Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

39. slovenski knjižni sejem (Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, 21.–26. 11. 2023)

SKS, Bukla 176–177, 22. 11. 2023

39. slovenski knjižni sejem (Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, 21.–26. 11. 2023)

Slovenski knjižni sejem bo tudi letos domoval na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki ga je lani obiskalo kar 45.000 obiskovalcev, s čimer se je pokazalo, da je nova lokacija upravičila pričakovanja organizatorjev. Gotovo bo vse sejemske dni zelo živahno, saj obiskovalce poleg založnikov in njihovih knjig na več kot dva tisoč kvadratnih metrih (v dvoranah Kocka in Kupola) čaka natanko 266 dogodkov in več kot 100 razstavljalcev. Pred nami je torej šest dni (21.–26. 11. 2023) daleč največjega knjižnega ­druženja.

Častna gostja je letos Srbija, za obiskovalce pa je znova omogočen brezplačni prevoz na sejem z LPP in 75-odstotni popust pri nakupu vozovnic za vlak. Sejem bo odprt od 9.00 do 20.00, v petek in soboto do 21.00, v nedeljo pa do 18.00.

VSTOP PROST. OBISKOVALCI SEJMA SE LAHKO 
Z VLAKOM NA SEJEM PRIPELJETE CENEJE IN Z LPP BREZPLAČNO.

Spletna stran: knjiznisejem.si

Glavni oder

Glavni oder bo na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu ponovno združeval izstopajoče in raz­nolike dogodke z vseh vetrov. Poleg slavnostne otvoritve se bodo na tem odru s knjižnimi novostmi predstavili znani avtorji in knjiž­ni ustvarjalci, kot so: Feri Lainšček, David Zupančič, Miha Šalehar, Urška Klakočar Zupančič, Andrej Šifrer in mnogi drugi. Na tem odru se bodo zvrstile tudi podelitve težko pričakovanih sejemskih nagrad in dogodki mesta ter države v gosteh, ki bosta letos Šoštanj in Srbija. Pustite se presenetiti, preglejte program in prepričano smo, da se bo za vsakogar našlo veliko zanimivega.

Pogovorna postaja

Na Pogovorni postaji bodo predstavljene teme, ki se v najširšem pomenu dotikajo družbe in ljudi, ki živimo v njej. Povezane bodo s knjigo ali več knjigami v slovenskem jeziku, in to vseh žanrov: od leposlovja do priročnikov, od slikanic do monografij – ter seveda vsega vmes. Govorilo se bo o novih trendih poslušanja zvočnih knjig, o čarih in pasteh ustvarjanja ljubezenskega romana, o pomenu in kakovosti knjig za samopomoč, Janja Vidmar, Samo Rugelj in Boštjan Videmšek pa bodo spregovorili o vznikanju »destinacijskih« romanov (ti se dogajajo na neki odmak­njeni lokaciji ali med potovanjem).

Pisateljski oder

Program na tem odru je namenjen predstavitvam literarnih ustvarjalcev. V kratkih filmskih portretih se bo odvrtel cvetober mladinskih ustvarjalcev: Suzana Tratnik, Cvetka Sokolov, Milan Dekleva, Boris A. Novak, Nataša Konc Lorenzutti, Damijan Šinigoj, Gaja Kos, Jure Jakob, Sebastijan Pregelj, Aksinja Kermauner in Janja Vidmar. Na posebnem dogodku bomo spoznali nominiranke in prejemnico nagrade mira ter mnoge druge ustvarjalce. 

Oder mladih

Tudi Oder mladih – festival bralne kulture in ustvarjalnosti vas prijazno vabi v svojo sredino. Tukaj se bodo odvijali brezplačni dogodki, branja, pogovori in delavnice, kjer boste lahko osebno spoznavali avtorje, ilustratorje in druge zanimive ustvarjalce, ki oblikujejo slovensko in mednarodno kulturno krajino. Oder z različnimi temami povezuje generacije in stremi k interakciji in zavezništvu med njimi.

Razstava K. D. Kajuh 100 let

Na stojnici bodo predstavljeni Kajuhovo življenje, portreti, njegove pesniške zbirke, njegova dela, pisma in knjige o njem. Povezali ga bomo s pesniki upora različnih generacij. Avtor/ilustrator biografskega stripa o Kajuhu, Zoran Smiljanič, bo na stojnici risal. 

Stripovski kotiček

Stripovski kotiček bo na ogled postavil razstavo članov Društva slovenskega stripa in sorodnih sekvenčnih umetnosti Packa, tukaj boste lahko spoznavali stripovske ustvarjalce, ki bodo prišli podpisovat svoje stripe, prisluhnili kateri od predstavitev ali se izobrazili v stripovski teoriji in umetnosti. 

Nominacije za najboljši literarni prvenec 

Nagrada bo podeljena v četrtek, 23. novembra, ob 18. uri na Pisateljskem odru z neposrednim prenosom na valovih Radia Slovenija, Tretji program – program Ars.

 • Lara Božak: Z luknjami v prepihu (Literarno društvo IA)
 • Laura Buzeti: Posuj se s pepelom vaših očetov (Litera)
 • Pia Prezelj: Težka voda (Goga)

Nominacije za nagrado Knjiga leta

Knjigo leta 2023 izbere izmed nominiranih knjig strokovna žirija in javnost na podlagi glasovanja na knjižnem sejmu (obiskovalec prejme glasovnico) ter preko spletne strani knjižnega sejma. Nagrada bo podeljena v soboto, 25. novembra ob 14. uri na glavnem odru.

 • Tomaž Lavrič: Mali črv Oto (Mladinska knjiga)
 • Alma Karlin: Peš po domačih krajih (Celjska Mohorjeva družba)
 • Dušica Kunaver: Sto slovenskih ljudskih (Morfem)
 • Aleš Šteger: Na kraju zapisano (Beletrina)
 • Tomaž Brejc: Čas prebujenja: Slovenska umetnost 1880–1918 (Beletrina)
 • Mateja Gomboc: Gorica (Miš)
 • Marijan Pušavec, Zoran Smiljanić: Kajuh, pesnik partizan (Knjižnica Velenje in Buča)
 • Ambrož Kvartič: Od imena do spomina (Mladinska knjiga)
 • Viki Grošelj: Mojih 33 odprav (Buča)
 • Tibor Hrs Pandur: Nikola Tesla: Korespondenca z J. P. Morganom & Co. (Litera)

Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...