Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Mussolini
39,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-184-5
Naslov izvirnika Mussolini
Prevod Danica Križman, Polona Mesec Križman
Urejanje Tine Logar
Predgovor Jože Pirjevec

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
1.260 g
583 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini

O knjigi

Knjiga izčrpno izriše Mussolinija kot lažnega intelektualca in impulzivnega hujskača, ki se vztrajno vzpenja, ustvarja o sebi mit, brutalno vlada in klavrno konča. Bralcu odpre izjemen vpogled v ozadje njegovega intimnega in političnega življenja: predstavlja vzvode fašistične ideologije, ki je pognala v smrt milijon ljudi.

Prikazuje politika, ki je sejal vihar nasilja in sanjal, da bo pobil štiri milijone manjvrednih slovanskih Italijanov. Spremno besedo, ki obravnava položaj Slovencev v Italiji, je napisal dr. Jože Pirjevec.

Recenzija Bukla

Avstralci imajo nekaj z Italijo, to je gotovo. Pred dvema letoma smo dobili v slovenščino prevedeno obsežno monografijo Rim, ki jo je leta 2011 napisal avstralski umetnostni zgodovinar Robert Hughes. Zdaj pa smo v zbirki velikih biografij (kjer so svoje mesto, denimo, že našli Tito, Stalin, Hitler itn.) dobili prevod referenčne biografije italijanskega diktatorja in fašista Benita Mussolinija (1883– 1945). Napisal jo je avstralski zgodovinar Richard J. B. Bosworth, sicer avtor več zgodovinskih knjig o Italiji. Bosworth nas v Mussolinijevo življenje uvede na njegovem zaključku, z letoma 1944– 1945 ter njegovo smrtjo, potem pa nas potegne nazaj na njegov kronološki biografski začetek, v konec devetnajstega stoletja in Mussolinijevo odraščanje. Sledi oris njegove časnikarske dejavnosti ter vzpona fašizma, prihoda na oblast, uvedbe diktature in razmerja s Hitlerjem. Osrednji del knjige govori o pripravi na vojno, njenem začetku, prvih padcih in ponovnih vstajenjih ter končno o dučejevem koncu. Zadnje poglavje te obsežne monografije avtor posveti povojnemu duhu Mussolinija vse do današnjih dni. Poglobljena in pretehtana biografija.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...