Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mojih 33 odprav

V najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta
Viki Grošelj
Mojih 33 odprav
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Buča
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7114-47-8
Fotografije Viki Grošelj, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
1.100 g
368 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Viki Grošelj v knjigi Mojih 33 odprav obračuna z vzponi na 33 najvišjih in najbolj odmaknjenih gorstev sveta. Od Makaluja leta 1975 do Himlunga leta 2022. Izjemnih 47 let spominov na skoraj 400 straneh z barvnimi fotografijami.

Iz uvoda – Viki Grošelj:

Po uspešno izvedeni jubilejni odpravi na Himlung leta 2022 sem začutil, da prihaja čas, ko bom zaključil svoje delovanje na odpravah v tuja gorstva. Seveda ne izključujem povsem, da me bo morda še kdaj premamil izziv višin. Pa vendar. Ta, daleč najbolj pomemben del mojega gorniškega življenja in delovanja zaključujem živ, zdrav in še kar pri močeh. Po sedeminštiridesetih letih več kot intenzivnih dogajanj na triintridesetih odpravah v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta čutim predvsem hvaležnost, da se je zame tako srečno izteklo.

V tej knjigi sem povezal in predstavil del mojega, slovenskega, pa tudi svetovnega dogajanja z odprav. Pri pisanju so mi bili v veliko pomoč dnevniški zapisi. Več kot petdeset popisanih zvezkov se je nabralo na polici. Za skoraj pol stoletja doživetij je shranjenih v njih. Svet in alpinizem sta se v tem času precej spremenila, zato je pri nekaterih zapisih potrebno upoštevati časovno oddaljenost in duh časa, v katerem so se odprave odvile.

Iz predgovora – Reinhold Messner:

Viki Grošelj je ena ključnih osebnosti slovenskega alpinizma in eden najboljših alpinistov na svetu. Rodil se je leta 1952, plezati pa je začel leta 1966. Po številnih težkih vzponih v Sloveniji in Centralnih Alpah se je kot član ali kot vodja udeležil 33 odprav v Himalajo in v druga gorstva izven Evrope. /…/ Viki je postal uspešen avtor devetnajstih knjig in znan predavatelj daleč onkraj meja Slovenije. Njegov moto je: Alpinizem je pustolovščina v najbolj plemenitem, najčistejšem in najbolj pozitivnem pomenu te besede. Viki Grošelj odlično združuje vrhunske aktivnosti s pripovedovanjem zgodb. S svojim odnosom do obeh dejavnosti je postal del velikih zgodb tradicionalnega alpinizma.

O avtorju:

Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik in reševalec. Po poklicu športni pedagog. Kot alpinist je, poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v inzvenevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Kot prvi Slovenec se je povzpel na najvišje vrhove vseh sedmih celin. Julija 2022 je s smučarskim spustom s 7134 metrov visokega Pik Lenina v Pamirju (poleg načrtov 8000+ in Najvišji vrhovi celin) dokončal svoj tretji alpinistični projekt Na smučeh od 0 do 8000 metrov, s katerim se je ukvarjal 30 let. Je avtor 19 knjig in soavtor več kot dvajsetih. Od julija 2023 je prvi Slovenec na seznamu Rock & Ice Stars, ki ga je leta 2006, ob odprtju svojega največjega gorniškega muzeja Firmian v Bolzanu, dal na steno vgravirati sloviti alpinist Reinhold Messner. Na njem je trideset pomembnih imen svetovne zgodovine tradicionalnega alpinizma.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...