Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vojak: 1915-1918

Jakob Prešern
Vojak: 1915-1918

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-158-3
Leto izdaje izvirnika 2014
Predgovor Janez Žerovc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 13,5 cm
630 g
430 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pripoved izobraženca o vojnih grozotah in trpljenju avstro-ogrskega vojaka v prvi bojni črti in v neposrednem zaledju zelo doživeto opisuje in s fotografsko kamero dokumentira boje proti sovražniku in lakoti na bojiščih v zahodnih Dolomitih, pod Krnom in na fronti ob Piavi v Italiji. Janez Žerovc je oskrbel kritični prepis, prispeval spremno besedo, opombe in oskrbel slikovno gradivo ter donacije.

Dr. Jakob Prešern (1888– 1975), pravnik, planinski pisatelj in ljubitelj gora je na Dunaju doštudiral pravo leta 1912. Prva svetovna vojna ga je zatekla v Novem mestu, kjer je že služboval kot sodnik pripravnik. Ob splošni mobilizaciji leta 1914 ga k sreči niso vpoklicali, ker so najprej mobilizirali neizobražene. Upal je, da se bo vojni sploh izognil, če le naredi pravosodni izpit, ker sodniki po tedanji ureditvi niso smeli biti vojaki. A njegova predvidevanja se niso iztekla. Kmalu so ga kar kot navadnega vojaka v pehoti poslali na urjenje Žalec, kjer so se začela tri dolga leta trpljenja. Ves čas vojne je preživel večinoma v prvi bojni črti ali tik za njo. V svojo beležnico si je z osupljivo natančnostjo zapisoval dogodke, opažanja, tegobe in osebne stiske. Zaradi svoje varnosti je uporabil slovensko stenografijo. Večina fotografij v knjigi so avtorjevi posnetki, saj mu je uspelo na fronto pretihotapiti tedaj dokaj velik fotografski aparat. Le kadar bi bilo to početje prenevarno, si je pomagal z lično izdelano risbo. Po koncu vojne se je podal po sledeh nekdanje fronte, obiskal grobove padlih tovarišev in poiskal tudi tiste ljudi, ki so mu z žlico polente pomagali prebroditi najhujšo lakoto. Stenografirano besedilo je skrbno prepisoval na pisalni stroj in tipkopis dokončal na začetku 60. let minulega stoletja »shranil«. Po zaslugi njegovih daljnih sorodnikov (družine si ni ustvaril) prihaja vznemirljivi dnevnik sicer znanega planinskega pisatelja v javnost ravno ob obletnici začetka »velike« vojne.

Recenzija Bukla

Dnevniški zapisi dr. Jakoba Prešerna, sicer novomeškega sodnika in vnetega gornika, so neposredno pričevanje doživljanja grozot prve svetovne vojne, v kateri je bil tri leta udeležen tudi sam, večinoma v prvi bojni liniji (Dolomiti, Krnsko pogorje, Piava). Kot izobraženec ter dober poznavalec domačega in tujega političnega dogajanja ni le zvesti popisovalec, ampak tudi oster kritik, ki se ob vsem videnem – smrt prijateljev, lakota, nevzdržne zimske razmere na gori Punta d´Albiolo (2978 m) – zelo dobro zaveda, da je vojna klavnica, navadni vojaki marionete v rokah vladajočih, mir pa le posledica bolj ali manj uspešnega taktiziranja. Dnevnik je za knjižno izdajo skrbno uredil Janez Žerovc, ki je opravil tudi izbor Prešernovih fotografij in risb. Doživeto in zanimivo branje (Prešern je bil eden prvih, ki je za prisluškovanje uporabljal brezžični telefon, takrat povsem novo iznajdbo) ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne.

Kristina Sluga, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...