Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ogenj, rit in kače niso za igrače, 4. del

Poglejte, moji ljudje prihajajo!
Milena Miklavčič
Ogenj, rit in kače niso za igrače, 4. del
30,00 € 30,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Jutri 2052
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-94864-5-0

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15,5 cm
580 g
398 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Četrti del zbirke Ogenj, rit in kače niso za igrače s podnaslovom Poglejte, moji ljudje prihajajo! prinaša zgodbe, ki so bile povedane v mesecih, ko smo bili zaradi epidemije covida-19 odrezani drug od drugega. Ta čas nas je močno zaznamoval. Nekateri so brskali po preteklosti, drugi so si nastavljali ogledalo.

Četrti del se vrača k tematskim poudarkom, ki variirajo od anekdot iz že odmaknjene preteklosti do življenjskih usod in ljubezenskih prigod vseh generacij. Samoizpovedne zgodbe opisujejo prigode, ki so zaznamovale življenja pripovedovalcev.
Prva knjiga iz štirilogije Ogenj, rit in kače niso za igrače, je izšla konec leta 2013. Čez dve leti ji je sledila druga, s podnaslovom Babice, hčere in vnukinje. Leta 2019 smo natisnili Moške zgodbe. Četrto, sem podnaslovila s citatom iz zgodbe Žnidarjevega Frenka iz Poljan: Poglejte, moji ljudje prihajajo! Pooseblja moja občutja, ki me spreletavajo, ko stisnem roko tistim, ki mi zaupajo zgodbo iz svojega življenja.

Zbirka vseh štirih knjig Ogenj, rit in kače niso za igrače – ozavešča. Zgodbe, povedane in zapisane iz prve roke razkrivajo tisti del našega življenja, o katerem ne govorimo na glas. Nekateri poiščejo psihoterapevta, da jim pomaga prebroditi težke trenutke, drugi se želijo zgolj spovedati. In zgodbe, ki jih prebirate tudi v četrti knjigi, so prav to - osebne spovedi. V slovenskem prostoru so nekaj unikatnega in izjemno pomembnega za tako imenovano občansko znanost (Citizen Science).

Tudi četrta knjiga je zelo posebna in dragocena.
"Med ljudmi še zmeraj živi tudi nagajivi duh. Da je res tako, dokazujejo anekdote znanega Belokranjca, Ota Nemaniča. Šegave in poredne prigode prednikov in vrstnikov je strnil v šopek, ki bo ''zadišal'' vsakemu, ki bo knjigo odprl. Vesela sem, da mi je uspelo zbrati kar nekaj spominov na otroška leta srednje in mlajše generacije. Kaj vse je morala doživljati Mojca, ki jo je oče posiljeval od otroštva naprej? Njena zgodba vas bo pretresla. Tudi za četrti del velja, da se bralci sprehajajo med zgodbami počasi, zlagoma, z empatijo. Pravijo, da sem ena zadnjih še živečih zgodbark. Čas neusmiljeno teče...
Še to: leta 2015 je bil posnet dokumentarni film, ki ga pod naslovom Ogenj, rit in kače niso za igrače, še zmeraj najdete v arhivu na RTVSLO. SNG Maribor je postavilo na oder predstavo Prividi kačjega pastirja. Urška Djukič je skupaj s Francozi ustvarila izjemen kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje, ki se, potem ko je prejel številne mednarodne nagrade, poteguje tudi za Oskarja. In ne nazadnje: z bralkami in bralci sem se srečala na več kot 1200 literarnih večerih, knjige so doživele veliko ponatisov! Dobrodošli v svetu zgodb, ki jih je pisalo življenje!" - Milena Miklavčič

o avtorju

Milena (1952) se je rodila v Žireh. Po končani osnovni šoli se je vpisala na Pedagoško gimnazijo v Ljubljani. Pri dvajsetih si je ustvarila družino, rodili so se štirje otroci. Leta 1988 je začela delati na radiu Žiri. Najprej je pisala pravljice za Zakajčkov kotiček. Malo kasneje je postavila na noge otroški in kulturni program ter oddajo Zanimivi ljudje živijo med nami. Leta 1999 je za radijsko delo, v Tednu vseživljenjskega učenja, prejela Priznanje za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja. Sedem let je pripravljala prispevke o socialno ogroženih posameznikih za oddajo Pomagajmo si na TV Koper. Že več kot četrt stoletja v Gorenjskem glasu objavlja Usode. Sodeluje tudi pri Žirovskem občasniku. Za Nedelo piše odgovore v zelo brani rubriki ''Milena svetuje''. Deset let je vodila kulturno obarvane Sredine večere v Škofji Loki.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...