Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Delavska moč

Delavska gibanja in globalizacija od leta 1870
Beverly J. Silver
Delavska moč
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-257-098-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Forces of labor
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Polona Petek
Spremna beseda Ana Podvršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
388 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
zgodovina
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Delavska moč; Delavska gibanja in globalizacija od 1870 Beverly J. Silver je odlična analiza zgodovine toka kapitala, ki poskuša s svojim begom in reogranizacijo produkcijskih razmerij omejiti moč dela. Avtorica svoje teze utemeljuje na podlagi podatkov o 91947 delavskih nemirih v 168 državah med letoma 1870 in 1996, ki jih je zbrala Raziskovalna skupina za svetovno delavstvo (World Labour Research Group). Konflikt med kapitalom in delom se nam pokaže kot ključno gonilo globalizacijskih procesov, ki so v knjigi prikazani izrazito materialno, kot način discipliniranja dela in ohranjanja profitne stopnje.

Avtorica v razpravo o produkcijskih procesih vnaša vprašanje geografije, ki je v običajnih historičnih analizah zanemarjeno ter s tem pokaže, da v »globaliziranem« svetu prostor ne izginja, temveč se njegov pomen celo krepi. Dodaten doprinos te lucidne knjige je analiza vloge dela in njegove organizacije kot pomembnega gonila zgodovinskih procesov, ki so običajno opisani kot posledica delovanja političnih, gospodarskih ali vojaških elit. Ravno nasprotno: Silver pokaže, da se kapital ne peha po svetu zaradi lastne notranje logike, ampak ga v to sili organizirano delo.

o avtorici

Beverly J. Silver je profesorica na oddelku za sociologijo na Univerzi Johns Hopkins in direktorica Arrighi Center for Global Studies. Njeno raziskovanje je osredotočeno na probleme razvoja, dela in družbenih konfliktov, ki jih analizira prek svetovno-zgodovinske metode. Njeno delo poglablja in konkretizira analitični okvir teorije svetovnih-sistemov, ki so jo oblikovali Giovanni Arrighi, Immanuel Wallerstein in Terence Hopkins. Je soavtorica knjige Chaos and Governance in the Modern World System (University of Minnesota Press, 1999) ter avtorica več člankov, ki so, med drugim, izšli v revijah Studies in Comparative International DevelopmentPolitics and Society in Critical Sociology. Za knjigo Delavska moč je leta 2005 prejela prestižno nagrado Ameriškega sociološkega društva Distinguished Scholarly Publication Award.

Recenzija Bukla

Beverly J. Silver (1957) je raziskovalka zgodovine ekonomskega razvoja in njegove povezave s človeškim delom ter delavci nasploh, pri čemer izhaja tudi iz osebnih izkušenj, saj je odraš­čala v Detroitu v času delavskih kriz in težkih obdobij. Zato ni čudno, da si je za svoje (za sedaj ključno delo) izbrala analizo delavskih razmer in njihovih spreminjanj od začetka globalizacije ob koncu devetnajstega stoletja pa vse do začetka tret­jega tisočletja, ki ga je pretresel 11. september in potem tudi obujeno delavsko gibanje. Avtorica tako na eni strani poskuša analizirati in mapirati ključne delavske proteste in njihovo uspešnost v tem stoletnem obdobju (v različnih državah ter ob različnih družbenih procesih ter prevratih), na drugi strani pa skuša potegniti lastno črto pod različne teorije, s katerimi želijo razni raziskovalci pojasniti upadanje (in občasno naraščanje) moči delav­skih gibanj v tem času. Delo, ki razjasni mnoge dileme v zvezi s tem, zakaj je globalizacija delavce pripeljala do tu, kjer smo sedaj.

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...