Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Si že kdaj pokusil Luno?

Boštjan Gorenc – Pižama, Bukla 155, 9. 9. 2020

Si že kdaj pokusil Luno?

Boštjan Gorenc – Pižama
Si že kdaj pokusil Luno?
ilustracije: Igor Šinkovec
Mladinska knjiga, zbirka Velike slikanice, 2019, t. v., 32 str., 19,90 €


Boštjan Gorenc, komik, pisatelj, prevajalec, raper, igralec, voditelj, podcaster, (nekdanji) urednik, mož, oče in fitnes odvisnik z daljšimi prekinitvami, je, kot je iz naštetega razvidno, zajeten zalogaj. V mislih nimam njegovega presežnega značaja, temveč (pre)obsežno biobiblijo.

Poznava se še iz časov, ko se je pri Mladinski knjigi preizkusil kot urednik mladinskega leposlovja. Pred tem ga je po srednješolskih gledaliških predstavah v študijskih letih kot dvoživko (angleški jezik in novinarstvo) obsedla gledališka improvizacija in po zaslugi ­Impro lige je zataval v vode stand up komedije, ki jo je leta 2014 kronal z vrhuncem, avtorsko celovečerko 50 odtenkov njive.

Za prevod romana Terryja Pratchetta in Neila Gaimana Dobra znamenja je leta 2012 prejel častno listo IBBY Mednarodne zveze za mladinsko književnost. Za sLOLvenske klasike 1 (CZ, 2015) in projekt Cankar v stripu (Škrateljc, 2017) si je prislužil predsednikovi priznanji jabolko navdiha. S Šnofijevo druščino (MK, 2015, 2016, 2017) je v tandemu z Matejem de Ceccom obnorel mularijo, z vrhunskimi prevodi (Palacio: Čudo, Ocean, 2014, Green: Krive so zvezde, MK, 2013 in številnimi drugimi) pa vse po vrsti.

Toda prejemnik peharja zlatih hrušk ne počiva. Leta 2017 je z naskokom osvojil še najmlajše – zdaj razumete, da ni nihče varen pred njim? – njegov slikaniški prvenec Kaj se skriva očku v bradi je izšel pri Mladinski knjigi, v zbirki Knjižnica čebelica. S sodobno hudomušno rimokleparijo razkriva, da se v gosti bradi naselijo ostanki in drobtinice, ki kot iz pravljice o Janku in Metki sinčka vodijo skozi očkov dan. So svojevrsten kažipot v različne svetove, ki jih je šaljivo in otročkom prijazno upodobil Igor Šinkovec. In nova uspešna pisateljsko-ilustratorska naveza je bila rojena.

Dvojec je lani udaril znova. Pri Mladinski knjigi je izšla njuna slikanica Si že kdaj pokusil luno? in z njo sta se pred kratkim zavihtela med peterico finalistov za večernico 2019. Juhej!

Kot sem že nekajkrat potarnala, mi slikanice ne gredo posebej v slast, toda zadnje čase prav domači avtorji presenečajo z vrhunskimi stvaritvami.

Boštjan je jezikovni virtuoz, ki nikoli ne razočara. Sem in tja ga zanese v izvrstno kršenje jezikovnih pravil, vselej z izjemno svežino in duhovitostjo. Njegov podpis je zagotovilo, da bo, četudi bi spisal navodila za obratovanje in vzdrževanje turbine z električnim generatorjem, branje sočno, domiselno, izbrušeno, skratka, mojstrsko.

In prav zato je nominiranka za večernico branje, po katerem lahko seže tudi človek v letih, ko je frčanje z raketo Frčelo Prdelo nekoliko neudobno. Mirne duše lahko zaupa glavnemu junaku Svitu in njegovemu bratrancu Eriku, da ga bosta odfrčala na Luno, kjer je prevračanje kozolcev in kotaljenje po kraterjih lažje tudi s kakšnim kilogramom preveč. Bralke opozarjam, da na Luni mrgoli sladkih mišk in razne mrgolazni z očesci na tipalkah. Šestnožni lunarski kuža se rad pocrklja in pravzaprav bi se na Luni dalo preživljati prima sobote in nedelje, če bi bila okusnejša. Toda okus po plastelinu in ne siru ali beli čokoladi človeka prižene nazaj, po možnosti naravnost na domači piknik, kjer Svitov očka na vrtu peče hrenovke na žaru, Erikova mamica pa vzradoščeno sprašuje, kaj sta astronavta odraslim, ki so morali ostati doma, prinesla z Lune.

Frčela Prdela prespi na vrtu, da si nabere moči za nove vesoljske polete, Svit pa v sanjah Luno iz bele čokolade pohrusta v krajec, tanek kot odščipnjen noht.

Zgodba Si že kdaj pokusil Luno? nevsiljivo poudarja pomen domišljije in trdno vez med otroki in starši, kadar ti ne pozabijo lastnega otroštva in otrokom namesto omejitev ponujajo svobodo.

Kot že rečeno, je za imenitno likovno podobo poskrbel Igor Šinkovec. Pridušeni zelenomodri in zemeljski toni pričarajo temačno vesolje z Luno in zvezdami. Fanta, naj vama tekne planet iz sladoleda!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...