Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Proti prepadu

Ukrajina od Majdana do vojne
Volodimir Iščenko
Proti prepadu
26,00 € 26,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7192-04-9
Naslov izvirnika Towards the abyss
Podnaslov izvirnika Ukraine from Maidan to War
Leto izdaje izvirnika 2024
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
270 g
235 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vojna v Ukrajini je nadaljevanje dolgega procesa demodernizacije po razpadu Sovjetske zveze, vojna vladajočega razreda oligarhov, ki na ozemljih nekdanje ZSSR niso sposobni ohranjati političnega in moralnega vodstva ter zagotoviti gospodarskega in družbenega razvoja. Majdanske 'revolucije' niso bile sposobne razrešiti postsovjetske krize upravljanja neodvisne Ukrajine. Avtentični odpor ljudstva so ugrabili skrajno desni nacionalisti, ki se ob izdatni pomoči oportunističnih politikov in medijev pred domačo in tujo javnostjo predstavljajo kot predstavniki interesov 'pravih' Ukrajincev. Populistično razpihujejo zgodovinske razlike med ukrajinskim vzhodom in zahodom in državo vztrajno potiskajo proti prepadu. Znana zgodba! Iščenkova prva misel, ko se je ferbuarja 2020 začela vojna, je bila, da izgublja domovino - ne glede na to, kakšen bo razplet na bojnem polju.

o avtorju

Volodimir Iščenko je bil rojen leta 1982 v Goši na zahodu Ukrajine. Starša sta delala na področju kibernetike in kozmonavtike v Kijevu. Doma so govorili rusko in ima se za sovjetskega Ukrajinca, za pripadnika manjšine, ki je ob razraščanju ukrajinskega skrajnega nacionalizma dobila etiketo izdajalcev – po načelu kdor ni z nami, je proti nam. Na kijevskih univerzah je nekaj let predaval sociologijo, bil aktiven v ukrajinski novi levici ter eden najostrejših levih kritikov ukrajinskih vlad v zadnjih dveh desetletjih. Leta 2019 je moral bežati iz Ukrajine in je zdaj je raziskovalec na Svobodni univerzi v Berlinu.

Recenzija Bukla

roti prepadu: Ukrajina od Majdana do vojne je pomembna knjiga za razumevanje dogajanja v Ukrajini – in tudi Rusiji – ne le v obdobju po protivlad­nih protestih na kijevskem trgu Majdan ob koncu leta 2013 in na začetku leta 2014, pač pa tudi v obdobju po razpadu Sovjetske zveze pred triintridesetimi leti. Avtor Volodimir Iščenko (letnik 1982), ki je nekaj časa na kijevskih univerzah predaval sociologijo in bil aktiven v levičarskih gibanjih, dogajanje v Ukrajini – vključno z rusko agresijo februarja 2022 in vojno, ki ji šestnajst mesecev kasneje še vedno ni videti konca – razlaga preko razrednega vprašanja, sebe pa, kot precejšen del prebivalstva svoje države, razume kot »sovjetskega Ukrajinca«. Zaradi svojih kritičnih stališč do zapored­nih ukrajinskih vlad in trdnega nasprotovanja vsem nacionalizmom in skrajno desnim smernicam je bil odstranjen iz javnega življenja. Leta 2019 se je bil primoran preseliti v Berlin, kjer kot raziskovalec deluje na Svobodni univerzi ter sodeluje z različnimi časopisi. Proti prepadu: Ukrajina od Majdana do vojne ponuja alternativen pogled na dogajanja v vojni državi, ki se je znašla na tnalu geopolitike, a avtor ni kritičen le do lastne domovine, ki so jo po razpadu Sovjetske zveze oropali oligarhi in opustošila kronična korupcija, ampak tudi do agresorske Rusije: invazijo na Ukrajino razume kot odločitev ruskega vladajočega razreda in jo postavlja tako rekoč izven zgodovinskega konteksta. Zanimivi pogledi, enosmerna metodologija in posledično predvidljiva analiza v delu, ki bi potrebovalo odločno uredniško roko: veliko ključnih tez in podatkov ter mnenj se namreč ponavlja na (pre)številnih mestih. A vseeno: za bralce, ki jih zanima dogajanje na vzhodu Evrope, v prostoru »presežka zgodovine«, je to delo eden izmed virov pri sestavi celovitega mozaika.

Boštjan Videmšek, Bukla 180-181

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...