Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Z Valvasorjem za mizo

Prehranska kultura na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja
Janez Bogataj
Z Valvasorjem za mizo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Hart
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6882-57-6
Fotografije Janez Bogataj
Ilustracije Janez Bogataj
Urejanje Maja Jug Hartman
Prevod povzetka Alenka Klemenc

Tehnične lastnosti
trda vezava
27,5 x 21,5 cm
780 g
127 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
zgodovina
kulinarika, dom in vrt
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leta 2019 je 330. obletnica izida znamenitega dela Slava vojvodine Kranjske, avtorja, kranjskega barona in polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641 – 1693), ki je izšlo v štirih zvezkih leta 1689 v Ljubljani. V tem delu je opisal svojo ljubljeno deželo, njene prebivalce, šege in navade, prehranske posebnosti, oblačilni videz, gradove, mesta, trge, samostane ter naravne posebnosti.

V pričujoči knjigi so iz obsežnega in bogatega Valvasorjevega besedila izbrane vsebine, ki govorijo o prehranski kulturi na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja. Po zaslugi Valvasorjevih opisov vemo, da je takratna Kranjska imela tako rekoč vse za kar najbolj pestro vsakdanjo in praznično prehrano_ žita na poljih, ribe v rekah, jezerih in morju, sadje, vinsko trto in vina, gozdne sadeže, divjačino ...

Recenzija Bukla

V letošnjem letu obeležujemo 330. oblet­nico izida Slave Vojvodine Kranjske, s katero je baron in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693) priobčil svoje multidisciplinarno delo in v njem opisal šege in navade, oblačilni videz, mesta, samostane in tudi prehranske navade prebivalcev svoje dežele. V pričujoči knjigi etnologa Janeza Bogataja so zbrane vsebine, ki govorijo o prehranski kulturi in navadah na Kranjskem v drugi polovici 19. stoletja. Ravno z Valvasorjevo pomočjo se tako lahko podrobno seznanimo, da je imela takratna Kranjska na svojem jedilnem krožniku zelo pestro vsakdanjo pa tudi praznično hrano, saj so imeli na poljih žita, v vodah ribe in seveda sadje, gozdne sadeže ter divjačino, kar vse so znali okusno pripravljati. Knjiga, s katero lahko pregledate tudi to, kaj po več stoletjih še vedno vsakodnevno uživamo Slovenci.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...