Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Lov za templjarskim zakladom

Milan Petek Levokov, Bukla 149, 3. 7. 2019

Lov za templjarskim zakladom

Milan Petek Levokov

Lov za templjarskim zakladom
ilustracije: Igor Šinkovec
Mladinska knjiga, zbirka Knjižnica Sinjega galeba, 2019, t. v., 264 str., 27,99 €


V ospredju avanturistične mladinske proze je običajno napeta dogodivščina z zavidljivo stopnjo tveganja, v katero se (nehote) zapletejo glavni književni liki, ki zatem s svojo bistrostjo, neumornostjo in iznajdljivostjo rešujejo na prvi pogled brezupno kolobocijo nevarnih zapletov. Kljub slikoviti zgodbi so dogodki in liki večinoma slikani črno-belo, s stopnjevanjem napetega pričakovanja in ugodnim, pravičnim razpletom, ob katerem si mlad bralec olajšano oddahne.

Zadnja leta je ta mladinski žanr narahlo oplazila recesija, kot bi ga izpodrivali na eni strani problemska in na drugi fantazijska literatura. Že zato je zajeten Levokovov roman (258 str.) dobrodošla novost za vse ljubitelje pustolovk in prava osvežitev na področju ­žanrske literature za mlade.

Izjemno plodovitemu avtorju dela za otroke in mladino še zdaleč niso neznanka, saj za mlade bralce neumorno piše pravljice, slikanice, uganke, zgodbe in romane, toda na izid omenjene knjige, s katero se je že leta 2016 uvrstil med nominirance za nagrado modra ptica, je vendarle moral čakati kar dve leti. Nič ne de, v delu tako dosledno upošteva vse zakonitosti žanra, da se zdi, kot bi brali otroške spomine slavnega Indiane Jonesa: glavnemu junaku, 12-letnemu Marku, se na pragu šolskih počitnic, kamor je časovno tudi najpogosteje umeščeno dogajanje mladinskih pustolovk, podre ves svet ob novici, da bo poletje prečemel doma in ne na morju s prijatelji. Da bi bila mera polna, mu bosta kri pila samo mlajši brat, šestletni Blaž, in Markova vrstnica Nika, ki bo z mamo ves mesec svetila na obisku, saj sta njena in Markova mama prijateljici že vrsto let. Toda z Niko v Markov dom prifrfota tudi prav posebna obiskovalka, udomačena vrana Pika, ki se pozneje, v vrtincu dogodkov, izkaže za nenadkriljivo detektivko in pomočnico. Ko smo že pri značilnostih pustolovskega žanra: med reševanjem niza zapletov male detektive onemogoča nepridiprav, ki ni iz naših logov, temveč je za njim razpisana celo mednarodna tiralica.

Dogajanje je postavljeno v domač okoliš, natančneje, v Marof; po avtorjevih besedah gre za okolico Ptuja, po Markovih pa za majhen kraj, v katerem človek po dobri uri ogleda le še zdolgočaseno zeha in se sredi puščobe preklada sem in tja. Vse je zanič, z izjemo slaščičarne, seveda. Tamkajšnje kremne rezine prekašajo še blejske!

Toda izkaže se, da domišljijo krajanov že desetletja buri legenda o skrivnostnem, davno zakopanem zakladu, vmes menda celo odkritem in zatem znova zapravljenem, tokrat se zdi, da za vse večne čase. Seveda nič ni za vekomaj izgubljeno, kadar v dogajanje posežejo resni detektivi na počitnicah.

Razburljiva pripoved teče gladko, členjena je s podnaslovljenimi poglavji, ki zbujajo vtis filmskih sekvenc. Pripovedovalec je vsevedni, jezik pa nezapleten, podrejen toku zgodbe in okleščen zapletenih podredij, ekspresivnosti in metaforike, tako kot pritiče pravim pustolovkam.

Mlad bralec bo med branjem kaj hitro pozabil na telefon, konzolo in računalnik, saj se v prepričljivi zgodbi tare prigod, ki se odvijajo s tolikšno naglico, da je knjigo priporočljivo brati leže v senci, s hladno limonado pri roki.

Medtem ko knjigo nevsiljivo dopolnjujejo odlične črno-bele ilustracije Igorja Šinkovca, same dogodivščine nemara najbolje povzame kar inšpektor Jager, eden od odraslih likov v knjigi, ki se ne more načuditi neverjetni zgodbi: »Trije otroci so našli templjarsko zlato, rešili uganko …« Ah, ne, vsega pa ne smem razkriti!

Knjigo kar pogumno vzemite v roke, vse opisano namreč še dodatno začinijo vznemirljiva zgodovinska dejstva, ki bi že v teh poletnih počitnicah znala marsikoga spodbuditi k raziskovanju in odkrivanju zakladov v lastnem okolišu.

V iskanju zakladov minejo počitnice kot blisk. Le vrane pustite pri miru, bistroumne so, vendar zamerljive :).


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...