Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Menihi maratonci z gore Hiei

John Stevens
Menihi maratonci z gore Hiei
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6627-69-6
Naslov izvirnika The marathon monks of Mount Hiei
Fotografije Tadashi Namba
Prevod Polona Brumen, Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
290 g
187 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
osebna rast, duhovnost in ezoterika
šport in zdravje
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Če sta duh in telo združena, ni nič neuresničljivo. Prizadevaj si doseči najvišje in univerzum bo nekoč tvoj!« je starodavna modrost tendaijevskih menihov, katerih osrednja in najpomembnejša religiozna praksa je – gorski maraton. In to ne eden. Menih, ki se odloči, da bo najvišje stanje duha dosegel s pomočjo tendaijevske prakse, naredi po strmih pobočjih gore Hiei nad starodavnim Kjotom v stotih dneh sto maratonskih razdalj. In ko opravi s prvim 100-dnevnim obdobjem, ga čaka obdobje sedmih let, v katerih bo pretekel tisoč maratonskih oziroma ultramaratonskih razdalj, saj bo v zadnjem 100-dnevnem obdobju vsak dan pretekel dvojno maratonsko razdaljo. Športni dosežki teh svetih mož, ki po gorskih stezah tekajo oblečeni v starodavna oblačila in obuti v preproste, iz vrvi spletene sandale, so še toliko bolj neverjetni, če vemo, kako poteka njihova \'regeneracija: v vadbenih obdobjih spijo zgolj kakšne tri ali štiri ure na dan, obroki so skromni in strogo veganski, sestavni del vadbe pa so pogosti dolgotrajni najstrožji posti v popolni osami.

Knjiga Johna Stevensa, Menihi maratonci z gore Hiei, je pripoved o izjemnih duhovnih možeh, ki bi prav lahko veljali za najboljše vzdržljivostne športnike našega časa, ki pa se ne ženejo za tako banalnimi nagradami, kot so pokali, medalje ali trenutek televizijske slave, temveč upajo na razsvetljenje tukaj in zdaj - na največ, kar lahko doseže človeško bitje. Hkrati pa nam Stevens, tudi sam budistični duhovnik in športnik, odstira skrivnostno okolje svete gore Hiei nad Kjotom, posebnosti budizma starodavne ločine tendai in zgodovino japonske religiozne kulture.

Recenzija Bukla

V zadnjih letih je tudi pri nas izšlo več knjig, ki avtobiografsko prikazujejo dosežke vrhunskih zahodnjaških ultramaratoncev (od Deana Karnazesa do Scotta Jureka), zato bo morda šokantno, kakšne neverjetne ultratekaške preizkušnje že dolgo prakticirajo na Japonskem, ki se povsem upravičeno ponaša z naslovom druge največje maratonske velesile (za Kenijo). John Stevens (1947), sicer tudi budistični menih, v knjigi Menihi maratonci z gore Hiei popiše (skupaj z nadrobno zgodovino in vsemi religioznimi detajli) nepredstavljivo vzdržljivost in neupogljivost japonskih menihov, ki se podredijo neverjetni preizkušnji zdržljivosti, v kateri v sedmih letih pretečejo tisoč maratonov in ultra maratonov, medtem pa seveda izvajajo tudi svoje meniške obrede. Sem med drugim spada tudi preizkušnja, imenovana »doiri«, v kateri se menih podvrže sedmim dnem in pol bivanja brez hrane, pijače in spanja, njen namen pa je soočenje z lastno smrtjo. Število menihov, ki so uspeli preživeti te epske telesne zahteve, se za zdaj meri le v nekaj desetinah, nekaj od njih pa je biografsko predstavljenih na koncu te izvrstne knjige.

Samo Rugelj; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...