Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Mesto bere ... pripovedi iz Afrike 2018–19

Tatjana Pristolič, Bukla 146, 6. 2. 2019

Mesto bere ... pripovedi iz Afrike 2018–19

Beremo z Mestno knjižnico Ljubljana

S projektom promocije branja Mesto bere … literature sveta bralce tudi letos vabimo k novim skupnim branjem – tokrat k branjem afriške literature. Iz nabora afriških književnosti smo izbrali šestdeset knjižnih naslovov avtorjev in avtoric iz držav afriške celine, med njimi so Bookerjevi, Goncourtovi nagrajenci in drugi prejemniki nagrad za književnost ter štirje dobitniki Nobelove nagrade za književnost: Wole Soyinka, Nagib Mahfuz, Nadine Gordimer in J. M. Coetzee.

S knjigami z aktualnega seznama branj predstavljamo literaturo in kulturo Afrike z zgodbami, ki pripovedujejo o raznolikih temah: od duhov, kraljev, tujih zavojevalcev, o magiji, poglavarjih … do sodobnih literarnih refleksij, ki jih piše urbano življenje v afriških metropolah. Med njimi so zgodbe z izrazitimi poudarki na socialnem in političnem angažmaju, iskanja v polju magičnega in nadnaravnega, razumevanja tujosti in drugačnega, izseljevanja in odtujenosti ter tudi ženski pogledi na emancipacijo in položaj Afričanov v svetu. Literatura Afrike tako bralcu prinaša bogato paleto kulturnih, zgodovinskih in družbenih okoliščin, ki so oblikovale kulturo in literaturo afriške celine.

Na seznamu afriških zgodb so tudi drugi prepoznavni pisci afriške književnosti, med njimi Ben Okri (Nigerija), Laye Camara (­Gvineja), Marima Bâ (Senegal), Tahar Ben Jelloun (Maroko), Ngugi wa Thiong'o (Kenija), Chinua Achebe (Nigerija), al-Tayyib Salih (Sudan), Ama Ata Aidoo (Gana), Mia Couto (Mozambik) in mnogo drugih. Afriška literatura izhaja iz tradicije pripovedništva in pogosto ne samo ­pripoveduje, ampak tudi uči, niza življenjske nauke in si pogosto ne želi biti zgolj umetniška, temveč tudi poučna. V zbirkah Roman, Beletrina, Sanje, Goga, Beri aktualno, Bralec, /*cf., Mostovi, Kaif, Nobelovci itd. tako skozi pisanja afriških avtorjev in avtoric odkrivamo raznolikost in barviti svet črne celine v predkolonialnem, kolonialnim in sodobnem kontekstu.

Petmesečni bralni projekt smo začeli na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2018, in ga bomo zaključili 3. maja 2019. S sodelujočimi bralci pri projektu se bomo srečali na že tradicionalni zaključni prireditvi na prostem v mesecu juniju. Pri projektu lahko sodelujejo člani Mestne knjižnice Ljubljana (16+), ki bodo v času trajanja projekta prebrali vsaj pet knjig z aktualnega seznama knjig in oddali izpolnjene obrazce o prebranih knjigah v spletni ali fizični obliki – na voljo so v vseh naših knjižnicah.

Tudi letos bomo vse bralce nagradili, enemu od njih pa podarili nagrado našega sponzorja, vikend paket za dve osebi v Bohinj ECO hotelu. Pri projektu sodelujemo tudi z Mladinsko knjigo, knjigarno Konzorcij, kjer bomo nekaj knjig s seznama Mesto bere ... pripovedi iz Afrike tudi tokrat predstavili obiskovalcem knjigarne.

»Če bi zemljo tlakovali s knjigami, bi jo lahko kar dvakrat prekrili,« je v svoji knjigi Ogledala z našega letošnjega bralnega seznama napisal egipčanski Nobelov nagrajenec Mahfuz. »Torej beri, beri v imenu civilizacije,« pa bralce nagovarja Nuruddin Farah, avtor iz Somalije v svoji knjigi Zemljevidi. Tako kot ima namreč pero konico, ima tudi knjiga svojo moč.

Več informacij o projektu lahko dobite na naslovu http://www.mklj.si/mesto-bere.

Ljubitelji knjig in branja, pridružite se nam tudi letos!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...