Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 101-102, 09.7.2014

Okno v svet

The Quantum Age: How the Physics of the Very Small has Transformed Our Lives

Brian Clegg

Icon Books Ltd (2014)

Kvantna doba ni samo nova poljudna knjiga o znanosti, ki poskuša razumljivo predstaviti vso čudnost kvantnega sveta. Avtor se osredotoči predvsem na tehnološke aplikacije, ki izhajajo iz zakonitosti kvantne fizike in so danes ključni del našega vsakdanjika. Po nekaterih ocenah naj bi kar 35 % družbenega bruto proizvoda v razvitih državah izviralo iz tehnologij, ki jih ne bi bilo, če ne bi poznali kvantne fizike.

Infinitesimal: How a Dangerous Mathematical Theory Shaped the Modern World

Amir Alexander

Farrar, Straus and Giroux (2014)

Matematični pojem infinitezimalne količine, ki označuje vmesno stanje med nekaj in nič, je v šestnajstem stoletju med učenjaki povzročil veliko razburjenje. Čeprav so matematiki medsebojno na videz razpravljali o povsem tehničnih vprašanjih, kaj je dopuščeno v matematiki in kaj ni, so se hkrati zavedali, da se ob tem problemu na neki način odloča tudi o usodi takratne družbe. Jezuiti so bili namreč prepričani, da bi uvedba infinitezimalnih količin ogrozila primat Rimskokatoliške cerkve, učenjaki z Galilejem na čelu pa so v vpeljavi novega matematičnega orodja videli predvsem simbol modernega pristopa k razumevanju sveta. V Italiji so žal zmagali jezuiti, povsem nasproten pa je bil rezultat te zanimive intelektualne bitke v Angliji.

The Tale of the Dueling Neurosurgeons: The History of the Human Brain as Revealed by True Stories of Trauma, Madness, and Recovery

Sam Kean

Little, Brown and Company (2014)

Zabavne zgodbe iz zgodovine medicine, ob katerih se veliko naučimo o tem, kako delujejo človeški možgani. Ob branju spoznavamo ključne znanstvenike in zdravnike, ki so postavljali temelje sodobne nevroznanosti, hkrati pa tudi njihove nič manj slavne paciente, katerih bolezni in poškodbe so bistveno pripomogle k napredku raziskovanja skrivnosti našega telesa.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...