Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga meseca Mance Košir

Placebo ste vi in Celjenje

Manca Košir, Bukla 146, 6. 2. 2019

Placebo ste vi in Celjenje

Joe Dispenza
Placebo ste vi
Vaš um je pomemben
Primus, zbirka Nezavedno, 2018, m. v., 378 str., 27,90 €

»Misel vodi vse stvari, misel jih oblikuje.« Tako je učil Buda že pred 2500 leti in to zdaj dokazujejo nove, hit­ro se razvijajoče znanosti: epigenetika, nevro­plastičnost in psiho­nevroimunologija. Dr. Joe Dispenza je postal njihov predani raziskovalec, ko ga je leta 1986 pri triindvajsetih povozil terenec: imel je hude poškodbe, kompresijske zlome, zdravniki so mu predlagali komplicirano rizično operacijo hrbtenice, ko se je intuitivno odločil, da zapusti bolnišnico in se doma ozdravi sam – prepričan, da v vsakem od nas obstaja inteligenca, nevidna zavest, ki omogoča življenje in zato samozdrav­ljenje. Dve uri dvakrat na dan se je poglobil vase in ustvarjal podobo želenega rezultata: popolnoma ozdravljene hrbtenice. Po šestih tednih garanja je začutil, da je na pravi poti: »Počutil sem se izpolnjeno, zadovoljno, celostno. Prvič sem bil res sproščen in navzoč – v umu in telesu. Preplavil me je občutek miru in tišine.« Devet tednov in pol po nesreči je odkorakal v življenje brez mavca in operacij. Spremenjen. Opremljen z najpomembnejšimi vprašanji: Kdo sem? Kakšen je smisel življenja? Kakšno je moje poslanstvo? Knjiga Placebo ste vi prinaša številne znanstvene študije, podprte z dokazi, mnogo izkušenjskih zgodb o (pre)oblikovanju možganov in posledično telesa z mislimi, čustvi, jasnimi nameni in transcendentalnimi (meditacija!) stanji. »Če si v umu dovoljkrat predstavljate želene odločitve, oblike vedenja in izkušnje, vedno znova utrjujete novo raven uma. Tako se začnejo vaši možgani fizično spreminjati – ustvarjajo se nova nevrološka vezja, ki vam omogočajo, da um deluje na novih ravneh – dobite občutek, da se je izkušnja že zgodila. Tako zgolj z mislimi ustvarjate epigenetske različice, ki vodijo do resničnih strukturnih in funkcionalnih sprememb v telesu, tako kot tisti, ki se odzovejo na placebo.« Misli in namere zavestno oplemenitimo še z okrep­ljenimi čustvi, z radostjo in hvaležnostjo, pa se dogodijo čudeži: spontane remisije, zalet ustvarjalnosti in novih projektov (Klemen Slakonja je obiskal že nekaj Dispenzovih delavnic in potem pustil službo v Drami ter se odločil za novo glasbeno kariero), dobri odnosi … Z meditacijami in številnimi vajami, ki so v knjigi, lahko to uspe tudi nam … ali pa ne. Kot pri posameznikih ne delujejo niti najboljša zdravila in placebo ne prime. Če ne bomo poskusili, ne bomo vedeli. Nagrada za trdo delo pa je neprecenljiva!

David Elliott
Celjenje
samozaložba, 2018, m. v., 294 str., 24 €

Tudi David Elliott, rojen na kmetiji, živeč nekaj let igralski poklic, je obtičal. Srečanje z znamenitim celivcem mu je odprlo srce, da je prepoznal last­no poslanstvo, in zdaj že več kot dve desetletji ljudem pomaga pri celjenju, torej samozdravljenju. Sprejema višjo moč – ime ni pomembno, lahko je Bog, Stvarnik, Duh, Milost – in jo priznava kot največjo silo v Vesolju z združevalno močjo ljubezni. »Sprejemam, da s povezanostjo skozi ta vir energije vsi celimo svoja življenja,« zapiše v knjigi, ki z drugimi besedami govori o istem kot knjiga Placebo ste vi. Če je za Dispenzo značilen znanstven pristop, je Elliotov intuitiven, duhoven, oba pa prisegata na meditacijo in številne vaje, s katerimi v sebi prebudimo zdravilno ljubezen do sebe in se vrnemo v svoje naravno stanje ravnovesja in harmonije, ki je zagotovilo za zdravje in osebnostno celovitost. »Pomanjkanje samoljubezni in posledična negativnost ustvarita bolezen, medtem ko pozitivna energija samoljubezni ustvarja zdravje in dobro počutje. Izmenjava ljubezni med vsem, kar obstaja, nas poveže z večjim Vesoljnim tokom energije, ta odpravlja naše notranje blokade, odpira nas intuiciji in ustvarjanju.« Tudi Elliott poudarja pomen hvaležnosti za vse obilje, navdih in navdušenje, ki tečejo skozi nas. In moč Ljubezni se množi! Založnik te mile knjige in njen prevajalec je Borut Lesjak, ki mu je dosledno izvajanje meditacije dihanja povsem spremenilo življenje. Pri Elliottu se je izučil za celivca in vodi številne delavnice meditacije dihanja. Sem preizkusila, zato upam toplo priporočati.

P. S.: O obeh knjigah se bomo pogovarjali na VEČERU Z MANCO KOŠIR v Ustvarjalnem centru Švicarija v torek, 9. aprila 2019, ob 18. uri z zdravnikom Ivom Mohoričem in celivcem Borutom Lesjakom.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...