Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Triglav je naš

Začetki organiziranega planinstva in alpinizma v času SPD
Dušan Škodič
Triglav je naš
27,90 € 27,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Knjiga je v ponatisu in bo na voljo konec marca 2024.

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-6870-94-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Fotografije Dan Briški, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
24,5 x 16,5 cm
700 g
311 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je trenutno v ponatisu in bo spet na voljo konec marca 2024.

Knjiga Triglav je naš osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Gre za obdobje, v katerem so slovenske gore zaznamovali najprej posamezniki, od druge polovice 19. stoletja pa zlasti Nemško in avstrijsko planinsko društvo (DÖAV), ki je v našem prostoru pustilo globoke sledi, tudi v povezavi s Slovenskim planinskim društvom (SPD). Razvoj organiziranega planinstva in alpinizma v Avstroogrski monarhiji je bil prepleten s prebujanjem narodne zavesti, ki je trčila ob hotenja tukaj živečih Nemcev, ki so te gore prav tako imeli za svoje.

Knjiga prinaša nazoren opis dejavnosti SPD in nemških podružnic, v ozadju katerih se kažejo groba nacionalna trenja in zakulisne špekulacije, ki so se prenesle tudi v gore. Iz knjige odseva realnost življenja v tedanji narodnostno pisani monarhiji. Po njenem razpadu so nastale nove države, čas začetkov planinstva in alpinizma pa je prekrila namerna pozaba, ki je ohranila le črno-bela poglavja, ki so predstavljala predvsem plehko fasado.

Nepričakovano odkritje izgubljenega arhiva v Innsbrucku leta 2021 je omogočilo zapolniti nastale razpoke v času in na novo osvetliti zgodovino našega planinstva in alpinizma, ki je mnogo zanimivejša od do zdaj znane, predvsem pa vse skupaj dobi pravi smisel.

Recenzija Bukla

Planinskega publicista Dušana Škodiča smo do zdaj poznali kot avtorja (humornih) planinskih zgodb, zbranih v
knjigah Ljudje v gorah in Smeh z gora, pred dvema letoma pa je objavil tudi knjigo Meja na razvodnici, v kateri je v obliki vodnika predstavil t. i. rapalsko mejo. Tudi v svoji novi knjigi Triglav je naš se je odpravil v zgodovino (in v arhive) ter raziskal začetke organiziranega planinstva in alpinizma v času porajanja Slovenskega planinskega društva, ki je nedavno praznovalo 130-letnico ustanovitve. V dopadljivi in zgodovinsko utemeljeni pripovedi nas Škodič popelje v konec devetnajstega stoletja, ko so obiskovanje slovenskih gora (in pisanje o njih) zaznamovali še dandanes znani posamezniki, kot so bili denimo Henrik Tuma, Julius Kugy, Dragotin Dežman in Jakob Aljaž, ko so se gradile prve koče, te so bile pomemben deležnik slovenstva v hribih, in ko se je v slovenskih gorah bíl boj za prevlado med Nemškim-avstrijskim planinskim društvom na eni strani ter Slovenskim planinskim društvom na drugi, kar je sovpadalo tudi s prebujanjem narodne zavesti. Knjiga o pionirskih časih slovenskega planinstva!

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...