Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

58. Bologna oz. 2. online Bologna 2021; 28. Bologna po Bologni oz. 1. online Bologna po Bologni 2021

ekipa BpoB (Mestna knjižnica Ljubljana, Knjigarna Konzorcij, Slovenska sekcija IBBY), Bukla 160, 26. 5. 2021

58. Bologna oz. 2. online Bologna 2021; 28. Bologna po Bologni oz. 1. online Bologna po Bologni 2021

Mednarodni sejem otroških knjig v Bologni so lani zaradi širjenja novega koronavirusa odpovedali. Letošnjega so najprej prestavili na junij, toda knjižnega sejma v živo tudi tokrat ne bo. Predsednik organizacije BolognaFiere Gianpiero Calzolari je povedal, da so odločitev sprejeli, ker mednarodna potovanja ostajajo negotova in s tem tudi prisotnost mednarodne udeležbe. Zato so mednarodni sejem v Bologni v fizični obliki prestavili na pomlad 2022.

58. Bologna oz. 2. online Bologna 2021 bo potekala v času od 14. do 17. junija 2021. Organizatorji obljubljajo, da bo še bogatejša kot lani z vsemi razstavami, srečanji, nagradami idr.

Poglejmo nekaj podatkov o lanskem digitalnem knjižnem sejmu v Bologni: 500 založnikov je predstavilo 20.000 knjižnih naslovov, 60.000 obiskovalcev, 470.000 obiskov v 4 dneh, 45.000 ogledov na Youtubu idr. 40 različnih prireditev, 140 mednarodnih gostov, podeljenih 32 nagrad itd., skratka sejem je bil živ, čeprav ni bil v živo. Več na: www.bolognachildrensbookfair.com

Lani smo mislili, da gre pač za enoletno pandemijo, in smo preskočili sejem otroških knjig v Bologni v digitalni obliki. Zdaj pa se nam je organizatorjem nabralo toliko imenitnih informacij in v knjigarni Konzorcij toliko kakovostnih tujih slikanic, da jih želimo deliti z vami.

Vabljeni torej na letošnjo 28. Bologno po Bologni oz. 1. digitalno Bologno po Bologni 2021, in sicer v torek, 22. junija 2021. Vse informacije o tem dogodku bodo pravočasno objavljene na spletnih straneh Mladinske knjige, Mestne knjižnice Ljubljana in Slovenske sekcije IBBY.

Predstavili bomo letošnjo likovno podobo sejma otroških knjig v Bologni. Izdelal jo je mladi francoski umetnik Jean Mallard pod okriljem kreativne skupine Chialab.

»Sprehodili« se bomo po letošnji digitalni razstavi ilustratorjev: na njej razstavlja 77 umetnikov (76 ilustracij, ker je ena delo dveh ustvarjalcev) iz 23 držav. Ilustracije pa si lahko ogledamo tukaj in tudi v katalogu (v tiskani obliki!)!
Na razstavo se je sicer prijavilo 3235 udeležencev iz 68 držav, med njimi tudi slovenska ilustratorka Marta Bartolj, ki se je uvrstila med finaliste:
• Povezava do predstavitve na uradni strani: https://www.bolognachildrensbookfair.com
• Povezava do videa (Ana Castagnoli, Around the world in 226 illustrations): https://www.youtube.com/watch?v=8O6Djup6 MHs

Osrednjo pozornost bomo namenili knjigam, dobitnicam nagrad in finalistkam Bologna Ragazzi Award, v štirih tradicionalnih kategorijah (leposlovje, poučno, prvenci, »novi horizonti«). Uvaja se tudi poseben razdelek sejma in celo nagrada za strip in grafični roman, ki sta v zadnjih letih v neverjetnem porastu. Tista posebna BRAW nagrada pa je letos namenjena poeziji!

Tudi poslanica ob letošnjem 2. aprilu – mednarodnem dnevu knjig za otroke – je pesem! Z naslovom Glasba besed jo je napisala ameriška pesnica Margarita Engle, v slovenščino pa prevedla Nada Grošelj. (Plakat je ustvaril ilustrator Roger Mello, vse skupaj pa pripravila Ameriška sekcija IBBY, o čemer smo v Bukli že pisali, še vedno pa je vse dostopno na domači strani Slovenske sekcije IBBY: www.ibby.si in tudi na domači strani Mestne knjižnice Ljubljana: www.mklj.si)

Nagrajene knjige in finalistke bodo objavljene v začetku junija; ta prispevek smo oddali že v maju. V Knjigarni Konzorcij se bomo potrudili, da bodo knjige v fizični obliki na voljo, brž ko bo mogoče. Med predstavitvijo bodo podatki na voljo na spletni strani www.mladinska-knjiga.si. Na voljo bodo nove knjige in knjige preteklih BpoB.

Kot na vseh naših prireditvah Bologna po Bologni bomo tudi letos opozorili na kakovostne slikanice, za katere menimo, da so zanimive tudi za naše mlade bralce, starše in druge vzgojitelje. Med obravnavanimi problemi izstopajo: pandemija covid-19, begunci, klimatske spremembe in varstvo okolja idr., poleg družbenih pa seveda »večne« teme o odraščanju in sprejemanju življenja in sveta, in to v vseh starostnih obdobjih. Pogosta so besedila, ki pozivajo k strpnim medosebnim odnosom in večkulturnemu razumevanju, k spoštovanju dediščine, duhovni rasti itd. Številna so klasična pravljična besedila z novimi ilustracijami, obenem pa veliko novih izvirnih zgodb in duhovitega nonsensa. Likovno bogastvo slikanic je osupljivo, med njimi jih je precej brez besedila. Slikanice nagovarjajo k druženju z njimi in uživanju ob njih ne le otroke in mlade, temveč tudi odrasle slikaniške »sladokusce«.

Ena letošnjih posebnih pozornosti bolonjskega sejma je namenjena 700. obletnici smrti Danteja Alighierija (1265–1321). Potrudili se bomo, da bo v knjigarni tudi kakšna knjiga letošnjega dobit­nika ­ALMA, to je francoski pisatelj Jean-Claude Mourlevat, čigar nobeno delo še ni prevedeno v slovenščino. (Saj se spomnite, na sejmu v Bologni je bil eden osrednjih dogodkov obelodaniti nagrajenca ­ALMA!)

Omenili bomo tudi nekatere strokovne dogodke, ki bodo v okviru letošnje Bologne potekali po internetu, in sicer v pisateljskem, ilustratorskem in prevajalskem mehurčku. Založnike bodo zanimale delavnice o zalaganju knjig in vse, kar sodi zraven, v času, ko narašča število e-knjig, mi pa se bomo najbrž dotaknili tega, kaj pomeni naraščajoča potreba po e-pismenosti in kako to vpliva na oblikovanje posameznikov in družbe.

Naj sklenemo s pojasnilom, zakaj smo letošnjo Bologno po Bologni povezali s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove in bralno-spodbujevalno akcijo Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov (o bralni akciji smo v Bukli že pisali). Vse je dostopno tudi na: www.ibby.si) in na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana na: www.mklj.si.

Kristina Brenkova (1911–2009) je bila izjemna urednica, ki je slovenskim mladim bralcem ponudila odlična besedila mladinske književnosti iz mednarodnega prostora, veliko jih je tudi sama prevedla, obenem pa ji je uspelo v mednarodni prostor poslati veliko naših ­mladinskih del, predvsem slikanic, prevedenih v več ­jezikov.

Leto 2021 je v Mestni knjižnici proglašeno za Leto Kristine Brenkove, ki ga obeležujemo in ga bomo do konca leta obeleževali z najrazličnejšimi dogodki za otroke, družine, mlade, strokovno javnost, ob katerih se povezujemo z različnimi zunanjimi sodelavci in partnerji. V bralno-spodbujevalni akciji poleg 110 bralnih predlogov najdete tudi Mozaik branja in vabilo k Likovnemu natečaju. Opozarjamo na še eno pomembno knjigo, ki bo izšla jeseni, predvidoma v oktobru, pred njenim rojstnim dnevom, 22. oktobra, pri založbi Mladinska knjiga, to bo ­Album Kristine Brenkove v uredništvu Alenke Veler. Upamo, da nam bo v letošnjem letu kot trajno obeležje ob jubileju, 110. obletnici rojstva Kristine Brenkove, uspelo realizirati poimenovanje nove ulice v naselju Grba v Ljubljani, kjer bo stala tudi nova knjižnična enota Mestne knjižnice Ljubljana.

Tako se povezujemo različni deležniki in sodelujemo, da bi bili kar najuspešnejši pri promociji mladinske književnosti in branja! Naj živi Bologna po Bologni, naj živi spomin na drago Kristino Brenkovo, nepozabno urednico in ustvarjalko, in predvsem, naj živijo knjige za otroke in knjige nasploh, spodbujajmo branje! Pa naj zaključimo s preroškim citatom Kristine Brenkove: »Danes je marsikaj drugače, a še vedno verjamemo v moč prave, dobre besede in trdno vemo, da knjiga ne bo umrla, dokler bodo živeli ljudje. Vsemu navkljub.«


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...