Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 95-96, 20.11.2013

Okno v svet

Brave Genius: A Scientist, a Philosopher, and Their Daring Adventures from the French Resistance to the Nobel Prize
Sean B. Carroll
Crown, 2013

Zgodba o prijateljstvu Alberta Camusa in Jacquesa Monoda, dveh velikanov francoske literature in znanosti, ki sta se spoznala že dolgo pred tem, ko sta vsak na svojem področju mednarodno zaslovela in si prislužila Nobelovo nagrado. Pripoved se začne med drugo svetovno vojno, ko sta oba aktivno sodelovala v uporu proti okupaciji in pri tem tudi veliko tvegala. Čeprav sta bila po duši levičarja, sta po vojni argumentirano kritizirala nove oblike komunističnega totalitarizma in si zato prislužila grajo francoskih levičarskih intelektualcev. Zanimiv je tudi podroben opis, kako je Monod organiziral prebeg kolegov znanstvenikov iz Madžarske, ko so jo zasedli ruski tanki.

Willpower: Rediscovering Our Greatest Strength
Roy F. Baumeister, John Tierney
Penguin, 2011

Teorija in praksa samonadzora, volje in metod, kako se učinkovito lotiti projekta, da boste cilj res dosegli. Knjigo sta skupaj napisala uveljavljeni raziskovalec in profesor psihologije ter znanstveni novinar. V njej izvemo med drugim tudi, kako čarodej David Blaine izvaja svoje skorajda neverjetne predstave, med katerimi je, denimo, 35 ur stal na 30 metrov visokem ozkem stebru.

Social:Why Our Brains Are Wired to Connect
Matthew D. Lieberman
Crown, 2013

Ljudje smo razvili zapleten sistem družbe in z njo povezan sistem delitve vlog, ki bistveno presega kar koli, kar lahko najdemo v naravi. Da smo to lahko dosegli, se moramo zahvaliti specifičnim mehanizmom v naših možganih, ki veliko energije namenjajo prav spremljanju in urejanju naših medsebojnih odnosov. Lieberman v knjigi podrobno in zanimivo predstavi sodobne raziskave družabnih mehanizmov v možganih, pri katerih tudi sam aktivno sodeluje.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...