiva smernica njegovega življenja

V logoterapiji gre vedno za osebna, zelo bivanjska srečanja v odnosih, v katere smo vpeti. Logoterapija izhaja iz samopresežne lastnosti človeškega bivanja; človek je bitje, ki sega dlje od samega sebe. Ne zadovolji se z voljo do uživanja ali z voljo do moči; človeškost in dostojanstvo posameznika prideta najbolj do izraza v njegovi volji do smisla.

Franklova knjiga Volja do smisla ni le strokovni prikaz logoterapije, ampak bi ji lahko rekli kar učbenik življenja. Že v predgovoru avtor pojasni, kako je besedilo nastalo, in bralca popelje skozi osnovna načela logoterapije. Samopreseganje izhaja iz duhovne notranjosti, kjer se človek dvigne nad telesno in duševno razsežnost. Samopreseganje je zato specifično človeška razsežnost. Duhovna razsežnost je torej predvsem antropološka in ne teološka razsežnost, čeprav logoterapija uporablja tudi vest kot edinstveno človekovo zmožnost, ki omogoča vrednotenje lastnih dejanj. Svoboda kot osnovni steber logoterapije pomaga človeku razumeti, da ni determiniran z osebno zgodovino in z življenjskimi okoliščinami. Do okoliščin, v katere je bil vpet, namreč lahko zavzame stališče. To seveda ne pomeni, da ga te okoliščine niso oblikovale, pomeni pa, da ne odločajo nujno o njegovem sedanjem položaju ali o prihodnosti. Kot posamezniki se vedno lahko odločamo, ali bomo pritiskom okolice popustili – ali pa bomo te pritiske sprejeli kot izziv. Zdrava mera napetosti, ki jo povzroča usmerjenost k izpolnitvi smisla, je nujna za duševno zdravje. Usmerjenost k smislu ohranja zdravje in podaljšuje življenje, to kaže že vsakdanja izkušnja. Posamezniki, ki se odgovorno lotevajo življenjskih izzivov, ne zapadejo v tako imenovano bivanjsko praznino, kjer je prostor za dolgčas, malodušje in naveličanost, ampak težijo k temu, da s svojimi odnosi in s svojimi deli osrečujejo druge.

Recenzija Bukla

Viktor E. Frankl (1905– 1997), utemeljitelj logoterapije, pojasnjuje osnove in njeno rabo, razvijal jo je vse od preživetja v taboriščih smrti med drugo vojno. Tudi v skrajnem trpljenju je mogoče najti voljo do smisla, ki deluje skozi človekovo duhovno dimenzijo. Kljub temu da je bil Frankl prvotno zdravnik (nevrolog in psihiater), je dobro vedel, da »pri zdravljenju ni pomembna zgolj ta ali ona tehnika, ampak bolj človeška razmerja med zdravnikom in pacientom ali osebno in bivanjsko srečevanje«. Ali kot pravi še: »Psihoterapija je več kot samo tehnika v tem, da je umetnost, in presega čisto znanost v tem, da je modrost.« Pomenljiv je primer, ko ga je sredi noči zbudila neka ženska, češ da bo naredila samomor. Po polurnem pogovoru mu je dala besedo, da si življenja ne bo vzela. Pozneje, ko ga je obiskala, mu je povedala, da jo je misel na samomor minila, ker jo je potrpežljivo poslušal sredi noči.

Sabina Burkeljca, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...