Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

27. festival dnevi poezije in vina: Kjer poezija in vino združita 6000 obiskovalcev

Beletrina, foto: Matej Pušnik, Bukla 175, 20. 9. 2023

27. festival dnevi poezije in vina: Kjer poezija in vino združita 6000 obiskovalcev

Festival Dnevi poezije in vina, eden izmed največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki je potekal med 21. in 26. avgustom 2023, je že 27. leto zapored združil ljubitelje svetovne poezije in vrhunskega vina. 

Pod taktirko nove programske vodje Kristine Kočan je festival, ki ga organizira založba Beletrina, na Ptuj ter v 17 drugih krajev po Sloveniji in čez mejo pripeljal 18 svetovno znanih pesnic in pesnikov iz 10 držav, ob tem pa postregel s 60 raznovrstnimi dogodki. Pestro šestdnevno dogajanje je na festival privabilo več kot 6000 obiskovalcev.

Med gostujočimi pesniki sta posebno pozornost požela osrednja gosta, švicarska pesnica Ilma Rakusa in litovski pesnik Eugenijus Ališanka. Ljubitelji pesniške besede lahko njuno poezijo berejo tudi v slovenskem jeziku, saj sta v okviru festivala izšli pesniški zbirki Impressum: Upočasnjena svetloba Ilme Rakusa in Če Eugenijusa Ališanke. Prav tako je Beletrina v privlačnih pesniških knjižicah izdala izbrana dela vseh drugih gostujočih pesnikov.

Festival se je tradicionalno začel s prvim javnim branjem Odprtega pisma Evropi, s katerim izbrani avtorji Evropo in svet opozarjajo na težave, ki se jim zdijo najbolj pereče. Letos je za pero prijel britanski pesnik David Harsent, ki je v pismu izpostavil okoljsko problematiko, zlasti (kot se sam boji) že izgubljeno vojno, ki jo proti naravi bije bogatejši del človeštva. Na dan slavnostnega odprtja, 24. avgusta, mu je bilo moč prisluhniti na posnetku, ki je že na ogled tudi na spletu.

»Časi, o katerih smo govorili tedaj, so zdaj tu. Narava, življenje na Zemlji, je še vedno na udaru in nevarno blizu je trenutek, ko napadov ne bo več mogla zdržati. Do te krize naravnega sveta, od katere še vedno odvračamo oči, pa ne bi moglo priti, če ne bi človeštvo izgubilo stika z naravo, z bitji, ki poseljujejo Zemljo, in z Zemljo samo.« – David Harsent, Odprto pismo Evropi 2023

Na festivalu, ki poleg poezije občinstvo privablja z bogatim programom s področij glasbene, fotografske, filmske in drugih umetnosti, so se med drugim zvrstila tri velika pesniška branja, ki jih je letos povezoval slovenski igralec Jurij Drevenšek, štirje koncerti in številni pogovori s pesniki.

Vinski užitki ob zvokih poezije

Z enako vnemo kot poeziji so se na festivalu posvetili tudi vinu. Vinski oltar je vse dni ponujal izbrana vina iz vinorodnega okoliša Štajerske. Huda pokušnja!, ki združuje pogovor z vinarjem, pokušino vin in pesniško branje, pa se je v sklopu festivala na Ptuju zvrstila kar dvakrat in zabeležila že svojo jubilejno 90. izvedbo

Poezija, vino in nekaj novega

Pester program tradicionalnih dogodkov so letos nadgradili s Soarejo z vinskim koktajlom, v katerem so združili umetnost miksologije s prefinjenostjo vina. Prava uspešnica je bil tudi Kilometer poezije, sklop dveh dogodkov, na katerih so se obiskovalci med hojo po najstarejšem slovenskem mestu ter vožnjo z ladjico podali v svet poezije. 

Festivalske večere so začinile številne glasbene skupine, na velikem ptujskem odru so nastopili June in October, Batista Cadillac, Regen in Čompe

28. izvedba festivala Dnevi poezije in vina bo na Ptuju in drugih krajih potekala od 19. do 24. avgusta prihodnje leto. Lepo vabljeni! 

Prav tako vljudno vabljeni v Beletrinino knjigarno na Starem trgu 3 v Ljubljani, kjer so vam na voljo vse brezplačne pesniške knjižice, obe dvojezični zbirki osrednjih gostov in privlačne vrečke s podobo osrednje festivalske ilustracije Hane Jesih.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...