Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Levstikova nagrada – najstarejša povojna založniška nagrada

iz utemeljitve, foto: arhiv MKZ, Bukla 173–174, 21. 6. 2023

Levstikova nagrada – najstarejša povojna založniška nagrada

Levstikova nagrada je najstarejša povojna založniška nagrada, namen­jena slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izvirna leposlovna dela in izvirne knjižne ilustracije za otroke in mladino, ki so bili po mnenju strokovnih žirij najboljši dosežki v preteklih dveh letih in so izšli pri založbi Mladinska knjiga. Ob petdeseti obletnici prve podelitve Levstikovih nagrad je Mladinska knjiga uvedla še nagrado za življenjsko delo. Prejem­niki teh nagrad dobijo tudi trajno simbolično obeležje (okrogle plošče z imeni) pod arkadami pred knjigarno Konzorcij.

ZA ŽIVLJENJSKO DELO ZA IZVIRNO LEPOSLOVJE

Prejela jo je Desa Muck, pisateljica, dramatičarka, scenaristka, igralka in publicistka, ki velja za eno izmed najbolj samosvojih sodobnih ustvarjalk pri nas. Je iskrena in sproščena pripovedovalka, ki v svojih zgodbah kaže ljubezen do najmlajših, nemočnih in drugačnih. Loteva se aktualnih in včasih še vedno tabuiziranih tem – družinskih odnosov, odnosa do živali, spolnosti, drog, samospoznavanja, osamljenosti, prijateljstva in ljubezni, hlastanja po uspehu in moči, samopodobe, strahu, veselja in žalosti. Lahko rečemo, da Desa Muck na sproščen in duhovit način piše o najpomembnejših življenjskih rečeh. Biti pri tem prepričljiv pa je umetnost.

ZA ŽIVLJENJSKO DELO ZA IZVIRNE KNJIŽNE ILUSTRACIJE

Kamila Volčanšek, akademska slikarka in ilustratorka, zna s posluhom za različne pripovedne prostore vzpostaviti inovativne kulise dogajalnih prostorov in pokrajin. Njen barvni likovni svet je živopisen, bogata kostumografija in detajli vzbudijo radovednost, barvna pokrajina nas popelje v pravljičnost. Kamila rada posveča pozornost tudi negativnim likom, kot sta čarovnica v pravljici Janko in Metka in mati v zgodbi Deklica lastovica. Njene bogate in barvite ilustracije z izvirnimi pristopi pa radoživo nagovarjajo otroke in njihove odrasle.

ZA IZVIRNO LEPOSLOVNO DELO 2023

Dobitnica nagrade je pisateljica Suzana Tratnik za knjigo Ava, ki v nas vzbuja žalost in tesnobo, pa tudi veselje in smeh. Predvsem pa nas zgodba odraščajočega dekleta, ki jo je življenje sredi današnje družbe naredilo bolj odraslo, kot bi bilo to njenim letom primerno, globoko gane. Pripoved odlikuje mojstrska, zelo ekonomična struktura s kopico suspenzov, ko se v najbolj napetem trenutku vrne v preteklost. A čeprav je zgodba težka in jezik včasih grob je roman Ava hvalnica sočutju, ki opozarja na pomembnost varne, ljubeče in razumevajoče družine za otrokovo življenje. 

ZA IZVIRNE KNJIŽNE ILUSTRACIJE 2023

Dobitnica nagrade je ilustratorka Ana Zavadlav za ilustracije v kompletu knjig Italijanske pravljice Itala Calvina. Med pravljice so vtkane številne enostranske ilustracije in vinjete, ki jih odlikujejo sijajna risba in mojstrska raba medija, bogate teksture, virtuozna poteza in subtilni barvni kontrasti. Anine ilustracije so polne surove lepote, obenem pa so prefinjene, poetične in ponekod celo duhovite. Prostor in čas nista natančno definirana, toda avtorici je uspelo v podobe, narejene s pastelom, ogljem in grafitom, prepričljivo zajeti mediteransko vzdušje ... 


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...