Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

Leto Josipa Jurčiča (1844–1881): veliki sin slovenskega naroda

Ksenija Medved, Bukla 161, 7. 7. 2021

Leto Josipa Jurčiča (1844–1881): veliki sin slovenskega naroda

Lani, 2. julija 2020, je vlada leto 2021 razglasila za Jurčičevo (in Ipavčevo) leto. Po Prešernovem, Trubarjevem, Vod­nikovem, Cankarjevem letu je bilo to dejanje dragoceno nadaljevanje literarnega spominjanja. V Jurčičevem letu obeležujemo 140 let od njegove smrti, 150 let, kar je postal glavni urednik časnika Slovenski narod in 160 let od prve objave Pripovedke o beli kači. Na Ministrstvu za kulturo so na razpisu izbrali celostno podobo in logotip, gre za pisateljev podpis z rdečim peresom. Tako smo pomen rojaka podčrtali kar v štartu.


JURČIČ JE ZA PROZO TO, KAR JE PREŠEREN ZA POEZIJO
Literarni zgodovinar Anton Slodnjak je zapisal, da je Josip Jurčič za prozo to, kar je Prešeren za poezijo. Napisal je namreč prvi slovenski roman Deseti brat, prvo črtico, novelo, tudi prvo slovensko tragedijo – dramo z naslovom Tugomer, prvi zgodovinski roman Ivan Tattenbach. Je začetnik slovenske moderne proze, hkrati pa prvi pomemben slovenski pripovednik. Rojen je bil leta 1844 na Muljavi.

JURČIČ V VLOGI NOVINARJA IN RODOLJUBA ŠE DANES BUDI IN POVEZUJE SLOVENCE
Josip Jurčič je bil torej v marsičem prvi, tako je bil prvi tudi pri urednikovanju prvega slovenskega dnevnika Slovenski narod. Njegovi članki so polemični. Veliko je polemiziral z nemškutarstvom, klerikalci, nazadnjaki. Bil je narodnobuditeljski, gotovo pa bi brez njegovega nenehnega angažiranja za ohranitev slovenskega naroda danes govorili nemško. Jurčič je bil politično liberalen, a zelo neizključujoč, cenil je vsako dobro idejo. Narod je povezoval in trdno verjel v moč literarnega dela. Sodeloval je v čitalnicah in na taborih. Branje v slovenskem jeziku je z njim dobilo ogromen zagon. Njegovo novinarsko delo in rodoljubje sta temi, ki naj bi ju posebej izpostavili in nanju opozarjali vse leto.

»JURČIČ« V PANDEMIJI
V času pandemije se je organizacijski odbor dobro znašel v razmerah, zdelo pa se je, da je najbolj na delu prav Jurčičev živahni duh. Ta nas povezuje na najrazličnejše načine – šole s knjižnicami, ministrstvo z Muljavo, društva s filmarji, Štajersko z Dolenjsko ipd. Zato je geslo »Jurčič nas povezuje« še kako primerno. V NUK-u bodo digitalizirali Jurčičevo gradivo, pripravljajo pa tudi slavnostno razstavo. Seveda lahko pobrskate po spletnih straneh, največ o splošnem dogajanju pa boste izvedeli na strani Zavoda Prijetno domače: https://prijetnodomace.si/jurcicevo-leto. (Tudi sami lahko svoje dogodke vnašate prav tu!) Gradivo o Jurčiču za tisk ali ogled dobite na knjiž­nični spletni strani http://www.gro.sik.si. Več tega, o čemer govori članek v nadaljevanju, je na teh dveh povezavah.

KDO BO IGRAL JURČIČA?
Spričo pandemije smo bili prisiljeni producirati na daljavo. Osrednja slovesnost na Muljavi je v omejenih razmerah potekala 29. junija, na dan, ko je Jurčič postal urednik časnika Slovenski narod. Zato pa smo v javnost poslali dokumentarni film o Josipu Jurčiču z naslovom Josip Jurčič – veliki sin slovenskega naroda. Prav tako je na 140. obletnico Jurčičeve smrti iz Muljave odšla v javnost Jurčičeva poslanica. Gre za izbor njegovih državotvornih in narodnobuditeljskih izjav. V knjižnici v Ivančni Gorici so pripravili Paket Jurčičevih pripovedk ob kamišibaju in serijo petminut­nih TV-predstavitev Jurčičevega dela in lika z naslovom Beremo Jurčiča. Na spletni strani so tudi plakati in zloženke. Pod okriljem JSKD OI Ivančna Gorica nastaja animirani film Kozlovska sodba v Višnji Gori ipd. Domačini pripravljajo uprizoritev Jurčičevega življenja, na Jurčičevini se vrstijo filmske ekipe … Iz srca upamo, da so vsa ta raziskovalna, izrazna, gledališka, »filmska« prizadevanja koraki k celovečernemu filmu ali seriji o življenju in delu Josipa Jurčiča. Njegovo življenje je bilo izredno filmsko, začinjeno z nesrečno ljubeznijo, kolero, verjetno celo avtizmom ... Mogoče Klemen Janežič ali Jure Ivanuša?

NOVE KNJIŽNE IZDAJE
Pri Mohorjevi založbi je ob obletnici Jurčičevega rojstva že izšla mladinska knjiga Sabine Horvat Koželj z naslovom Deseta dežela. Pravkar je v drugem ponatisu. V okviru domoznanske zbirke pri domačinih nastaja bio­grafski strip avtorjev dr. Mihaela Glavana in Damijana Stepančiča. Biografski roman piše tudi Ivan Sivec. Oboje je pred izidom. Knjiž­nica v Ivančni Gorici bo izdala slikanico Pripovedke o beli kači ob 160. obletnici prve objave. Pred kratkim je že izšla tudi zbirka Jurčičevih citatov z naslovom Človekovo srce je kakor nebo, ki jih je zbrala Marjeta Zorec. Izšli bodo gotovo tudi zborniki ob simpozijih, računamo na vsaj enega preko Filozofske fakultete, leto samo pa naj bo zgolj začetek obujanja Jurčičevih besed. V okviru JSKD se izbirajo najboljši literarni šolski časopisi, kot je znano, pa se novinarjem vsako leto že tako podeljujejo Jurčičeve nagrade. Zavezništvo za dvig bralne kulture spodbuja ustanav­ljanje bralnih klubov, izobrazili so tudi sto novih mentorjev. Ustanovite bralni klub tudi vi, denimo prijateljskega, razrednega, klubskega ipd.

JURČIČEVA DOMAČIJA IN LITERARNA POT
Tradicionalni prvi pohod v letu, ki sovpada z obletnico Jurčičevega rojstva, je letos potekal v omejenih razmerah. Zato pa so v Zavodu Prijetno domače vse leto vabili in seveda še vabijo na Jurčičevo literarno pot od Višnje Gore do Muljave. Letos vas na poti spremljajo slovenski igralci z branjem značilnih odlomkov iz Jurčičevih najbolj znanih knjig – preko NFC kode. Prav tako so na Jurčičevi domačiji za vas pripravili voden ogled, možen je ogled kratkega filma, razstave Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS o nastanku Jurčičeve domačije – muzeja na prostem, sicer pa rojstne hiše, skednja, Krjavljeve koče, čebelnjaka, literarne in etnološke zbirke. Pred kratkim si je bilo mogoče tam v letnem gledališču ogledati tudi igro Deseti brat v izvedbi KD Muljava. Spremljajte dogajanje in se pridružite praznovanju, posebej po počitnicah.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...