Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Obtožena

Wiera Gran
Agata Tuszyńska
Obtožena
30,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-865-6
Naslov izvirnika Oskarżona
Podnaslov izvirnika Wiera Gran
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Tatjana Jamnik
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
470 g
334 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Wiera Gran je bila ruska Judinja, rojena kot Weronika Grynberg leta 1916. Med nemško okupacijo je kot znamenita judovska pevka ob klavirski spremljavi Wladyslawa Szpilmana nastopala v kavarni sredi varšavskega geta. Oba sta pekel geta preživela. Na dan, ko je leta 1942 zbežala iz geta, je opazila Szpilmana v uniformi judovske policije, ko je Jude iz geta gnal v konvoj za taborišče, po vojni pa je prav on njo prvi osumil kolaboracije z Nemci in ji s tem uničil življenje. (V znanem filmu Pianist Romana Polanskega je prikazan v povsem drugačni luči!) Obtožbe so se vlekle skozi vse njeno življenje, in čeprav je bila na vseh procesih oproščena, to ni bilo dovolj za tiste, ki so jo obtoževali. Zadnjih trideset, štirideset let življenja je poskušala dokazati svojo nedolžnost in za to porabila vso svojo energijo.

Zdi se, da je bila Wiera Gran prikladna za grešnega kozla, ker je bila slavna pevka in zapovrh še inteligentna lepotica. Sovraštvo zoper njo, ki je temeljilo na obrekovanju, je mobiliziralo in povezalo izseljenske skupnosti poljskih Judov. Nezaustavljivo širjenje klevet je za šansonjerko pomenilo socialni umor, saj ji je onemogočalo opravljati delo in si služiti kruh. V osemdesetih letih je prenehala peti, ker je zaradi neprestanih pretresov izgubila glas. V nekem trenutku je omagala, pojavili so se prividi in preganjavica. Preganjanje, ki ga je izkušala, nenehni napadi preživelih iz varšavskega geta in pozneje izseljenske judovske skupnosti po vsem svetu so postali njena realnost. Na koncu se je vdala, se zaprla vase in v svoje pariško stanovanje, ki ga ni zapustila po več mesecev. Popolnoma sama je umrla v zavetišču pri poljskih nunah leta 2007.

Agata Tuszyńska je o Wieri Gran prvič slišala v enem izmed poljskih salonov v Parizu, pritegnili sta jo besedi »pevka« in »kolaborantka«. Njena knjiga Obtožena: Wiera Gran (Oskarżona: Wiera Gran, 2010) je nastala na podlagi pogovorov z Wiero Gran, gradiv iz poljskih, ameriških, izraelskih, nemških in francoskih arhivov, najrazličnejših dokumentov in pričevanj. Ob izidu, tri leta po smrti Wiere Gran, je močno razburkala duhove. Zdi se, kot da bi se pevke držalo prekletstvo, ki preide tudi na tiste, ki raziskujejo njeno usodo. Družina Władysława Szpilmana je zoper Agato Tuszyńsko sprožila sodni proces na Poljskem in v Nemčiji, češ da v knjigi blati pianistov ugled. Plaz napadov nanjo so sprožili tudi mediji; obdolžili so jo, da je potvarjala resnico o Szpilmanu, in ji očitali, da je izrabila Wierino zasebno življenje in njene skrivnosti za škandal, s katerim je poskrbela za lastno promocijo.
A knjiga nikogar ne obtožuje. Še zdaleč ni le roman o slavni pevki in zvezdi nekdanje Poljske, je predvsem pretresljiva pripoved o tem, kako smo ljudje zmožni z neznosno lahkostjo uničevati življenja drug drugemu.

Prevod je finančno podprl Poljski knjižni inštitut – prevodni program.

Recenzija Bukla

Bila je lepa, nadarjena, predvsem pa umetnica v pravem pomenu besede. Živela je za petje, igro, aplavz in za to, da bi jo ljudje sprejeli in jo imeli radi. Wiera Gran, poljska predvojna igralka in judovska pevka. Ikona, ki so jo nekateri častili, še več pa je bilo takšnih, ki so ji vse življenje, tudi še desetletja po koncu druge svetovne vojne, metali v obraz očitke, da si je med vojno rešila kožo s simpatiziranjem z vsemi stranmi, tudi z nacistično. Tovrstne obsodbe ter dejstvo, da se je leta 1942 iz varšavskega judovskega geta rešila tik pred usodnim zajetjem tamkajšnjih Judov, med katerimi so bile tudi njena mati in sestri, za katere je lahko samo slutila, kako so končale življenje, so jo razžirale do konca življenja. In prav to bolečino pa tudi vso vihravost njene umetniške duše, na koncu razbolene do obisti, je poljska pisateljica in publicistka Agata Tuszynska natančno ter podkrepljeno z ogromno dokumentarnimi dokazi ujela v zgodbo o Wieri Gran, tej tragični žrtvi nekega preteklega obdobja, režimov in vseh mogočih človeških slabosti.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...