Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Konoplja kanabis

Rastlina, ki bi lahko reševala planet
Jack Herer
Konoplja kanabis
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6627-66-5
Naslov izvirnika The emperor wears no clothes
Podnaslov izvirnika Canabis and the conspiracy against marihuana
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
310 g
242 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izzivamo svet: Poskusite nam dokazati, da nimamo prav! Če bi se človeštvo v imenu reševanja planeta, odprave učinka zelene grede in ohranjanja gozdov odpovedalo vsem fosilnim gorivom in njihovim derivatom, kot tudi uporabi lesa za papir in gradbene konstrukcije: potem imamo na voljo samo en znan in letno obnovljiv naravni vir, ki bi lahko zadoščal za veliko večino svetovnih potreb po papirju in tekstilu; ki bi pokril vse svetovne potrebe po energiji v prometu, industriji in domovih; in ki bi ob tem zmanjševal onesnaženost zraka, zdravil prst, iz katere raste, čistil ozračje – vse hkrati …In ta čudovita rastlina, tista, ki je vse to počela že od nekdaj, je ... Konoplja kanabis … Marihuana!

S konopljo je podobno kot s cesarjevimi novimi oblačili. Vsi vemo, da je vsestransko uporabna v industriji, prehrani in medicini. Ljudje si šepetaje, od ust do ust, pripovedujejo o njenih blagodejnih učinkih in izmenjujejo informacije; mediji objavljajo navdušujoče zgodbe ozdravljenih anonimnih bolnikov; pridelovalci previdno obujajo starodavno zelo razvejano industrijo konoplje – papirno, tekstilno prehransko; po mestnih središčih rastejo \'alternativne\' trgovine z vedno bogatejšo ponudbo … in ne nazadnje, nobenih usodnih posledic ne poznajo tisti, ki konopljo uporabljajo za sprostitev in zabavo. Samo cesar je še vedno nag, po deželi hodi in z domačih vrtičkov ruva bilke rastline, ki bi lahko reševala planet. Da bi konoplja kanabis res lahko reševala okoljske, energetske, prehranske in zdravstvene težave človeštva in planeta, je bil že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prepričan kalifornijski aktivist Jack Herrer, eden od tistih, ki so bili najbolj zaslužni, da je Kalifornija kot prva po nekaj desetletjih spet legalizirala medicinsko rabo konoplje oziroma marihuane. V devetdesetih letih je pod naslovom The Emperor Wears No Clothes izšla prva od številnih izdaj pričujoče knjige. V njej Herer povzema bogato, večtisočletno zgodovino industrijske, medicinske in versko-ritualne rabe konoplje; razkriva zarotniško ozadje njene prepovedi v ZDA v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ki so jo izsilile kemijske, naftne in farmacevtske korporacije; opisuje njeno vsestransko industrijsko uporabnost in ekološko prednost; zelo natančno povzema raziskave, strokovna mnenja in izkušnje o zdravilnih lastnostih naravne konoplje; in končno, dokumentirano opozarja, da je marihuana v primerjavi s trdimi drogami, alkoholom in tobakom zelo nedolžno in popolnoma varno sredstvo za sprostitev in zabavo.

Recenzija Bukla

Konoplja in njeni dobri vidiki v gospodarstvu ter zdravju, pa tudi nekateri negativni vidiki pri učinkovanju na možgane so vroča politična, medicinska in družbena tema. Ob pomanjkanju knjig o tej izjemni rastlini je kultno delo ameriškega aktivista, ki se je zavzemal za njeno dekriminalizacijo, legalizacijo in gospodarsko uveljavitev, seveda dobrodošlo. Knjiga je prvič izšla pred tridesetimi leti, v njej pa izvemo vse o zgodovini kanabisa od 17. stoletja dalje, ko so ameriške oblasti kmetom ukazale, naj posejejo indijsko konopljo in z njo »naredijo poskuse«. Ponekod so bili tisti, ki so se temu izogibali, celo kaznovani, saj je bila konoplja tako pomembna gospodarska rastlina, da so se okrog nje bile tudi vojne. V 20. stoletju so jo, na primer, povezovali z manjšinami in »razuzdanim črnim« džezom, leta 1937 pa je bila prepovedana. Knjiga se konča z razkrinkanjem oblastniške, torej »uradne« resnice o konoplji, ki se je z mrtve točke premaknila šele v zadnjem desetletju.

Žiga Valetič, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...