Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sonce zdravi

Sončna svetloba in zdravje v enaindvajsetem stoletju
Richard Hobday
Sonce zdravi
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ara
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6861-96-0
Naslov izvirnika The Healing Sun
Podnaslov izvirnika Sunlight and Healthin the 21st Century
Leto izdaje izvirnika 1999
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 12,5 cm
350 g
338 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Namen te knjige je pokazati, kako se je sončna svetloba uporabljala za preprečevanje in zdravljenje bolezni v preteklosti ter kako nas lahko zdravi in nam pomaga zdaj in v prihodnosti. Knjiga raziskuje predvsem koristi izpostavljanja telesa soncu, ne nevarnosti, ki jih lahko to povzroči. Vso zgodovino se je sončno svetlobo uporabljalo za preprečevanje in zdravljenje širokega razpona bolezni, in nekaj zdravnikov njegove terapevtske oziroma zdravilne lastnosti še vedno s pridom izkorišča.

Toda v zdajšnjem času v določenih krogih zdravstvene stroke in javnosti na splošno prevladuje mnenje, da škodljivi učinki sončne svetlobe na kožo pretehtajo morebitne koristi. Sončna svetloba resda lahko povzroči kožnega raka, vendar je tudi veliko dokazov, da lahko prepreči številne zelo razširjene in pogosto usodne bolezni: raka dojk, raka debelega črevesa, raka prostate, raka jajčnikov, srčno bolezen, multiplo sklerozo in osteoporozo. Število ljudi, ki umrejo zaradi teh bolezni, je daleč večje od števila smrti zaradi kožnega raka, zato je treba po avtorjevem mnenju zdajšnjo pristranskost do naših potreb po sončni svetlobi odpraviti.

S prevzemom nekaterih tehnik iz te knjige lahko v večji meri izkoristimo koristi sončenja in karseda zmanjšamo tveganja.

Recenzija Bukla

Sonce zdravi je knjiga, ki poskuša razjasniti čim več koristnih učinkov, ki nam jih vsak dan podarja sonce. Čeprav se nam zdi sonce samoumevno, je v zad­njih letih, ko se stopnjujejo visoke temperature, izpostavljanje naravni svetlobi povezano tudi s potencialnimi nevarnostmi, od kožnega raka naprej. Zato lahko pride do paradoksalne situacije, da imamo sončne svetlobe na razpolago sicer več kot prej, vendar zdravilne učinke sonca (vitamina D in drugega) koristimo manj, kot bi bilo smiselno. Raziskovalec Richard Hobday je preučevanju koristnosti sonca posvetil kar nekaj let; trdi, da je sonce ob pravilni uporabi zdravilo, s katerim so od nekdaj preprečevali in zdravili hude bolezni, od raka dojk, debelega črevesja, prostate in jajčnikov pa vse do multiple skleroze in osteoporoze, pri katerih je prisotna nizka raven vitamina D. Hobday pravi, da sončna svetloba celo ubija bakterije (tudi skozi steklo), kar je pokazala primerjava med osončenimi in senčnimi bolnišničnimi oddelki, saj so imeli prvi bistveno manj bakterij; bolniki v sončnih sobah pa so tudi hitreje okrevali kot v temnih prostorih. Poučna knjiga za razmislek in lastno uporabo.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...