Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kako so izumili judovsko ljudstvo

Shlomo Sand
Kako so izumili judovsko ljudstvo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-257-027-9
Naslov izvirnika The Invention of the Jewish People
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Polona Poberžnik
Spremna beseda Tomaž Mastnak
Urejanje Zoja Skušek, Alvina Žuraj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
590 g
517 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sand v knjigi Kako so izumili judovsko ljudstvo dokazuje, da judovsko ljudstvo nikoli ni bilo “narod” s skupnim izvorom, pač pa pisana mešanica skupin, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih sprejele judovsko religijo. Večine Judov Rimljani sploh niso izgnali (mit okoli izgona Judov so razširili zgodnji kristjani, ker so hoteli, da se spreobrnejo v novo vero) in večina jih je ostala v Palestini (izgnancev da je bilo največ 10.000). Trdi tudi, da se je po arabskem zavzetju veliko Judov spreobrnilo v islam in asimiliralo. Skratka, njegova teza je, da so predniki palestinskih Arabcev Judje.

Glede koncepta judovskega ljudstva Sand pravi, da so v 19. stoletju intelektualci judovskega rodu, na katere je vplival nemški nacionalizem, prevzeli nase nalogo, da “retrospektivno izumijo judovsko ljudstvo”. Z zgodovinarjem Heinrichom Graetzom (1817–1891) se je začela zgodovina judaizma kot nacije, ki je nekoč bila kraljestvo, potem postala “popotno/izvoljeno ljudstvo (Večni Jud) in se na koncu vrnila k svoji “zibelki”.

Če imata obe skupini (Arabci in Judje) potemtakem iste “korenine”, potem se odpira vprašanje, zakaj je entiteta, ki je bila nekoč britanska Palestina, zdaj zatočišče ljudstva ene same religije, namesto da bi bila država, v kateri imata obe skupini državljanstvo in s tem zajamčeno enako pravno varstvo zakonov države, katere legitimnost ne bi več nihče spodkopaval.

Sand je zapisal, da ne bi hotel še naprej živeti v Izraelu, če ne bi napisal te knjige. Knjiga Shloma Sanda (Šloma Zanda) Kako so izumili judovsko ljudstvo, je bila prodajna uspešnica v Izraelu 19 tednov, v Franciji pa je v enem letu doživela tri ponatise. V Franciji je tudi dobila nagrado "Aujourd\'hui", ki jo podeljujejo najboljšim političnim in zgodovinskim delom.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...