Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Obleganje Gaze

Erik Valenčič
Obleganje Gaze

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pasadena, Zavod za kulturne dejavnosti Kultipraktik
Zbirka Ventilator
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6661-32-4
Leto izdaje izvirnika 2011
Fotografije Erik Valenčič, ... [et al.]
Spremna beseda Primož Šterbenc

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
12,5 x 20,5 cm
330 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
družbene vede > sociologija
zgodovina
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ozemlje Gaze obsega le okrog en odstotek nekdanje zgodovinske Palestine. Na manj kot 400 kvadratnih kilometrih se stiska približno milijon in pol ljudi. Zgolj za primerjavo: Slovenija s svojima dvema milijonoma prebivalcev meri 20.256 kvadratnih kilometrov.

Po podatkih Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) v Šatiju na ozemlju, ki meri pol kvadratnega kilometra, zdaj živi že več kot 82.000 registriranih beguncev.

Nadalje, 56 odstotkov prebivalcev Gaze je otrok. Tako imamo na eni strani najmočnejšo vojsko na Bližnjem vzhodu z najbolj sofisticiranim orožjem na svetu in na drugi skupnost onemoglih beguncev, od katerih je več kot polovica otrok.

Ne ravno slika, za katero bi si Izrael prizadeval, da pride v svet, vendar resnična. Kot je resnično tudi to, da je Gaza največje koncentracijsko taborišče v vsej zgodovini takšnih zločinov zoper človeštvo.

Iz spremne besede Dr. Primoža Šterbenca:

»(…) Erik Valenčič je pri raziskovanju Gaze pokazal veliko osebnega poguma in plemenitosti. Iz njegovega razmišljanja je mogoče vseskozi zaznati iskreno spraševanje, zakaj se močni akterji lahko tako brezčutno in nekaznovano izživljajo nad šibkimi in nemočnimi. Pri tem ga vodi izjemna sposobnost empatije, zaradi katere se v bistvu pogosto povsem identificira s Palestinci, velikimi in bolj ali manj nemočnimi žrtvami več desetletij trajajočega spora. (…)

To pa ne pomeni, da Erik Valenčič ne premore sposobnosti za analitično-objektivno presojo dogajanja. Kaže tudi dober občutek za globlje razumevanje vsaj navzven zelo zapletene in pogosto vzročno-posledično zabrisane varnostno-politične dimenzije izraelsko-palestinskega spora. Ko išče ozadje dogajanja, pogosto navaja lucidne ugotovitve, kakršnih številni mediji in analitiki, še posebej zahodni in predvsem ameriški, praviloma niso sposobni. (…)«


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...