Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Dodatni prispevki

Nominacije za mednarodne nagrade v letu 2022 na področju mladinske književnosti in promocije branja

Slovenska sekcija IBBY, Bukla 164, 9. 2. 2022

Nominacije za mednarodne nagrade v letu 2022  na področju mladinske književnosti in promocije branja

Pogosto se šele, ko se razgledamo po mednarodnem prostoru, zavemo, kako imenitne ustvarjalce mladinske književnosti in promotorje branja imamo doma. V letu 2022 bo podeljenih več mednarodnih nagrad in priznanj, za katere so nominirani tudi naši domači ustvarjalci in promotorji branja.


Spominska nagrada Astrid Lindgren

Najvišja mednarodna denarna nagrada za mladinsko književnost, ki jo je leta 2002 ustanovila švedska vlada v spomin na Astrid Lind­gren. Nagrada se podeljuje vsako leto, prejme pa jo posameznik ali organizacija za svoj izjemen doprinos k področju mladinske književnosti. Med nominiranci za leto 2022 so štirje slovenski ustvarjalci:

• ilustratorka Polona Lovšin,
• pesnik in pisatelj Boris A. Novak,
• pesnica, pravljičarka in pripovedovalka Anja Štefan,
• ilustratorka Ana Zavadlav.

Zmagovalec bo razglašen 22. 3. 2022.

Andersenova nagrada

Najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti, ki se bienalno podeljuje avtorju in ilustratorju za njun celoten opus. Nagrado podeljuje Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY). Slovenska sekcija IBBY je za Andersenovo nagrado 2022 nominirala:

• pisatelja in pesnika Petra Svetino,
• ilustratorja Damijana Stepančiča.

Leta 2000 se je med finaliste uvrstila ilustratorka Marija Lucija Stupica, leta 2020 pa avtor Peter Svetina. Finalisti za Andersenovo nagrado 2022 bodo razglašeni konec februarja, zmagovalca pa 21. 3. 2022.

Častna lista Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY)

Lista izjemnih sodobnih del s področja mladinske književnosti z vsega sveta. Vsaka sekcija IBBY lahko bienalno na častno listo uvrsti po enega avtorja, ilustratorja in prevajalca s posameznim delom. Slovenska sekcija IBBY je na častno listo IBBY 2022, ki bo objavljena v marcu, uvrstila:

• pisatelja in pesnika Andreja Rozmana Rozo za delo Rimuzine in črkolazen (ilustracije Zvonko Čoh, Mladinska knjiga, 2019),
• ilustratorja Igorja Šinkovca za ilustracije v knjigi Si že kdaj pokusil luno? (besedilo Boštjan Gorenc, Mladinska knjiga, 2019),
• prevajalko Katjo Zakrajšek za prevod knjige #3špehbombe (avtorice Clémentine Beauvais, Mladinska knjiga, 2019).

Nagrada IBBY Asahi za promocijo branja

Nagrada organizaciji, ki trajno prispeva k promociji branja med otroki in mladimi. Nagrado bienalno podeljuje Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY), denarno nagrado pa prispeva japonsko časopisno podjetje Asahi Shinbun. V letu 2022 Slovenska sekcija IBBY za nagrado nominira:

• Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS.

Zmagovalec bo razglašen 21. 3. 2022.

Nagrada IBBY-iRead

Najmlajša nagrada Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY). Bienalno se podeljuje od leta 2020 in je namenjena promotorjem branja. Nagrado sta ustanovila fundacija Shenzhen iRead, ki zagotavlja denarni del nagrade, in IBBY. Slovenska sekcija IBBY je za leto 2022 nominirala:

• avtorja in promotorja branja Slavka Pregla, podpredsednika Društva Bralna značka – ZPMS,
• promotorko branja, mag. Darjo Lavrenčič Vrabec, vodjo Pionirske, Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, MKL.

Zmagovalec bo razglašen 21. 3. 2022.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...