Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Intervju: Maja Megla

»Želim, da knjiga ranjenim prinese upanja, moči in poguma.«

Renate Rugelj, Bukla 159, 14. 4. 2021

»Želim, da knjiga ranjenim prinese upanja, moči in poguma.«

Dolgoletna uspešna publicistka, avtorica in založnica Maja Megla je prvo knjiga Stres, kuga sodobnega časa zapisala leta 2018, neposredno po svojem zlomu v bolezen. Ob raziskovanju fizičnih in fantomskih bolečin pa jo je odnašalo tudi v preteklost, v zlorabo, kar je na novo odprlo stare rane in nastala je druga knjiga, v kateri na zanjo značilen izviren način razmišlja o spolnih, fizičnih in čustvenih zlorabah, ki posebej pri otrocih izmaličijo pogled na svet in ustvarijo nezdrave vzorce obnašanja.

Maja Megla
Smem biti to, kar sem
Reset. Restart, 2021, t. v., 312 str., 29 €


Bukla: Kmalu po izpovedi o stresu smo dobili še bolj pretresljivo priznanje o spolni zlorabi v otroštvu. Kako težko je bilo javno izpovedati svojo izkušnjo?
Megla: V prvi knjigi sem se smukala okoli vira problema kot mačka okoli vrele kaše. Nisem še imela moči za soočenje. Šele z drugo knjigo sem segla do resničnega, globokega celjenja. Težko je bilo popisovati otroška leta, ker sem podoživljala tisti peklenski čas, kar izčrpa in vznemiri. Ne vem, kako pišejo drugi, a sama ne morem pisati, če tistega, kar pišem, ne občutim v sebi. Ko pišem o grozi, jezi, nemoči, občutim grozo, jezo in nemoč. Zloraba se je zgodila v družini, zato so se v meni tudi med pisanjem spopadala nasprotujoča čustva, kar je značilno za zlorabljene. Vse v družini imaš rad, poznaš njihove svetle strani, a sočasno čutiš jezo, bes in celo sovraštvo, ker so zatajili. Razen sestre! Menim tudi, da imamo pravico govoriti o svoji intimi v globine, ki jih sami izberemo, a če govorimo o zlorabi, vpletemo druge, zato trčimo ob etične meje.

Bukla: Vaše osebne izkušnje in izsledke znanosti estetsko dopolnjujejo navedki različnih duhovnih učiteljev – po kakšnem ključu ste jih izbrali?
Megla: Odbrala sem modrece, znanstvenike in duhovne učitelje različnih kultur in veroizpovedi, različnih ras in spolov. Verjamem, da je resnica samo ena in ni v lasti spola, vere, kulture in naroda.

Bukla: Bi lahko rekli, da je pri snovanju vodnika pomagala miselnost Anselma Grüna, da v življenju ne smemo ostati zgolj pasivni gledalci, pač pa ga moramo pogumno oblikovati po svoje?
Megla: Natanko tako. Nismo nemočne žrtve. Mi sami ustvarjamo svoja lastna življenja. Imamo pravico reči ne, zavrniti predloge, poskrbeti za svoje potrebe, se upreti škodljivemu in zavzeti za tisto, kar nas notranje hrani. Anselm s svojim knjigami dobesedno prebuja. Globoko ga spoštujem.

Bukla: Je bilo samozdravljenje glavno gonilo knjige in kaj želite bralcem predati s to knjigo?
Megla: Po podatkih iz raziskave ministrstva za pravosodje oktobra 2020 je vsak peti Slovenec doživel spolno zlorabo. To je 400.000 ljudi! Spolna zloraba močno poškoduje. Pogosto zlorabljeni dalje zlorabljajo. Zadnji čas je, da o problemu odprto spregovorimo. Naj se namenijo sredstva za specializirane programe pomoči in usposobitev terapevtov, ki se bodo posvetili izključno celjenju teh ran. Želim, da knjiga ranjenim prinese upanja, moči in poguma. Ostalo bodo nato morali storiti sami.

Bukla: In kaj bo sledilo v prihodnje? So na vidiku novi projekti?
Megla: Ta knjiga bo potrebovala veliko moje pozornosti in časa, saj moram sama poskrbeti za promocijo in prodajo, pisanje računov in odpremo paketov. Povezala sem se s petimi nevladnimi organizacijami, ki pomagajo ljudem v stiskah (Združenje za moč, Društvo SOS telefon, Društvo za življenje brez nasilja, Zavod Emma in Ženska svetovalnica), s katerimi snujemo skupne akcije. Delo na knjižnem trgu je trdo. Če želim preživeti, moram prodajati knjige, a če prodajam knjige, ne morem pisati. Želim dokončati tretjo knjigo, ki je v večjem delu že napisana, ter četrto, ki jo že jasno vidim v notranji sliki. In kar je najbolj čarobno. Vsake nove knjige, ki jo pišem, se veselim še bolj kot prejšnje.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...