Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Prostovoljec

Resnična zgodba o heroju odpora, ki se je infiltriral v Auschwitz
Jack Fairweather
Prostovoljec
39,99 € 39,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,20 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-282-597-3
Naslov izvirnika The volunteer
Podnaslov izvirnika The true story of the resistance hero who infiltrated Auschwitz
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Maja Novak

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
650 g
384 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Presunljiva biografija in odlično napisana knjiga izpod peresa priznanega angleškega novinarja Jacka Fairweatherja o Auschwitzu, kraju največje krutosti človeka nad človekom, in pozabljenem junaku ter njegovem neizmernem pogumu. Resnična zgodba z obilo slikovnega gradiva, v kateri je grozljivo dogajanje dobilo nove razsežnosti.

Zgodovinsko pomembna knjiga in neverjetna resnična zgodba pripoveduje o infiltraciji poljskega odporniškega borca ​​Witolda Pileckega leta 1940 v Auschwitz, da bi od znotraj sabotiral taborišče, in njegovem smrtno nevarnem poskusu, da bi posvaril zaveznike o nacističnih načrtih preden bo prepozno. Pilecki, ki ga je poljska povojna komunistična vlada popolnoma izbrisala iz zgodovine, ostaja svetu skoraj neznan. Z novimi podatki iz prej skritih dnevnikov, poročil o družini in preživelih iz taborišča in drugih virov pa Jack Fairweather ponuja neomajen prikaz preživetja, maščevanja in izdaje v najtemnejših urah človeštva. Razkrije tudi, da končni poraz misije ni izviral iz Auschwitza ali Berlina, ampak iz Londona in Washingtona. 

Pilecki, 39-letni član varšavskega odporniškega gibanja, je v dveh letih in pol po internaciji v Auschwitz ustanovil podtalno vojsko, ki je sabotirala objekte, ubijala nacistične obveščevalce in častnike ter zbirala dokaze o grozljivih zlorabah in množičnih umorih. Ko je ugotovil grozljivo resnico o taborišču, ki je rastlo v epicenter nacističnih načrtov za iztrebljanje evropskih Judov, je tvegal svoje življenje, da bi o tem opozoril zaveznike, preden bi bilo prepozno. Da bi mu to uspelo, se je moral lotiti nemogoče misije – pobega iz Auschwitza, kjer so Nemci med drugo svetovno vojno umorili okoli 1,1 milijona ljudi. Zaveznikom je predal detajle o grozljivem nemškem eksperimentiranju na ljudeh in množičnem pobijanju. Kaj se je zgodilo s podatki, zaradi katerih je v Auschwitzu tvegal življenje? Bi bilo drugače, če bi Britanci in Američani prisluhnili njegovim svarilom? Izjemna knjiga vsebuje tudi bogato slikovno gradivo in fotografije iz osebnega arhiva. Pilecki je preživel strahote Auschwitza, vendar ga je komunistični režim po vojni obtožil veleizdaje. Kljub vsem prizadevanjem, peticijah in prošnjah ljudi, ki so vedeli, koliko je naredil za Poljsko, so ga na hitro obsodili na smrt. Pred eksekucijo so ga mučili, svoji ženi in svakinji je pred smrtjo dejal, da si želi le hitrega konca.

O avtorju

Jack Fairweather (1978) je britanski novinar in pisec. Za Prostovoljca je prejel nagrado costa za najboljšo knjigo leta.

Recenzija Bukla

Koncentracijsko taborišče ­Auschwitz že skoraj osemdeset let od konca druge svetovne vojne velja za enega najhujših primerov zla, ki ga je spočel človeški um. Kdaj pa se je izvedelo in razvedelo, kaj se dogaja v tem uničevalnem taborišču? Eden od protagonistov, ki so to informacijo med prvimi ponesli v svet, je bil Poljak Vitold Pilecki (1901–1948), sicer konjeniški častnik, ki se je septembra 1940, potem ko je bilo vse več informacij, da se v Auschwitzu dogaja nekaj čudnega, naredil nekaj, kar se zdi s današnjega vidika nepredstavljivo: prostovoljno se je pustil ujeti Nemcem in odpeljati v taborišče, da bi se na lastne oči prepričal, kaj se tam dogaja, in o tem potem obvestil zunanji svet. To mu je tudi uspelo, kakor tudi kasnejši pobeg iz Auschwitza, a njegova življenjska zgodba je pozneje dobila tragičen zasuk, saj je bil nekaj let po vojni proglašen za državnega sovražnika, obsojen in ustreljen, tako da je njegova herojska zgodba začela pronicati v javnost šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 2011 je nanjo naletel tudi angleški novinar Jack Fairweather (1978), o njej pa v naslednjih letih spisal izjemno dokumentirano ter z mnogimi zemljevidi, fotografijami ter drugimi grafičnimi materiali obogateno biografijo, ki je leta 2019 dobila tudi nagrado costa. 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...