Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Knjiga meseca Mance Košir

Baba

Karmina Šilec, Bukla 165, 7. 4. 2022

Baba

KARMINA ŠILEC
BABA
Kolosalna balkanska fikcija; Katalog
Sanje, zbirka Otroci slave,
2021, m. v.,
198 str. + 225 str., 50 €


Karmina Šilec je fenomen. Pogosto nagrajevana širom sveta. Izjemno glasbeno nadarjena, a tudi literarno bravurozna, kot kažeta obe knjigi iz projekta Babe. Je avtorica glasbeno-scenskih projektov, dirigentka, skladateljica in umetniška voditeljica Carmine Slovenice, ansambla Kebataola in novoglasbenega gledališča Choregie. Na Harvardu se je poglabljala v fenomen virdžin – zapriseženih devic, ki so prevzele moško vlogo: s povezanimi dojkami v moških oblačilih igrale gusle, preklinjale, pile žganje in reprezentirale moško moč.

Najprej v branje priporočam Katalog, ki antropološko, zgodovinsko in sociološko oriše kontekst njene raziskave zelo
svojstveno. Pisanje vodi obred pitja kave z gesli za prerokovanje iz njene usedline. »Videti je, kot bi govorila o kavi. (…) Potem pa kmalu govorim spet o nečem drugem, o nekih oddaljenih krajih in časih. Govorim o prostorih, poseljenih z nevidnimi duhovi, ki se upogibajo pod plodovi romantične zahodne domišljije.« In sklene avtoironično, kot zmorejo le zares inteligentni in zato duhoviti ljudje: »Ta knjiga, ki govori o drugosti, je narcisistična, in to zato, ker govori samo o tem, kar želim jaz (…) razložiti bolj sebi kot drugim.« Meni je povedala ogromno – že dolgo ne katera knjiga toliko in na tak način! Aktualna je prav zdaj, sredi vojne, ki je nadaljevanje in ponavljanje istega: ženske so še vedno zatirane, prav ženske in njihovi otroci plačujejo vedno znova najvišjo ceno falocentričnega moškega boja za moč in oblast. Baba je hibridno delo, »projekt glasbeno-gledališko-pripovedne oblike, ki bo rušil meje med strokami in postal metafora za odpiranje misli, dojemanja, izkušenj«. Stari koncepti plus nove tehnologije prek referenc, »kot so zaprisežene device, homersko ustno epsko izročilo, izmišljena etničnost.« Kako razkošna raziskava in kakšen pripovedni rezultat katalogiziranja nabranega, vav!

Zakaj naslov projekta Baba? Okoli babe je grandiozen nabor vsebin, nabuhlih od pomenov. »Baba je okitena s častmi (moških) in obtežena z zaničevanjem (žensk).« Čemu Balkan? Zaradi tega, ker je od nekdaj gojil kulturo guslanja: ohranjanje kolektivnih arhetipov in identitet iz preteklih časov. V glasbenem modusu sladobola – sladkosti v bolečini. In kdo so predmet Karminine raziskave? Virdžine, ki so drugi. Rojene v družinah brez sinov (pravica dedovanja!), zato spremenjene v moške. Zaprisežene device, ki prezirajo ženske. In v kafanah po moško pljuvajo na tla. Ženskam, ki redno opravljajo zares težka fizična dela, se poveča količina hormona testosterona: dobijo globok glas, začnejo se jim redčiti lasje, poveča se dlakavost telesa in obraza, zraste klitoris, zmanjšajo se prsi …

Tako Katalog kot Kolosalno balkansko fikcijo bi veljalo uporabljati pri učenju kreativnega pisanja, za vadbo pisanja scenarijev, predvsem pa za ples fragmentov, ki se s Karminino presežno ustvarjalnostjo spreminjajo v celoto, kakršne še nismo brali. Moj poklon!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...