Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Smrt fašizmu: boj Louisa Adamiča za demokracijo

John P. Enyeart
Smrt fašizmu: boj Louisa Adamiča za demokracijo
32,00 € 32,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,96 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7003-50-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Death to fascism
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Mojca Dobnikar
Spremna beseda Božo Repe

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
650 g
268 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodovinska, arhivsko-dokumentarna in biografska študija ameriškega zgodovinarja in raziskovalca delavskih gibanj je prva celovitejša biografija Louisa Adamiča, na katero smo dolgo čakali. Je plod avtorjevega desetletnega arhivskega raziskovanja v ZDA in v Sloveniji, a tudi vzgiba ob spoznanju, da o Louisu Adamiču v ZDA danes skoraj nihče ne govori niti se ga ne spominja, študentje ga tako rekoč ne poznajo, čeprav je bil zelo pomembna oseba v zgodovini ZDA in širše v boju za demokracijo, njegova dela pa so neizčrpni vir terenskih raziskav, izkušenj, lucidnih razmišljanj, vzor za pristno človekoljubno zavzemanje. Vsa ta dejstva veljajo tudi za slovenski prostor.

Kot pravi avtor knjige: »Živimo v Ameriki, okuženi z nativizmom, rasizmom in korporativno hegemonijo ter zunanjo politiko, ki zagovarja ekonomski kolonializem. Imamo rekordno število deportacij, pogoste policijske napade na temnopolte ter vodstvo, ki zadovoljuje strasti najbogatejših Američanov in zagovornikov belske nadvlade. Zato je oživitev Adamičeve zapuščine, da bi z njo bolje razumeli svojo protifašistično preteklost, ključno za našo prihodnost.«

Adamič je spoznal, da pot v svet, kakršnega si želi, pomeni revolucionirati sedanjost z redefiniranjem njenega odnosa do preteklosti. To je pomenilo tudi nasprotovati ideji, da je zgodovina ZDA anglosaška. Poudaril je, da je zaradi napačne interpretacije zgodovine ZDA videti, kot da so tujci in Afroameričani na obrobju ekonomskega, socialnega, kulturnega in političnega razvoja države. Te skupine bi morale biti v središču vsake razlage o nastanku sodobne Amerike, saj so jo zgradile tako fizično kot kulturno. Zapisal je tudi, da bodo trditve politikov o tem, da so naklonjeni enakosti, zvenele prazno, dokler ne bodo sprejeli zakonov, s katerimi bodo odpravili segregacijo in nativistično politiko.

Knjiga Smrt fašizmu ni linearna biografska pripoved, ampak je sodobna problemska študija, ki razkriva sistemski (ne le ameriški) rasizem, povezan s puritanstvom in imperializmom, rdeča nit pa je Adamičev boj za resnično demokracijo, odprtost, sodelovanje, poudarjanje tvornih zmožnosti ljudi – Adamič je bil kljub trpkim izkušnjam vztrajen v sekularnem, temeljno človeškem ozaveščanju ljudi, da bi spregledali sistemske krivice, ki se jim lahko uprejo in se borijo proti njim. V tem je bil izrazito moderen in svetovljanski.

Knjiga, ki jo zaokroža spremna beseda zgodovinarja Boža Repeta, vsebuje tudi foto-dokumentarno prilogo z Adamičevimi fotografijami in pismi.

Recenzija Bukla

John P. Enyeart je profesor zgodovine in predstojnik Oddelka za zgodovino na Univerzi Bucknell v Pensilvaniji, ki je leta 2009 objavil svojo prvo knjigo o politiki delavskega razreda, takrat pa prebral tudi v svojem času precej eksplozivno knjigo Dinamit pisatelja, publicista in tudi političnega aktivista Louisa Adamiča (1898–1951), ki se mu je potem v naslednjih letih tudi intenzivneje posvetil ter o njem in njegovem delu potem leta 2019 objavil pričujočo izjemno monografijo. Adamič je bil v svojem času kulturni filozof in novodobni razsvetljenec, v sebi pa je združeval tako domovinsko ljubezen, izseljenstvo in kozmopolitstvo, ob tem pa je bil nasprotnik vojn ter vsakršne diskriminacije ter zagovornik enakopravnih odnosov. Tako je kot človek in intelektualec, ki je bival v Ameriki, hitro ugotovil, da so za povojne ZDA značilni rasna nepravičnost in vse večja ksenofobija ter usklajena prizadevanja protikomunistične mreže za oslabitev sindikatov. Zato je Adamič spoznal, da pot v svet, ki si ga je želel, vodi preko redefinicije Američanov do lastne zgodovine, kar je v njegovem konkretnem primeru pomenilo tudi preobraziti idejo, da je zgodovina Združenih držav anglosaška zgodovina ter da bi morali vanjo ustrezno vključiti tudi druge prišleke, vključno z Afroameričani. V tem smislu je, tako trdi Enyeart, Adamič še kako aktualen tudi za ameriško politično misel današnjega časa, ko je Amerika še kako razklana, saj lahko z njegovo zapuščino bolje razume svojo protifašistično preteklost. To izvrstno urejeno knjigo (s spremno besedo Boža Repeta) je zgledno prevedla Mojca Dobnikar, ki je podpisala tudi prevod Adamičeve knjige Iz mnogih dežel; tudi ta je izšla pri založbi Sophia.

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...