Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Bralnice pod slamnikom 2012 (15. do 22. maj 2012)

Bukla 77, 9. 5. 2012

Bralnice pod slamnikom 2012 (15. do 22. maj 2012)

Festival, ki je v prvi vrsti namenjen mladim, pa tudi njihovim staršem in starim staršem, že drugo leto poskuša številne mlade bralce čim bolj povezovati z domačimi in tujimi književnimi ustvarjalci in jih skozi pestro dogajanje spodbujati k prostočasnemu branju.

 

Založba Miš v sodelovanju s Knjižnico Domžale, Društvom bralna značka Slovenije (ZPMS) in Knjižnico Tolmin letos znova pripravlja pester festivalski program, ki se bo odvijal na osnovnih šolah (Domžale, Venclja Perka, Preserje pri Radomljah, Dob, Roje, Rodica, Trzin, Mengeš, Dragomelj, Brdo pri Lukovici, Cirius –Kamnik …) ter v številnih vrtcih. V sedmih dneh se bo odvrtelo več kot 50 dogodkov in mladi bralci se bodo lahko pogovarjali z domačimi pisateljicami (z Janjo Vidmar, Aksinijo Kermauner, Barbaro Hanuš, Gajo Kos, Nino Mav Hrovat, Marjano Moškrič) pisatelji (Matjažem Pikalom, Dimom Zupanom, Slavkom Preglom) in drugimi knjižnimi ustvarjalci (ilustratorji, uredniki …).

Osrednja tema letošnjega festivala so drugačni junaki in drugačne knjige; to so otroci s posebnimi potrebami, »drugačni« (zaradi bolezni, invalidnosti, slepote, slabovidnosti, duševnih motenj, rejništva, otroci neslovenskih staršev idr.) in zato so k sodelovanju povabili tudi npr. OŠ Roje, šolo s prilagojenim programom in CIRIUS (Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje otrok) iz Kamnika. Festival pa bo obiskal tudi slovenske otroke v zamejstvu.

Častni gostji festivala bosta nizozemska pisateljica Joke van Leeuwen, ki v svojih delih vzpodbuja strpnost (Čiv, Ko je oče postal grm), in dr. Katja Wiebe, strokovnjakinja mladinske književnosti iz Mednarodne mladinske knjižnice v Münchnu (IJB). Poleg literarnih ustvarjalnic, številnih razstav likovnih izdelkov, nastopov otroških pevskih zborov in podelitev različnih nagrad mladim bralcem bo organizirano tudi strokovno srečanje za mentorje branja, knjižničarje, učitelje in profesorje slovenščine, kjer bodo obravnavali literarno in likovno ustvarjalnost mladih.

Organizatorji poudarjajo, da je sam festival le praznični vrh ciljno naravnanega dolgotrajnejšega procesa, saj so mladi bralci in njihovi mentorji že v začetku šolskega leta izbrali priljubljenega ustvarjalca mladinske književnosti, ki jih bo obiskal v festivalskem tednu, in se na njegov obisk pripravljali več mesecev. Priprave so potekale z različnimi oblikami raziskovalnega in ustvarjalnega branja njihovih knjig in pogovorov. Mentorji so učence spodbujali k bolj osredotočenemu branju na izbrano temo (Drugačni junaki in drugačne knjige), tudi v povezavi z letošnjimi otroškimi parlamenti (Sodobni junaki – kdo so in zakaj?).

V festivalskem dnevu na prostem, ki ga organizira Knjižnica Domžale, bodo združili ustvarjalne moči vsi sodelujoči, vrtci, šole, starši in domačini. Pripravili so tudi literarni natečaj Drevo besed, ki učence vzpodbuja k pisnemu izražanju, in prejeli 75 prispevkov, najboljše pa bodo na festivalu tudi nagradili. Pripravili bodo tudi srečanje srednješolcev na temo »drugačnih« v crossover književnih besedilih. Leto medgeneracijskega sodelovanja pa bodo v okviru festivala izvajali na srečanju starejših bralcev in na srečanjih z avtorji v domovih upokojencev, kjer bodo učenci tudi brali starejšim.

Organizatorji s festivalom skušajo čim bolj povezati in nadgraditi celoletna prizadevanja za motiviranje za branje in dejavnike na področju promocije branja; bralca nagovarjajo intimno po njegovi meri, obenem pa javno promovirajo branje, predvsem branje v prostem času; razmišljajo globalno in delujejo lokalno ... vse skupaj pa je v drugem letu že postalo vzorec tudi drugim splošnim knjižnicam, ki letos vabijo festival na gostovanje (Radovljica, Tolmin).


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...