Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Branje Kapitala

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7003-31-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Lire le Capital
Leto izdaje izvirnika 1965
Prevod Maja Breznik, Suzana Koncut
Urejanje Rastko Močnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17,5 cm
1.110 g
536 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > ekonomija
filozofija
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prevod integralne, ne skrajšane izdaje Lire le Capital prinaša eno od najpomembnejših klasičnih, referenčnih besedil svetovne humanistike. To kolektivno delo je pomembna opora in referenca raziskav, ki se ukvarjajo s kritičnim branjem Marxa, s predmetom in vlogo epistemologije, z vprašanji politične filozofije in teorije zgodovine.

Branje Kapitala so pisali filozofi, zato so si zastavili drugačna vprašanja, kot bi si jih ekonomisti ali zgodovinarji. Kot pravi Althusser v uvodu, so si v seminarju postavili nalogo, da odgovorijo na vprašanja, kakšen odnos vzpostavlja Kapital do svojega predmeta proučevanja, kakšna je specifičnost tega predmeta in kakšna je specifičnost tega odnosa do predmeta. Avtorji se sprašujejo, v čem se predmet te knjige razlikuje od predmeta klasične politične ekonomije in v čem se razlikuje od filozofske in ideološke obravnave, ki prevladuje v delih »mladega Marxa«. Zaradi takih izhodišč je Branje Kapitala doživelo izjemen odmev po vsem svetu, sprožilo je odločilne prelome v družboslovju in humanistiki, uvedlo je vrsto novih teoretskih konceptov, prijemov, perspektiv, ki še danes delujejo v najproduktivnejših teoretskih in filozofskih praksah. Na podlagi problematike, ki jo je proizvedlo, so nastale nove in danes zelo vplivne teoretske usmeritve, kot so britanske kulturne študije, regulacijska teorija v politični ekonomiji, teorije države in politike, materialistična literarna teorija, teorije simbolnih praks in nekatere smeri v antropologiji.

Na slovensko družboslovje in humanistiko pa je delo tako močno vplivalo, da brez njega ni mogoče razumeti teoretske in filozofske produkcije pri nas v zadnji polovici stoletja. Prevod celotnega besedila bo zato zapolnil vrzel, ki zeva v slovenski prevodni literaturi že kar petdeset let. Ob sedanjem ponovnem pospešku v teoretskih praksah bo zagotovo spodbudil nove interpretacije tega dela, obenem pa omogočil nove in produktivne obdelave konceptov, ki jih delo prinaša.

Recenzija Bukla

Pet francoskih filozofov in sociologov je leta 1965 prebralo in premislilo Marxovo veliko delo, kompilacija njihovih esejev z naslovom Branje Kapitala pa je v desetletjih, ki so sledila, postala pomembna sled za vsa nadaljnja branja in tolmačenja Kapitala. Ker Kapital ni tipičen filozofski traktat niti značilna knjiga politične ekonomije, je peterica filozofov na eno najmogočnejših knjig pogledala z zornega kota, ki se ne ukvarja toliko z zgodovino, pač pa daje poudarek posameznim konceptom in temam, kot so bogastvo, blago, historični materializem, reprodukcija in pa sama Marxova artikulacija Kapitala. Francoski esejistični zbir, ki šele nakaže širino vseh možnosti interpretacij in razprav, je v preteklosti že zaznamoval slovenski idejni prostor, zdaj pa ga prvič dobivamo v neskrajšani obliki.

Žiga Valetič, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...