Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

22. Lirikonfest Velenje

iz utemeljitve, foto: Bina Vista (Sabina Plaznik), Bukla 173–174, 21. 6. 2023

22. Lirikonfest Velenje

22. Lirikonfest Velenje (2023) v organizaciji Velenjske knjižne fundacije in pod večletnim glavnim pokroviteljstvom Mestne občine Velenje ter Javne agencije za knjigo je tridnevni festival liričnega in potopisnega občutja, ki je letos potekal med 6. in 8. junijem 2023, zadnji dan pa so bile slavnostno podeljene štiri festivalne književne nagrade.

VELENJICA – ČAŠA NESMRTNOSTI

Osemnajstič podeljeno vseslovensko literarno nagrado velenjica - čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle je prejela Meta Kušar, slovenska pesnica, ki v svojih pesmih odpira različna vesolja. Glavna nit so pesmi, ki pojejo hvalnico bivanju. Bogat jezik in njegovo nenehno preigravanje, natančno spajanje svetov med občutenjem, čutenjem in refleksijami so atributi celotnega opusa, ki je zbran v antologiji Vse od prej (Mladinska knjiga, 2022). Njene pesmi izhajajo iz radosti, pri čemer avtorica ostaja natančna pri odmerjanju bližine in spuščanju neposrednosti.

MEDNARODNA PRETNARJEVA NAGRADA

Dvajsetič podeljeno mednarodno Pretnarjevo nagrado oz. častni naslov ambasador slovenskega jezika je prejel slovenski jezikoslovec, pesnik, esejist in literarni zgodovinar dr. Kozma Ahačič za pomemben znanstvenoraziskovalni prispevek k zavedanju in razumevanju preteklosti, sedanjosti in prihodnosti slovenskega jezika. Znan je kot poznavalec in proučevalec slovenskega jezika. Z nacionalno pomembno monografijo Stati inu obstati (Cankarjeva založba, 2021) je zasnoval pregledno in preprosto predstavitev začetkov našega jezika in književnosti. S svojim delom širi vedenje in znanje o slovenskem jeziku tako mladim kot starejšim uporabnikom in uporabnicam, ne glede na medij.

KRILATA ŽELVA

Sedmič podeljeno vseslovensko literarno nagrado krilata želva za najboljši slovenski knjižno objavljen literarni potopis preteklega leta je prejel Samo Rugelj za potopisno knjigo Soncu naproti (UMco, 2022). Potopisna knjiga Soncu naproti je bila napovedana kot »pohodopisna knjiga o navdihujoči naravi«, ki pa je veliko več kot le to – pravzaprav gre za vznemirljiv potopisni zapis, z mitološkim veznim besedilom, napisan je kreativno, inovativno, zanimivo, predvsem pa povsem drugače kot navadno dnevniško opisovanje navadnega popotnika, in izstopa iz potopisne knjižne produkcije v letu 2022.

LIRIKONOV ZLÁT

Sedemnajstič podeljeno literarno priznanje/plaketo Lirikonov zlát za najboljše festivalne prevode novejše poezije za odrasle je prejel slovenski književni prevajalec Gašper Malej za vrhunske slovenske prevode dveh sodobnih pesnikov iz italijanščine – Fabiana Alborghettija in Maura Sambija. Gašper Malej se posebej intenzivno ukvarja s prevajanjem iz italijanske književnosti v slovenščino. Njegov prevajalski opus obsega okoli 40 leposlovnih in strokovnih knjig ter več kot 200 revijalnih, časopisnih in radijskih objav.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...