Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Združenje splošnih knjižnic

Posebni projekti splošnih knjižnic v letu 2021

Vesna Horžen, Bukla 165, 7. 4. 2022

Posebni projekti splošnih knjižnic v letu 2021

V minulih dveh letih, ki sta bili zaznamovani z epidemijo koronavirusne bolezni, so tudi knjižnice tkale svoje zgodbe, posebne, drugačne, nenavadne, veliko jih je posebej navdihujočih. Povzročile so jih nove razmere in dejstvo, da so se knjižnice (tako kot tudi ves svet) znašle nad prepadom neznanega.

Skok je bil nujen, problem pa je bil v tem, da knjižničarji niso vedeli, ali so opremljeni s padali, ali jih sploh znajo upravljati in kako globok je prepad. Pomembno je bilo tudi, da so morali uporabniki knjižnic o padalskih težavah knjižnic vedeti čim manj oziroma imeti celo vtis, da knjižničarji stojijo na trdnih tleh in imajo vse pod kontrolo.
»Kar se mora, ni težko« – in knjižničarji so skočili. Zgodilo se je naslednje:

• Prosti pad je trajal presenetljivo kratek čas, zelo hitro so se začela odpirati padala, na tisoče padal, velikih in majhnih, ki so se na prvi pogled pojavila od nikoder.

• Hip pozneje se je izkazalo, da vsa ta knjižničarska padala niso prišla od nikoder, ampak so vgrajena v knjižničarsko bit. Knjižnice so z veseljem pričele padala uprav ljati in hitrost padanja nastavljati po svoje, kolikor so prizadevanja spremljajočih dejavnikov to dopuščala. Padanje se je upočasnilo in lahko so ga nadzorovale.

Danes še vedno padajo. Na poti razmišljajo, kakšna utegne biti podlaga, na katero bodo pristale, in se nanjo pripravljajo. In vmes neumorno ustvarjajo. Produkt tega ustvarjanja so projekti, ki na inovativen način odpirajo poti do branja in znanja, zabave in ustvarjanja, druženja in sodelovanja, pomoči in osebne rasti.

S takšnimi projekti knjižnice vsako leto kandidirajo za nagrado Združenja splošnih knjiž nic, v letu 2021 je bilo to že devetič. Nagrade so podeljene na dan splošnih knjižnic, 20. novembra. V zadnjih dveh letih so bili prijavljeni projekti v veliki meri rezultat posebnosti časa, v katerem živimo. Knjižničarji se v njih izkazujejo kot inovativni, pogumni, iznajdljivi, humani, razumevajoči, sočutni.

Komisija je v letu 2021 podelila tri nagrade: za inovativen pristop k strokovnemu delu sta prejeli nagrado dve knjižnici, to sta Mariborska knjižnica za projekt Podcasti ABC bralne pismenosti in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto za projekt Avtomatizacija javne knjižnične mreže Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto: 24-urna izposoja naročenega knjižnega gradiva. Komisija je podelila tudi nagrado za projekt za delo z uporabniki, ki jo je prejela Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik za projekt Kamniška literarna transverzala. V naslednjih številkah Bukle bodo ti projekti posebej predstavljeni.

Med prijavami pa so še nekateri zelo posebni projekti, ki jim je ocenjevalna komisija izrekla posebno pohvalo. Z veliko mero občutka za posebnosti svojega okolja in ljudi v njem so jih oblikovale naslednje knjižnice:

Knjižnica Lenart s projektom za delo z uporabniki, predvsem s tistimi ciljnimi skupinami, ki so v času epidemije zaradi slabšega poznavanja in uporabe spletnih orodij ostale na robu in so se jim približali na drugačen način; Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, ki se je poglobljeno in sočutno približala tistim potencialnim uporabnikom, ki nimajo stika s knjižnico in je ne zaznavajo kot del svojega življenja, ter s tem dvignila obisk in izposojo; Knjižnica Radlje ob Dravi, ki deluje v redko poseljenem mejnem okolju, podvrženem velikemu številu dnevnih migracij, kar se kaže tudi pri obisku knjižnice. Projekt Sovica v vrtcu, ki ga ob tej priložnosti posebej predstavljamo, povezuje skupino v vrtcu, knjižnico in družino z dolgoročnim ciljem spodbujati obiskovanje knjižnice in branje, predvsem pa tvorno sodelovati pri ohranjanju kulture, jezika in poselitve tega občutljivega geografskega prostora.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...