Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Obsojena brez zločina

Moj boj za vero in svobodo
Sabatina James
Obsojena brez zločina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-04-0255-8
Naslov izvirnika Condemned without a crime
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Andrej Turk
Soavtor Ruth Marshall

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
260 g
197 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
religija

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Nisem mogla verjetni. Vsa osupla sem zaman poskušala osmisliti izrečene besede. So res rekli, da me bodo ubili? Ali so me hoteli le prestrašiti, da bi se vrnila domov? Sovražna resnost v očetovih in maminih očeh ni dopuščala dvoma: rodni starši so mi pravkar zagrozili s smrtjo. Takoj sem morala proč od tam.«

Sabatina James je Avstrijka pakistanskega rodu, ki se je iz islama spreobrnila v krščanstvo in s tem podpisala svojo smrtno obsodbo.
Leta 1992 se je Sabatina z družino preselila v Linz in spoznala zahodni način življenja. Ko je bila stara 17 let, so ji starši povedali, da so se dogovorili za njeno poroko z bratrancem v Pakistanu. Sabatina se je dogovorjeni poroki uprla, s čimer si je nakopala srd družine.

Zaradi pretepanja in mentalnih zlorab je Sabatina pobegnila od doma in preko prijateljev spoznala krščansko vero, ki jo je vedno bolj privlačila in končno pripeljala do spreobrnjenja. Zaradi tega bi po šeriatskem pravu morala umreti.

Sabatina se je od leta 2001 morala preseliti kar šestnajstkrat, saj so ji grozili s smrtjo, ker je zapustila islamsko vero. Že 10 let živi sama, v spremstvu telesnih stražarjev ali pod policijsko zaščito. Vodi Društvo za pravice žensk, ki letno podpre približno 100 žensk, ki jim grozi prisilna poroka ali umor iz časti.

Recenzija Bukla

Prvoosebna zgodba dekleta iz Pakistana, ki se z družino preseli v Avstrijo, pripoveduje o kulturnih, predvsem pa o verskih omejitvah v islamu in hudih bolečinah, iz katerih želi samosvoje in v napredek usmerjeno dekle uiti in zaživeti človeka vredno življenje, tudi z lastno izbiro partnerja/moža, kar je za pakistansko islamsko skupnost – jasno – nepredstavljivo. Njen boj, ki je boj znotraj rodne družine, se razplamti tudi širše v pakistanski muslimanski skupnosti z rigoroznimi pravili, katerim se mora ženska pokoriti. Ne samo da se Sabatini odpove njena celotna ožja in širša družina, ogroženo je celo njeno življenje (umor iz časti), saj je njena vera podvržena šeriatskemu pravu. Pogumno dekle, ki utira pot mnogim ženskam brez vseh (osnovnih človeških) pravic, je ustanoviteljica Društva za pravice žensk. S svojim uporom in bojem daje upanje mnogim ženskam, ki trpijo.

Sabina Burkeljca, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...