Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Užaljeno maščevanje

Spomin Slovenk in Slovencev na italijanska fašistična taborišča
Oto Luthar, Urška Strle, Marta Verginella
Užaljeno maščevanje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Kulturni spomin
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-05-0692-8

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 15 cm
560 g
378 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zapiranje Slovenk in Slovencev v italijanska fašistična taborišča, ki je eno najbolj nasilnih in zato najbolj travmatičnih poglavij slovenske zgodovini 20. stoletja, je bilo do nedavnega slabo poznano in pomanjkljivo raziskano. Čeprav internirane osebe, ki so bile zaprte od Gonarsa v Videmski pokrajini do italijanskega otoka Ustice v južnem delu Tirenskega morja, predstavljajo »zgolj« desetino vseh žrtev druge svetovne vojne na slovenskih tleh, si tudi deportiranke in deportiranci v italijanska taborišča zaslužijo celovito zgodovinarsko obravnavo. Nenazadnje tudi zato, ker so se dosedanje zgodovinske študije zelo redko naslanjajo na pričevanja tistih, ki so se vrnili.

Avtorici in avtor, katerih delo temlji na pričevanjih, so zato prepričani, da se bodo bralci in bralke na podlagi njihove študije prav zaradi bogate zbirke pričevanj, lahko neposredno seznanili z izkušnjami deportiranih. Da bodo skozi njihov izkušnjo morda lažje razumeli, zakaj in kdaj so jih fašistične oblasti aretirale, zakaj in kako so jih zasliševale in obsodile ter zakaj so nekatere poslale v konfinacijo, druge pa v internacijo. Med drugim tudi na Rab, kjer je bil režim internacije neznosen in še posebej smrtonosen v ženskem delu taborišča.

Prav usoda žensk in otrok na Rabu, ki so jo krojili pomanjkanje hrane in vode, neznosne higienske razmere in brezbrižnost stražarjev, je za vse, ki o teh poglavjih druge svetovne vojne v Evropi ne vedo veliko, še posebej zgovorna. Poleg tega nepoučenemu bralki in bralcu prav to, kar se je dogajalo v tem taborišču, omogoča boljše razumevanje problematičnosti italijanskega zanikanja vojnih zločinov. S tem zanikanjem se namreč namerno briše spomin na (ne)prikrit rasizem, ki ga je fašistična Italija gojila do slovenskega in hrvaškega prebivalstva na okupiranem ozemlju.

 

Recenzija Bukla

V zborniku so objavljeni spomini Slovencev in Slovenk (pridobljeni z intervjuji v letih 2012–2015) na italijanska fašistična taborišča, kamor so jih iz Ljubljanske pokrajine poslale okupacijske oblasti po zaostritvi režima, potem ko so sprevidele, da z zmernejšimi ukrepi ne bodo mogle doseči načrtovanega poitalijančenja in fašizacije slovenske družbe. Sorazmerni popustljivosti je nasprotoval tudi vojaški vrh, kar se je z uničevanjem in pokoli pokazalo že med veliko ofenzivo spomladi 1942. Avtorji to divjanje z elementi rasistične politike imenujejo užaljeno maščevanje gospodarja, nezadovoljnega s potekom vojne in razdraženega zaradi občutka, da ga je preslepil lažni lesk višje omike okupiranih prebivalcev. Vojaško nasilje so dopolnile grobe oblike internacije v taborišča za civiliste na otoku Rabu, v Julijski krajini in globlje v Italiji. V taboriščnih barakah in šotorih je v pogosto nič manj grozovitih razmerah, kot so vladale v nacističnih uničevalnih taboriščih, zaradi lakote in bolezni pomrlo več tisoč – natančnega števila ni mogoče ugotoviti – Slovencev in Slovenk, tudi otrok. Svoje osebne ali družinske izkušnje so avtorjem posredovali redki še živi interniranci in interniranke ter njihovi svojci. Njihova pretresljiva pričevanja dopolnjujejo podatki iz italijanskih in slovenskih arhivov, s čimer se pozno, a vendarle – potem ko je tudi v Italiji prišlo do sprememb pri zanikanju vojnih zločinov – odpira vpogled v eno najbolj travmatičnih, a pomanjkljivo raziskanih obdobij polpretekle slovenske zgodovine.

Iztok Ilich, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...