Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mi, hominini

Antropološka detektivska zgodba
Frank Westerman
Prelistaj
Mi, hominini -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-43-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Wij, de Mens
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urednik Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
460 g
329 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede
zgodovina
družbene vede > etnologija in antropologija
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor knjig Žival, nadžival in Inženirji duše

Nizozemec Frank Westerman je eden najbolj znanih evropskih neleposlovnih avtorjev, erudit po poklicanosti, v svojem dosedanjem knjižnem opusu pa se je podal na različne konce sveta ter z zavzetim pristopom na svojstven način osvetlil mnoge spregledane teme. V slovenščini imamo do zdaj že prevedeni njegovi deli Inženirji duše in Žival, nadžival, v svoji odmevni knjigi Mi, hominini, mešanici eseja in potopisa, pa se je Westerman podal k samemu izvoru človeka.

V tej elegantni in ponekod tudi provokativni knjigi se je Westerman odločil najti odgovor na temeljno vprašanje človeštva: kaj smo v resnici in v čem se dejansko razlikujemo od živali. S starodavno človeško lobanjo kot začetno točko svoje raziskave se Westerman odpravi po svetu ter skuša poiskati fosil prvega človeškega bitja nasploh: še vedno manjkajoči člen med opicami in ljudmi. Na tej poti nas seznani z »lovci na lobanje«, vodilnimi eksperti za raziskovanje fosilov naših prednikov, ki so s svojimi življenjepisi prav tako fascinantni kot njihova prvinska odkritja. Westerman bistroumno odkriva delo sijajnih paleoantropologov tako v luči nove tehnike sekvencioniranja DNK kot postkolonializma in vzpona žensk na tem področju, kjer so tradicionalno dominirali moški. Ob tem ponudi tudi obilo novih hipotez, kdo smo in pokaže, kako je bila vsaka teorija doslej zaznamovana tako z duhom časa kot s prevladujočo ideologijo.

Mi, hominini je knjiga, ki spominja na briljantna dela Brucea Chatwina in Ryszarda Kapuścińskega.

 

O AVTORJU

Frank Westerman je nizozemski publicist, novinar in popotnik, ki je študiral na Agronomski fakulteti v Wageningenu ter se specializiral za tehniko gojenja tropskih kultur, kasneje pa se je povsem posvetil pisanju knjig. Je avtor številnih literarnih in esejističnih del, ki jih kritika rada postavlja ob bok velikim potopisnim avtorjem in esejistom 20. stoletja, kot sta Bruce Chatwin in Ryszard Kapuściński. Njegova najnovejša knjiga Mi, hominini je svojevrstna knjiga o iskanju izvora človeka in je po Inženirjih duše ter delu o lipicancih Žival, nadžival tretja Westermanova knjiga, prevedena v slovenščino.

 

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Metropolitan - Frank Westerman o iskanju ’prve opice, ki je splezala z drevesa’ v antropološki detektivki Mi, homini.

Recenzija Bukla

Nizozemec Frank Westerman (1964) je eden najbolj znanih evropskih neleposlovnih avtorjev, erudit po poklicanosti, v svojem dosedanjem knjižnem opusu pa se je podal na različne konce sveta ter z zavzetim pristopom na svojstven način osvetlil mnoge spregledane teme. V slovenščini imamo do zdaj že prevedeni njegovi deli Inženirji duše in Žival, nadžival, v svoji odmevni knjigi Mi, hominini, mešanici eseja in potopisa, pa se je Westerman odpravil k samemu izvoru človeka. V tem elegantnem in ponekod tudi provokativnem delu se je Westerman odločil na različnih koncih sveta, od Nizozemske do Indonezije, najti odgovor na temeljno vprašanje človeštva: kaj smo v res­nici in v čem se dejansko razlikujemo od živali. S starodavno človeš­ko lobanjo kot začetno točko svoje raziskave se Westerman odpravi po svetu ter skuša poiskati fosil prvega človeškega bitja nasploh: še vedno manjkajoči člen med opicami in ljudmi. Na tej poti, terenu, kot mu pravi, nas seznani z »lovci na lobanje«, vodilnimi eksperti za raziskovanje fosilov naših prednikov, ki so s svojimi življenjepisi prav tako fascinantni kot njihova prvinska odkritja. Westerman bistro­umno odkriva delo sijajnih paleoantropologov tako v luči nove tehnike sekvencioniranja DNK kot tudi postkolonializma in vzpona žensk na tem področju, kjer so tradicionalno dominirali moški. Ob tem ponudi tudi obilo novih hipotez, kdo smo, in pokaže, kako je bila vsaka teorija doslej zaznamovana tako z duhom časa kot s prevladujočo ideo­logijo. Mi, hominini je knjiga, ki po svoji zasnovi in izvedbi spominja na briljantna dela Brucea Chatwina in Ryszarda Kapuścińskega in je obenem tudi knjiga o tem, kako nastaja reportaža ter kako lahko dober publicist razišče obravnavano temo ter doživeto spretno vključi v knjigo in ji s tem dvigne vsebinsko vrednost.

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...