Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

PRISEDITE K MOJI MIZICI: sto zgodbic in pravljic za branje, čudenje in kramljanje

Ida Mlakar Črnič, Darja Lavrenčič Vrabec, Bukla 165, 7. 4. 2022

PRISEDITE K MOJI MIZICI: sto zgodbic in pravljic za branje, čudenje in kramljanje

»Prisedite k moji mizici: sto zgodbic in pravljic za branje, čudenje in kramljanje.« S takšnimi prijaznimi besedami, ki jih je svojim bralcem v svoji istoimenski pravljici zapisala pisateljica Ela Peroci in jih povabila v svet svojih pravljic, brezmejne domišljije in igre, vas tudi mi povabimo v Leto Ele Peroci, ki ga obeležujemo v Mestni knjižnici Ljubljana in praznujemo z najrazličnejšimi zunanjimi sodelavci in seveda z vami, dragi bralci.


Vabimo vas k aktivnemu sodelovanju v bralno spodbujevalni akciji, ki smo jo v Mestni knjižnica Ljubljana, Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo tudi letos pripravili za vse vas, dragi bralci, da v brezčasni svet pravljic Ele Peroci povabite svoje otroke, vnuke, otroke v vrtcih, učence v osnovnih šolah, in smo pri tem, kot je
to že običajno, sodelovali s Slovensko sekcijo IBBY, letos pa tudi z založbo Mladinska knjiga. Posvetili smo jo pisateljici, pesnici, novinarki in pedagoginji Eli Peroci, ki bi 11. februarja 2022 praznovala sto let. Njen naslov je PRISEDITE K MOJI MIZICI in jo začenjamo s prvim pomladnim dnem, ki je tudi mednarodni dan poezije, pa svetovni dan lutk, ter zaključujemo v prazničnem decembru 2022.

Kot običajno smo jo povezali s poslanico IBBY ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke. Tokrat jo je prispevala Kanadska sekcija IBBY in nosi naslov Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku. O njej več piše na sosednji strani Bukle naša draga sodelavka dr. Tina Bilban. Ta misel se nam je zdela več kot primeren navdih za predstavitev prav ljic Ele Peroci, ki so na krilih domišljije ponesle že številne generacije otrok in naj se to nadaljuje
še s sedanjimi in prihodnjimi generacijami otrok.

Za branje, občudovanje in kramljanje smo tako izbrali sto kratkih sodobnih pravljic Ele Peroci in jih razvrstili v deset tematskih sklopov (Igrarije, fantazije; Teta Bajavaja in ostali; Najlepša Ljubljana, O domu, hišah in hišicah; Oživljeni predmeti; Umetnost in ustvarjalnost; Knjige, branje, pripovedovanje, kramljanje; Letni časi in prazniki; Morje na počitnicah; Resničnost, vsakdan).

Bralnemu seznamu smo dodali neobvezne predloge za poustvarjanje (npr. likovni in literarni natečaj; pripovedovanje zgodb z risanjem, pisanjem, izmišljevanjem, glasbo, plesom ...; reševanje knjižnih ugank; obisk
spominske sobe Ele Peroci na Waldorfski šoli v Ljubljani po predhodni najavi na naslov, ki je naveden v gradivu bralnospodbujevalne akcije; vabilo na sprehod po »ljubljanskih« pravljicah; pisanje pravega, klasičnega pisma
dragi osebi, na katero lahko nalepite Elino spominsko znamko, ki jo je v letošnjem letu izdala Pošta Slovenije, ipd.).

Vsaka pravljica je opremljena z vsebinskimi gesli, ki smo jih na koncu združili v predmetno kazalo. To je namenjeno mentorjem branja, učiteljem, vzgojiteljem in staršem, da si lahko sestavijo svoj bralni seznam za različne potrebe in bralne stopnje otrok.

Zadnji del seznama je namenjen »branju« ilustracij. Likovno galerijo smo z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga pripravili iz slikaniških izdaj Ele Peroci in izvrstne jubilejne izdaje Med pravljice (2022), ki je pred kratkim izšla pri založbi Mladinska knjiga in o kateri tudi lahko preberete prispevek v tej bogati pomladni številki Bukle.

V vseh pravljicah Ele Peroci je v ospredju otrok s svojo igro in ustvarjalno domišljijo, iz katere se rojevajo izvirni pravljični liki (teta Bajavaja, Muca copatarica, Modri zajec ...), oživljajo predmeti, rastline, živali in igrače (Jelkin dežnik, babičina šivanka samozvanka, najmanjši čeveljčki, šolska torbica, sončnice ...), pravljična mesta (tudi Ljubljana) in hiše, ki predstavljajo dom (stare in tiste iz kock), a tudi podoba otrokove resničnosti, ki ni vedno pravljična in harmonična, a jo otrok v svoji domišljiji uravnovesi in preseže (pravljice Smetana, Čebelice, Jaz imam, ti pa nimaš ...). V tem smislu so Eline pravljice brezčasne in želimo si, da bi postale del otroštva naših otrok.

Pisateljica je svoje pisanje razumela kot intimen, zelo oseben pogovor z otroki, kar je večkrat poudarila z besedami: »Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam.« (Povestice tik-tak, str. 189)

Bralnospodbujevalno akcijo ob stoti obletnici rojstva Ele Peroci si lahko podrobneje ogledate na domači strani Mestne knjižnice Ljubljana in na spletni strani Slovenske sekcije IBBY. Na domači strani Mestne knjižnice Ljubljana je objavljeno tudi podrobno povabilo k sodelovanju na kar dveh natečajih; likovnem (Pripoveduj z risanjem) in literarnem (Napiši pravljico o sebi), kot izhodišče je Elina pravljica V sredo predpoldne. K aktivnosti vabimo predšolske otroke in učence prve in druge triade osnovnih šol. Časa je še dovolj, vse do 15. 11. 2022.

Želimo vam imenitno druženje drug z drugim ob Elinih pravljicah in bogato ustvarjanje. Za celo leto je pravljic in aktivnosti več kot dovolj.

Vabimo vas, da »prisedete k naši (knjižničarski) mizici« in vzamete v roke poleg Elinih najbolj znanih in priljubljenih pravljic tudi kakšno njeno manj znano, starejšo, a vedno živo pravljico, ki odmeva v naš čas.

Berite jih, kramljajte o njih in občudujte njihovo brezčasno lepoto.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...