Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

Dragoceni pridobitvi NUK

Iztok Ilich, Bukla 145, 21. 11. 2018

Dragoceni pridobitvi NUK

Na sliki: Smrekarjeva dopisnica Cankarju (arhiv NUK).

Zbirka rokopisov, redkih in starih tiskov Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljub­ljani je bogatejša za dve dragoceni pridobit­vi. Prva, Slávinski misal iz leta 1481, sestav­ljen iz 78 pergamentnih folijev, je bogato iluminiran rokopisni kodeks. Profesorica Nataša Golob je o njem med drugim ugotovila, da je bil naročen za bogoslužje v župniji Slávina pri Postojni in da so verniki zanj plačali 5 zlatnikov in 7 soldov. Z zapisanimi slovenskimi osebnimi in ledinskimi imeni je rokopis tudi pomemben spomenik razvoja našega jezika. Do leta 1982, ko se je pojavil v ponudbi dražbene hiše Sotheby's, je veljal za izgubljenega. Takratna cena je presegala možnosti NUK, zdaj pa se je ta spomenik naše kulturne preteklosti, ocenjen na 63.000 evrov, s pomočjo ministrstva za kulturo vrnil v Slovenijo.

Druga pridobitev je donacija – darovalec je želel ostati neznan – ki se s 16 dopisi večidel nanaša na Cankarjevo dopisovanje z Mileno Rohrmann. Po njeni smrti je celot­no gradivo dobila sestra Vera Rohrmann, od nje je prišlo v roke družinskih prijateljev in nazadnje v NUK. Gradivo poleg rokopisa črtice Moje izbe vključuje še pisateljev pot­ni list iz leta 1918, 8 dopisnic, ki jih je nas­likal Hinko Smrekar, ter nekaj fotografij in razglednic.

Obe pridobitvi so v NUK predstavili v razstavni dvorani; druga bo na ogled še do 26. januarja 2019. Z njo se je knjižnica ob 100-letnici Cankarjeve smrti pridružila razstavam in drugim prireditvam kulturnih ustanov doma in v zamejstvu. Pod skupnim naslovom »Jaz sem Cankar – in to pove vse!« pa med drugim nastaja tudi portal učnih virov o Cankarju.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...