Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Strokovne srede v mestni knjižnici Ljubljana v letu 2023

Darja Lavrenčič Vrabec, Bukla 170, 7. 2. 2023

Strokovne srede v mestni knjižnici Ljubljana v letu 2023

Tudi letos vas želimo na začetku leta na kratko obvestiti o Strokovnih sredah, ki jih pripravljamo v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – Kompetenčni center za mladinsko književnost in knjižničarstvo že vse od leta 1972. Namenjamo jih široki strokovni javnosti, nanje pa vabimo še vse zainteresirane in tudi laično javnost. Srečanja potekajo v Mestni knjižnici Ljubljana, stavbi Knjižnice Otona Župančiča, v večnamenski dvorani v 3. nadstropju knjižnice. So brezplačno dostopna, z izjemo aprilskega simpozija, na katerega se je treba prijaviti in plačati kotizacijo.

Strokovne srede so nacionalni projekt izobraževanja mladinskih in šolskih knjižničarjev in so del nacionalnega projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Usmerjene so v področ­ja promocije kakovostnih mladinskih knjig in branja in tudi v mladinsko knjižničarstvo. 

V prvi polovici leta se bodo zvrstile tri Strokovne srede. Januarsko smo pravkar izvedli. V sklopu Meseca zlatih hrušk smo predstavili štiri knjige, dobitnice priznanj zlata hruška 2022, in se na okrogli mizi, ki jo je vodila mag. Darja Lavrenčič Vrabec, vodja Pionirske, pogovarjali z založniki in avtorji, prejemniki omenjene nagrade, in sicer:
•    izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga Romeo in Julija iz sosednje ulice (Založba Miš; dr. Gaja Kos in Jure ­Engelsberger),
•    izvirna slovenska mladinska poučna knjiga Naš Jurčič (Mestna knjižnica Grosup­lje; Damijan Stepančič),
•    prevedena mladinska leposlovna knjiga Bratov Kožuh (Založba Mladinska knjiga; Alenka Veler),
•    prevedena mladinska poučna knjiga Pod zemljo (Založba Mladinska knjiga; ­Andrej Ilc).

V drugem delu januarske Strokovne srede smo se posvetili 50. jubileju edine slovenske strokovne revije za vprašanja mladinske književnosti, književne vzgoje in s knjigo povezanih medijev Otrok in knjiga, na katerega smo povabili glavno in odgovorno urednico revije, gospo Darko Tancer Kajnih, ki dela z revijo že 42 let in se po 38 letih predanega urednikovanja v mesecu februarju upokojuje. 

Hvaležni smo ji za njeno odlično delo in sodelovanje z uredniškim odborom revije, povezovanje z najrazličnejšimi ustanovami, društvi in posamezniki doma in v tujini, ki delujemo na omenjenih področjih, v katere je revija strokovno usmerjena. 

Reviji, ki jo od vsega začetka izdaja Mariborska knjižnica, želimo uspešno in dolgo živ­ljenje. 

Spomladi pripravljamo še dve Strokovni sredi, in sicer aprilski simpozij (program bo objavljen pravočasno) in v maju še predstavitev knjižnih novosti. 

V drugem delu leta pripravljamo tri Strokovne srede: septembrsko, ki je posvečena novi bralni sezoni in na kateri se predstavljamo ustanove in društva, v katerih nas delovno povezujejo otroci, mladi bralci in knjige zanje, oktobra predstavljamo nacionalna projekta JAK Rastem s knjigo za OŠ in SŠ ter novembra vso pozornost usmerjamo v predstavitev novega Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2023.

Dobrodošli na Strokovnih sredah! Veselimo se vseh dosedanjih in tudi novih udeležencev.

Program Strokovnih sred 2023

Datum Tema
25. januar Predstavitev knjig, prejemnic priznanj zlata hruška 2022 in 50. obletnica revije Otrok in knjiga
5. april Aprilski simpozij
10. maj Predstavitev novejše mladinske knjižne produkcije
13. september Začetek nove bralne sezone
11. oktober Predstavitev nacionalnega projekta JAK Rastem s knjigo za OŠ in SŠ
15. november Predstavitev Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2023

Natančnejši program za posamezno Strokovno sredo bo objavljen na https://www.mklj.si/pionirska/strokovne-srede/.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...